fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Actualitate / Subvenția pentru energia termică îngroapă bugetul local

Subvenția pentru energia termică îngroapă bugetul local

A fost iar scandal la ultima ședință a Consiliului Local Ploiești. Dar nu ne interesează acest aspect. În schimb, ne interesează ce anume votează aleșii municipali. Iar în privința serviciului de termie, cel care a generat prea multe orgolii și prea puține soluții reale, ne permitem să afirmăm că, sub aspect financiar, inclusiv prin votul recent din CL Ploiești, e praf și pulbere totul. Veți vedea de ce.

 

Am spune, de asemenea, referindu-ne tot la termie, că nu ne interesează cum își repartizează conducătorii Primăriei Ploiești și consilierii locali vinovățiile politice. Afirmăm în schimb că problemele acutizate în acest an sunt o consecință a proastei gestionări a sistemului de termoficare în ultimii 15 ani pe relația Primăria și Consiliul Local Ploiești- Veolia-Consiliul Județean Prahova, ultima instituție mai puțin implicată, cu excepția acestui an, când a ținut cu orice preț să fie vioara întâi, deși nici pe departe nu este actorul principal în această ecuație.

Cum ne-am trezit cu energie termică mai scumpă
Așadar consilierii locali au oficializat, la ultima ședință, cu foarte mult scandal, ceea ce aprobaseră de fapt în luna mai, odată cu actul adițional de prelungire a contractului de gestiune a serviciului de termoficare cu Veolia Energie. Prețul solicitat de operatorul francez și aprobat cu mare larghețe de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a fost majorat de la 222,49 lei/Gcal cu TVA, la 375,27 de lei/Gcal cu TVA (315,35 lei fără TVA) pentru persoanele fizice și la 496,22 de lei/Gcal cu TVA (416,99 lei fără TVA) pentru persoanele juridice.
Cheltuieli imposibile pentru subvenționarea energiei termice
Primarul, viceprimarii și consilierii locali au ținut să mențină prețul local la 222,49 lei/Gcal cu TVA pentru toți locatarii ale căror locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Asta înseamnă că diferența de la acest tarif (222,49 lei) și până la cel real de distribuție, transport și furnizare (375,27 lei), va fi acoperită de bugetul local. Atenție, de această subvenție beneficiază și locatarul cu 1.000 de lei leafă și cel cu 20.000 lei venituri lunare. Până în anul 2021 însă Primăria s-a angajat să plătească și cei 40,92 lei/Gcal cu TVA, reprezentând diferența unitară de recuperat de către operator ca urmare a modificării prețului combustibilului în ultimii trei ani, aprobată de Consiliul Local Ploiești. Cu alte cuvinte, în această iarnă (și nu numai), subvenția pe care o va achita Primăria Ploiești este de 193,7 lei pentru fiecare gigacalorie livrată în sistemul de termoficare! Vreți să știți cam cât înseamnă această distracție, de fapt un cumul al proastei gestiuni din ultimii 15 ani, plus populismul electoral? La un consum de 7 gcal/an/apartament (date din strategia de termoficare) x 54.148 de apartamente (situația din 2017) x 193,7 lei/Gcal =78,6 milioane de lei/an! Unul dintre consilierii locali a calculat, la un consum de 280.000 – 350.000 de gigacalorii/an, un efort bugetar de 54 de milioane de lei/an. Unde ajungem, oameni buni, cu această cheltuială uriașă? Asta ar însemna ca aproximativ 20% din bugetul local să se ducă pe protecție socială! Bașca transportul în comun gratuit, care înghite și el, anual, 30-40 milioane de lei!
Subvenția la case, realitate sau gogoașă electorală?
Consilierii locali au venit cu propunerea – de altfel votată – ca și ploieștenii care locuiesc la case să primească subvenție, indiferent de combustibilul utilizat: gaze, lemne, cărbune, energie electrică. Ei au avut următorul argument: „toți ploieștenii plătesc taxe și impozite, prin urmare toată lumea, în mod normal, trebuie să beneficieze de un astfel de sprijin pe timpul iernii”. În ceea ce ne privește vorbim despre această discriminare între ploieștenii de la bloc și de la case de cel puțin 10 ani, dar nu am făcut-o în sensul susținerii subvenției, ci mai degrabă a eliminării ei, cu condiția rentabilizării serviciului de termie. În definitiv, un locatar de la bloc se plânge că achită 400 lei/lună de iarnă, dar unul de la casă nu mai zice nimic că plătește 2-3.000 lei/iarnă pentru lemne! Problema este că aleșii n-au indicat nici sursa de finanțare a subvenției introduse la case și nici modalitatea în care va fi calculată. De aceea ne ducem cu gândul că toată promisiunea nu este altceva decât o păcăleală de adunat voturi!
Ajutorul de încălzire, dublă suvenție pentru bloc și prima la case
Vă aducem aminte că, în afară de prețul subvenționat al energiei termice, locuitorii de la bloc, dar de data aceasta și de la case, primesc un ajutor de încălzire (persoanele cu venituri reduse). Pentru iarna 2018-2019, potrivit datelor Administrației Serviciilor Sociale Comunitare, s-au primit și înregistrat 12.653 (3.723 din bugetul de stat si 8.930 din bugetul local) de cereri și declarații pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Pentru acest an, suma rezervată pentru acest tip de ajutor este de 3,5 milioane de lei, însă cheltuielile totale sunt estimate la 5 mil. lei, poate chiar 6 mil. lei.

Distribuie:

Check Also

A fost operaționalizat Sumal 2, sistemul care ar trebui să elimine tăierile ilegale de păduri din România

Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 25 iunie, HG pentru aprobarea Normelor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *