7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviu”Sunt unul dintre voi!”

”Sunt unul dintre voi!”

Mesajul antrenorului Petrolului – Nicolae Constantin către galerie


    Pentru că așa le așează Dumnezeu uneori, nu când vrei, ci atunci când trebuie, iată că în mijlocul angoaselor, disputelor, polemicilor și tuturor cârcotelilor, Petrolul cel de pe gazon o duce mai bine ca niciodată în ultimii trei ani. Iar asta, zic eu după umila mea părere, i se datorează în primul rând antrenorului.

   Fiindcă după atâta căutare, după atâtea eșecuri cu nume sonore, când nimeni nu credea că în mijlocul unei crize – pe partea economică, vorbind – Petrolul își mai poate recăpăta spiritul, un ”nebun”, învestit cu încrederea galeriei, s-a riscat și a reușit.

   Nicolae Constantin a făcut ce n-au făcut antrenori cu blazon, antrenori care au avut la discreție fonduri și condiții. Nu că Nae ar fi nevoit să se descurce în sărăcie lucie. Chiar el mărturisește că, indiferent de lipsuri, salariul intră la zi pe card și nu se face fotbal pe burta goală la Petrolul. Doar că se știe bine că nu se mai pompează pe conductă ca până acum.

   Însă Nae, născut și crescut petrolist, are o filosofie sănătoasă. Și știe pe ce coardă să apese, la nevoie. Dar hai să nu vă dezvălui eu în rezumat, mai bine citiți că nu veți regreta acest interviu făcut chiar înainte de meciul-derbi al ligii secunde, cel cu CSA Steaua.

