7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviu”Sunt dispus să ajut România cu implementarea VAR-ului!”

”Sunt dispus să ajut România cu implementarea VAR-ului!”

Ne uităm cu jind la campionatele tari din lume, la competițiile importante ale planetei și visăm și noi la vremea în care V.A.R.-ul să vină și să facă ordine în arbitrajul românesc.
Dar cum ne stă nouă bine, românilor, nu știm cu ce să începem. Să aducem aparatura, să formăm specialiștii? Deocamdată, batem pasul pe loc, în timp ce, de exemplu, în America, deși soccerul nu este sportul rege precum în bătrâna Europă, Video Assistant Referee a fost introdus de mai bine de trei ani. Culmea, unul dintre specialiștii V.A.R., care a făcut parte din pionieratul acestei măsuri, este un român. Un român necunoscut în arbitrajul românesc, care a cochetat puțin timp cu arbitrajul la noi, s-a retras pentru a deveni polițist, dar odată plecat în Statele Unite prin Loteria Vizelor, a tras lozul câștigător.
În câțiva ani, după ce a arbitrat de plăcere și ca să facă niște bani în weekenduri, la meciuri de copii și juniori, Sorin Stoica a ajuns să arbitreze în Major Soccer League. Este arbitrul care i-a dat primul cartonaș roșu direct din carieră brazilianului Kaka și a avut ocazia să ”fluiere” multe staruri, precum Drogba sau Henry. Din 2017, buzoianul este Video Assistant Referee.
Pentru că toți avem această curiozitate, am stat de vorbă cu Sorin despre ceea ce înseamnă V.A.R..

-Sorin, cam de cât timp a fost nevoie să se implementeze acest sistem în Major Soccer League?
Să spunem că eu am avut privilegiul de a fi printre cei 4 arbitri care au fost invitați să ia parte la prima consfătuire, acolo unde au participat țări importante în fotbalul mondial. Și de acolo, treptat, s-a făcut și trecerea. Mai întâi am experimentat centralizat, la turnee de juniori, timp de vreo 3 săptămâni, am fost pregătiți toți arbitrii centrali până în 2017 când s-a introdus în Major Soccer League. La început, am făcut totul după o schemă: 3 meciuri la centru, un meci ca V.A.R., iar eu acum, din 2019, am rămas doar ”la cabină”.
-Ce trebuie să știe arbitrul român despre asta?
Trebuie să știe că este cu totul și cu totul altceva, altă misiune. Știu că poate suna ciudat, dar practic nu mai arbitrezi, când ești Video Assistant Referee. Trebuie să ai mintea limpede, să distingi o greșeală clară, care trebuie să fie foarte clară și să o repari.
V.A.R. verifică imediat din toate unghiurile un contact mai tare, o fază de penalty, un ofsaid, e ceea ce se numește silent check.
-Și când intervii?
Comunic în permanență în cască cu centralul și când observ o eroare, îi sugerez video review. Adică să vină să vadă faza respectivă.
-Toată lumea strigă în România să vină VAR-ul… Dar eu te întreb dacă e posibil să greșești și ca Video Assistent Referee?
Da, regret că trebuie să vă dau eu vestea asta, dar da, și V.A.R.-ul poate greși.
Uitați-vă în Anglia, de pildă, câte controverse se nasc la un ofsaid, la un gol anulat din cauza unei presupuse faze de ofsaid care este foarte, foarte greu de judecat. Te ajută tehnologia, dar sunt totuși situații în care e nevoie de o părere mai avizată, de aceea fiecare V.A.R. are lângă el și un asistent.
– Dacă ai primi un telefon din România…
Ca să ajut? Cu tot sufletul aș veni. Dincolo de faptul că aș fi onorat, sunt sigur că aș putea fi de mare folos, mai ales că am acumulat suficient de mult, am practica de partea mea. Ceea ce nu se știe e că este vorba de o muncă titanică, pentru că
imaginați-vă, în afară de cei implicați, arbitrii, echipe, federație, e nevoie ca și suporterii și mass-media să știe ce presupune cu adevărat sistemul acesta. Și credeți-mă, nu e deloc ușor.
-N-am înțeles niciodată unde stă V.A.R.-ul…
Hahaha, cel mai bine stă într-un birou din stadion, o cameră cu multe monitoare, dar uneori se întâmplă să stea chiar în afara stadionului. Ca să glumim puțin, cred că acum, în condiții de pandemie, VAR-ul
și-ar putea face treaba liniștit chiar și de acasă.

31

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente