sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Ocolul Pamantului / Sute de biserici, transformate în hoteluri de lux, cluburi de noapte şi crame

Sute de biserici, transformate în hoteluri de lux, cluburi de noapte şi crame

Sute de biserici, mănăstiri şi capele au fost dezafectate pe parcursul ultimului secol. Toate aceste edificii au fost, în timp, transformate în săli de spectacole, hoteluri, baruri, cluburi de noapte, crame sau aziluri de bătrâni, scrie Evenimentul Zilei, preluat de Active News (Ştefania Brânduşă). Municipalitatea din Rouen trebuie să decidă care va fi soarta a încă patru dintre bisericile sale, care vor fi scoase la vânzare.

Maxime Cumunel, secretar general al Observatorului patrimoniului religios din Franţa, a afirmat recent că, până în prezent, 40.000 din cele 42.000 de biserici care există în Franţa au fost desacralizate, adică au fost eliminate obiectele de cult şi moaştele.
Maxime Cumunel monitorizează edificiile vândute şi transformate, afirmând că fenomenul de dezafectare este unul în creştere. Din 1905, 277 de biserici au fost dezafectate, după cum a anunţat într-o conferinţă, în 2016, episcopul Jacques Habert de la Conferinţa Episcopilor din Franţa. Fenomenul a fost mai accentuat în ultimii 20 de ani. Acest lucru înseamnă, în medie, puţin peste două biserici anual. La Nantes, a fost deschisă o discotecă într-o biserică ce a fost desacralizată în timpul Revoluţiei Franceze (1789-1799).
De exemplu, capela Saint-Jacques din Foix, Ariege, cu o „arhitectură unică”, incluzând turlă, clopote şi vitralii, dar şi un fost ospiciu sunt de vânzare pentru 400.000 de euro. La Cauvingny, în Oise, capela Saint-Restitut, care datează din secolul al XVII-lea, este de vânzare pentru 257.000 de euro.
Ambele exemple sunt edificii care necesită ample lucrări de renovare. Dar sunt disponibile pe piaţă şi unele biserici deja restaurate, precum una din Ablaincourt – Pressoir, în Somme, desacralizată în 1976 şi transformată într-o locuinţă. Mănăstirea capucinilor din Pabu, Cotes-d’Armor, va deveni curând o reşedinţă premium pentru persoane în vârstă şi aceeaşi funcţie a primit-o mănăstirea La Rochette din Lyon, care include 51 apartamente, dintre care unul amenajat în capelă cu o piscină de 3,5×7 metri la subsol. De asemenea, mănăstirea La Salette din Millau, Aveyron, a fost transformată în hotel de lux, cu spa, hamam şi saună.
Maxime Cumunel spune că problema trebuie abordată pe termen lung. „Ce vor deveni aceste edificii în 20, 50, 100 de ani? Chiar dacă nu mai sunt lăcaşuri de cult, aceste biserici sunt elemente ale permanenţei”. Potrivit lui Cumunel, nu este vorba despre nişte clădiri comune, „fac parte din patrimoniu, chiar dacă nu au statutul oficial de monument istoric. Bisericile aparţin tuturor, sunt deschise tuturor. Aparţin, de asemenea, Istoriei şi istoriei intime, trăită de locuitori”.
Multe astfel de edificii au avut destine uimitoare, fiind transformate în sediu de companie de asigurări, cramă, muzeu digital, studio de dans, fabrică de plăci ceramice, club de noapte. „O clădire care nu este folosită va dispărea. Dar sunt persoane care au fost înmormântate în biserică. Are sens să o transformi în club de noapte? Ne putem imagina să le transformăm în săli cu scopuri culturale şi sociale, dedicate copiilor, persoanelor în formare sau în vârstă.
Ceea ce nu ar împiedica să amenajezi acolo o cafenea sau un magazin de artizanat local sau orice altceva ce ar avea sens pentru comunitatea locală”, a spus Maxime Cumunel.
Secularizarea este un fenomen observat de decenii şi în Olanda. Administraţiile locale şi bisericile au declarat în 2008 drept „Anul Patrimoniului Religios”, pentru a găsi, cu ajutorul unui plan denumit „Credinţă în viitor”, o soluţie pentru lăcaşurile de cult incluse şi părăsite în fiecare an şi a evita demolarea lor.
Guvernul olandez a acceptat să dea cultelor religioase un ajutor de 30 de milioane de euro pentru patrimoniul lăcaşurilor de cult, dar bisericile s-au orientat şi către alte activităţi sociale, găzduind cabinete medicale, cluburi, săli de expoziţii şi chiar săli de concerte, activităţi care nu împiedică desfăşurarea slujbelor de duminică.

Distribuie:

Check Also

„Modelul norvegian”pentru Balcanii de Vest?

Emmanuel Macron boicotează extinderea UE în Balcanii de Vest, un proces oricum greoi. Se pregăteşte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *