fbpx
30.4 C
Ploiești
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Acasă Mozaic Surse de proteine vegetale

Surse de proteine vegetale

Când spunem proteine, ne gândim de obicei la carne, dar există şi câteva vegetale care ne oferă în cantităti mari proteine complete, care includ toți aminoacizii în proporții ideale.

SOIA
Considerate altădată alimente dietetice, preparatele din soia (tofu, lapte, edamame) sunt astăzi printre cele mai populare, inclusiv grație conținutului excepțional de proteine complete. De pildă, 100 g de tofu au 15 g de proteine, adică 35% din necesarul zilnic, iar o cană cu lapte de soia, în jur de 8 g de proteine. Soia ne oferă, în plus, vitamine şi minerale (A, B-uri, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc), acizi graşi omega 3 şi antioxidanți puternici, care ne feresc de bolile cardiovasculare, diabet, cancer.

QUINOA
Originară din Peru şi Chile, această pseudocereală a căpătat în ultimii ani reputația de superaliment grație bogăției nutritive. O găsim în zeci de varietăți, cele mai populare fiind quinoa albă, roşie şi neagră. Este foarte sățioasă: o porție de 180 g ne oferă 220 de calorii, 14 g de proteine complete, alături de cantități importante de vitaminele B şi E, colină, calciu, magneziu, zinc, seleniu, omega 3, antioxidanti.
Fierte (ca orezul), semințele de quinoa pot fi folosite la prepararea multor feluri de mâncare: salate, supe, paste, chifteluțe, pilaf, dovlecei umpluți.

SEMINŢE DE CÂNEPĂ
Sunt unele dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale: 100 g oferă aproape 30 g de proteine complete. În plus, sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, acid folic. Consumă-le însă cu moderație, fiindcă sunt bogate în calorii şi grăsimi: 2 linguri cu semințe (aproximativ 20 g) au 110 calorii şi 10 g de grăsimi. Poți adăuga 1-2 linguri cu semințe de cânepă în smoothie, cereale, salate, iaurt.

HRIŞCĂ
Nu este o cereală, aşa cum multi cred, ci o plantă ierboasă (e înrudită cu rubarba) ale cărei semințe sunt comestibile. Pe lângă mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitaminele B şi K, hrişca ne oferă şi 13 g de proteine complete la 100 g. Nu conține gluten, putând fi consumată şi de persoanele care suferă de boală celiacă ori au intoleranță la gluten. O poți include în meniu ca alternativă la orez (pilaf, sarmale, ardei umpluți) sau preparată sub formă de terci, tocăniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...