Întrebarea de baraj este, ia să vedem…
Dacă jucăm cu Steaua adevărată, nu? Pentru mine, Steaua este aia contra căreia am jucat ani de zile…
Adică FCSB?
Steaua aia împotriva căreia am jucat e FCSB. Mă depășesc chestiile astea cu hârtii, cu ce s-au judecat ei, eu spun cum văd eu din punctul meu de vedere, nu știu ce hârtii, pe ce se bat ei între ei acolo, pentru mine aceea este Steaua.
Cum este la voi? Că sunteți pe val…
Suntem pe val, dar sincer, aș vrea să nu ne ia valul, încercăm să păstrăm echilibrul, pentru că e doar un început, e la început. Mai este mult până la final.
Adevărat. Dar parcă de mult nu a mai fost un început așa perfect, ca acum.
Corect, e un început bun, prindem încredere, curaj, și asta ne ajută. Dar trebuie să fim echilibrați, cu picioarele pe pământ și să luăm meci cu meci, asta este ideea. Să nu ne gândim prea mult în față.
Totuși, lumea se întreabă deja, cum de nu s-a putut asta înainte, când se pompau bani și merge acum când situația nu e chiar roz?
Știu exact ce vrei să spui, dar n-aș putea să zic eu ce a fost înainte, nu știu unde se greșea…
Dar poți să-mi răspunzi la următoarea chestie. Cum reușești să-i mobiliezi pe jucători și să vă țineți departe de discuțiile astea cu primăria, că e marca, nu e marca?
Să știi că ne-a ajutat foarte mult faptul că am fost plătiți la timp. Adică tot ce s-a vorbit și să vorbește, se discută, că nu e aia, ailaltă, e egal cu zero atunci când vine ziua de salariu și ești plătit. S-a mai întârziat, e drept, n-a mai fost la secundă ca în ultimii ani, dar una peste alta, suntem plătiți la timp, s-au plătit prime de joc, s-au plătit salarii… Și noi citim, când apare, că vezi că toate chestiile astea nu sunt zilnice, la o perioadă de mai apare câte ceva. Ei, în momentul în care simțim și noi că ”e groasă”, se discută mult, atât eu, cât și Claudiu Tudor care e director sportiv, încercăm să avem o discuție cu jucătorii. ”Băi, copii, noi jucăm fotbal, nu e treaba noastră ce se discută. Că e marcă, nu e marcă. Uite, noi am jucam cu scutul, salariile au venit, le citiți, le gândiți, noi să ne vedem de ale noastre, noi până la urmă suntem plătiți să jucăm fotbal, nu să vedem cine are dreptate, cine n-are”…
Pare să fie o mentalitate sănătoasă.
Păi nu de asta suntem plătiți, ca să jucăm fotbal? N-avem noi treabă ce războaie sunt. Da, putem să avem o părere, să spunem ce credem și noi, dar până la urmă, ei trebuie să rezolve, și cred că o să se rezolve, așa cred, așa simt, în afară de cele care apar, mai sunt și alte discuții. E păcat, la ceea ce am făcut până acum să nu tragem toți la aceeași căruță. Că exact ce ziceai și tu, trei ani s-au chinuit, și cu bani mulți, și acum când e culoarul bun, să te apuci să dai cu stângu-n dreptul, doar pentru că ai o ambiție.
Apropos de motivare, ești un bun psiholog? Că așa se vede.
Asta ar trebui să-i întrebi pe ei. Nu știu dacă sunt bun, dar am avut profesori buni. L-am avut pe Răzvan Lucescu atâția ani, pe urmă am stat pe lângă Dani Isăilă…
Ai ”furat” meserie…
Practic, doar așa poți să ajungi, asta e părerea mea și nu cred că mi-o schimbă nimeni. Asta se fură – meseria asta de antrenor, nu există că citești nu știu câte cărți și gata, te-ai făcut antrenor. Poți să faci câte școli vrei. Eu am făcut toate școlile, de la A la Z, mi-a luat zece ani de când m-am înscris la licența B și până la licența Pro. Și puține lucruri m-au surprins, puține lucruri pe care le-am avut acolo și le folosesc ca antrenor, nu că nu ne-ar fi învățat ei. Probabil că pentru alții, da. Dar eu am lucrat 5 ani de zile ca jucător cu Răzvan. Era ”tobă”, ce făcea el cu noi și ne antrena în 2004, 2006, apoi pe la Brașov, am găsit la cursuri, la licența Pro, în 2020, înțelegi? Pentru mine e clar că ce antrenor ai avut, rămâi mult influențat în carieră de ceea ce făcea el. Și am avut și antrenori pe care poți să-i bagi în categoria aia ”așa nu!”, în multe aspecte. Și alea-s bune, pentru că eu niciodată ce-mi făcea mie, de exemplu, sau nu mie, echipei unde eram, de la primul antrenament îi lua pe ăia 1O de-i vedea el titular, iar ceilalți se antrenau în altă parte, cu secundul. Eu astea n-o să le fac niciodată. Eu am avut azi la antrenament 26 de jucători, și fac antrenament ca să-i prind pe fiecare, să se simtă fiecare important, mâine dimineață trebuie să anunț lotul, din 26 de jucători de câmp doar 18 poți să treci pe foaie. Rămân 8 care probabil se vor supăra, vor înjura, dar asta e situația, ne-am asumat-o cu toții.
Apropos de psihologie, vorbesc mult cu ei, încerc să-i bag pe toți în seamă, să-i ascult, încerc să-i prind pe toți, să mai prindă și banca, să intre chiar când rezultatul ne permite, ei cred că simt asta.
Răzvan avea obiceiul acela, dincolo de grup, creea o adevărată familie…
N-o fac eu asta, aici mă ajută mult Claudiu Tudor, el a fost cu mare parte din ei astă vară la mare, după nu știu ce meci mi-a cerut voie că vor să meargă la un club. Da, normal, e zi liberă, când ai zi liberă chiar le zic: ”Mergeți, fraților, sunteți tineri!”. Am avut o dată, după nu știu ce meci câștigat, o zi liberă și ei au zis dacă să meargă, le-am zis să se ducă și să se distreze, și a doua zi, aveam mesaje pe Facebook, pe whats app, de la suporteri că ”i-am văzut în nu știu ce club cu sticle pe masă”. Și? E ziua liberă, ce dacă? Le-am dat o libertate așa, când e de muncă muncim, când am avut ocazia le-am dat două zile libere. Am înțeles că, cel puțin în ultimul an, nu exista așa ceva. Trebuie să-i mai simți, am avut o zi, chiar după ploile astea, am mers pe un teren și era destul de nasol, că știi că dacă a plouat, e greu să găsești un teren bun, era ziua în care aveam un antrenament tactic. Era o zi importantă, dar tactic nu mi-ar fi ieșit niciodată pe terenul ăla. I-am împărțit repede în patru, am făcut un turneu, fiecare cu fiecare, știi? Și-i vedeam așa, doar când le zici, li se schimbă toată fața, ei vin și zic ”mamă, astăzi facem alea, pe teren nașpa”.
Da, tu îi simți și ei simt, la rândul lor…
Da. Le-am zis să-mi zică Nae, dar lor le e greu, sunt puțini care-mi zic pe nume. Am încercat să facem o apropiere, ceea ce cred că lor le-a lipsit. În ultimii ani. I-am ajutat de câte ori au avut probleme. Uite, în ziua meciului, am un băiat care-și dă examenul de șofer. Și i-am zis: ”Mergi că meciul e seara, mergi și-ți dă examenul!”. E important. Ăștia mici, cu școala, cu BAC-ul, i-am încurajat: ”Mergeți și dați-l, luați-l, înscrieți-vă la facultate.”… N-am chestii din astea. Fotbalul și nimic altceva. Nu, sunt chestii de viață care sunt importante, școala e importantă pentru un copil, că la 18 ani te visezi tu mare fotbalist, dar nu știi ce se întâmplă și te poţi trezi la 20 că nu faci nici fotbal, n-ai nici școală și trebuie să-ți iei bagajul și să pleci în Spania la muncă.
Să vorbim și de factori externi. Cum gestionezi situația asta particulară, de pildă, cu Țicu în atenția FCSB-ului, că-l vrea Becali, că-l place Iordănescu? Că știi cum e…
Da, știu cum e. N-am ce să gestionez și o spun și pentru tine, n-am ce sfaturi să-i dau. Dar dacă ar fi să îi spun ceva, i-aș spune să aibă răbdare și să terminăm anul ăsta, cu Petrolul. O promovare cu Petrolul ar conta în CV-ul lui mai mult decât un transfer la orice echipă din Liga I, la momentul ăsta. El e născut, crescut și știe ce înseamnă Petrolul. În plus, mie personal mi se pare puțin probabil ca Țicu să se transfere la FCSB în momentul ăsta, indiferent de ce probleme se spune că sunt la noi, că n-avem bani. Dar nu mă bag în discuții din astea, să-i zic ”nu te duce” sau ”du-te”, e alegerea lui. E deja matur, poate să aibă discernământ.
Dar valoric…
Valoric, eu zic că la momentul ăsta poate să joace la orice echipă din Liga I. Eu așa îl văd. Și încă nu e la maximum din ceea ce poate el. Deci el poate mult mai mult. Și crește. Și nu o spun eu așa, doar din ceea ce văd, ne vin rapoartele, iar el evoluează de la meci la meci. Pentru el și pentru mine, cel mai bine e să mai rămână cel puțin până se termină campionatul ăsta și dacă și promovăm, atunci…
Însă atunci când a apărut acest interes și s-a scris, ai vorbit cu el?
Nici nu am deschis discuția. Și nici nu am s-o fac. Dacă el vine să mă întrebe, o să-i spun părerea mea. Nu, n-are rost, adică eu o văd ca pe o presiune aiurea. E exact cum ți-am zis mai devreme, o chestie din asta că la o perioadă de vreme apare ceva în legătură cu Petrolul, și asta o trec tot acolo. Pentru că nu știu să fi fost discuția asta, președintele are voie să se întâlnească cu oricine, și cu domnul Argăseală, și cu oricine de la FCSB.
Iar oamenii au dreptul să se intereseze de un jucător sau altul…
Dar vezi? Nu știe nimeni dacă s-a interesat sau nu domnul Argăseală. Eu cred că e una din astea, ”aruncate”. Acum ultima ar fi că n-o să putem să luăm mărcile că n-avem fiscalul pe zero. Iar până la urmă, e adevărat că sunt niște datorii, care au fost însă reeșalonate, fiscalul e pe zero, deci se poate merge la licitație, se pot lua mărcile, știi? Dar a fost gata, că nu se mai poate. Și acolo o bag și pe asta, cu zvonul cu Țicu. O gogoașă aruncată ca să încerce să ne destabilizeze un pic.
Ce te faci dacă la iarnă vin oamenii cu hârtia? ”Gata, vă dăm atât pe Țicu!”
N-ar fi o problemă, ți-am zis, suntem mulți și suntem apropiați valoric. Sunt sigur că din tot ce avem, găsim un jucător poate nu la nivelul lui Țicu, dar care să poată să facă ce face Țicu la momentul ăsta. Adică să ne ajute să promovăm.
Poate că mai și aduceți ceva?
Asta nu știu, nu cred, vom vedea la iarnă dacă putem, dacă avem nevoie. Eu oricum am o înțelegere cu conducerea, le și spun când mă mai sună cineva cu vreun jucător să discute cu președintele, ei știu, la mine ajunge doar când mi se propune din partea lor. Și știu că sunt jucători care se propun, care spun că și-ar dori ca să vină la Petrolul, dar vedem.
Revenind la meciul cu Steaua, e puțin mai încărcat?
E un pic mai încărcat pentru că e rivalitatea între suporteri, e meci cu spectatori, ne obligă un pic, trebuie să le dăm și lor satisfacție. Suporterii noștri sunt după noi peste tot, fac eforturi, e situația asta cu Covidul, și ei sunt lângă noi și au fost lângă noi. Și atunci avem o obligație, să le oferim satisfacția asta. Dar nu încerc să pun presiune pe ei, chiar am vorbit că trebuie să tratăm meciul exact cum le-am tratat pe celelalte. Fără să ne ia nebuneala, că e lumea în tribună, n-are răbdare și o să vrea să atacăm. Nu. Noi trebuie să ne facem jocul nostru așa cum îl pregătim, să avem răbdare, să fim conștienți că putem câștiga meciul chiar și la ultima fază. Și atunci toți vom fi mulțumiți, nu cred că se așteaptă cineva să facem scor cu Steaua.
Asta era următoarea întrebare, pentru toate meciurile. Rezultat sau spectacol?
Rezultat! Dacă putem să mulțumim și spectatorii cu un pic de spectacol, e în regulă. Dacă vom câștiga fiecare meci cu 1-O, sunt cel mai fericit.
Nu-ți cer să le faci promisiuni fanilor, dar vreau să știu ce ai vrea să le transmiți celor care iubesc și suferă pentru Petrolul?
Eu știu că ei au încredere în mine. Datorită lor sunt antrenorul Petrolului. Dacă ei nu insistau, altcineva era antrenorul Petrolului. Nu e vorba de încredere. Ce pot eu să le spun e că îmi doresc la fel de mult ca ei ca la sfârșitul anului să promovăm. Eu îi cunosc, știu cum trăiesc ei, pentru unul care n-a simțit, n-a trăit cu Petrolul, e greu să simtă chestia asta, dar eu am crescut, am jucat la Petrolul, știu ce înseamnă Petrolul, știu ce simt ei. Ei asta trebuie să înțeleagă, că sunt unul de-al lor. Sunt unul dintre voi!

Editorial de Mariana Podeanu

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente