fbpx
24.4 C
Ploiești
marți, 4 august, 2020
Acasă Actualitate SUA: Vladimir Plahotniuc indezirabil. Igor Dodon acceptabil?

SUA: Vladimir Plahotniuc indezirabil. Igor Dodon acceptabil?

Decizia SUA de a-l declara pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pe teritoriul acestui stat, după ce l-a oploșit mai bine de o jumătate de an, i-a pus pe „cotcodăcit” la Chișinău pe mai mulți politicieni în special, dar și formatori de opinie. Principalii lideri politici își revendică meritul de a-l fi neutralizat pe fostul oligarh care a ținut justiția și întreg statul în captivitate câțiva ani la rând sau de a-și însuși această acțiune a americanilor ca un rezultat al demersurilor conducerii republicii și organelor de justiție. Dar prea puțini dintre unii și alții încearcă să pătrundă în esența adevărată a acestui gest, să recunoaștem, neașteptat nu numai la Chișinău, dar și în unele cancelarii occidentale. În rândurile de mai jos vom încerca nu atât să facem lumină, cât să ne întrebăm cum a fost posibil și ce mai urmează după aceasta.

 

„Plahotniuc devine indezirabil in SUA! Am reușit!”
Așa a exclamat Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și vicepreședinte PAS, pe contul său de Facebook: Chipurile „făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre”. Asta după ce pe 13 ianuarie curent Mike Pompeo, Secretarul de stat al SUA, anunța într-o postare pe Twitter că denunță public acțiunile lui Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova. „Acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat buchea legii și au compromis puternic independența instituțiilor democratice în Republica Moldova. Astăzi îl denunț public…”, scria Pompeo. După declarația oficialului american, un comunicat de presă cu același subiect a fost postat și pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, în care se mai preciza că decizia a fost luată în conformitate cu Secțiunea 7031 (c) din Legea privind atribuirea de credite a Departamentului de Stat. Adică o prevedere conform căreia, în cazurile în care Secretarul de Stat dispune de informații credibile, potrivit cărora oficiali ai guvernelor străine sunt implicați în acțiuni grave de corupție, aceștia și membrii familiei lor nu sunt eligibili pentru intrarea în Statele Unite. Astfel încât nu numai Vlad Plahotniuc, dar și soția sa, Oxana Childescu, precum și ambii fii au fost declarați indezirabili.
Precizăm că mai bine de două luni înainte (3 decembrie 2019) despre o decizie similară anunțaseră două state europene, Elveția (țara de reședință a soției Oxana Childescu) și Principatul Liechtenstein, pe teritoriul cărora lui Vlad Plahotniuc și membrilor familiei le-a fost interzis accesul pe un termen de 10 ani. De ce dar SUA abia acum, dacă CNA îl anunțase în căutare internațională și interstatală la finele lui noiembrie trecut, secundată cu demersuri oficiale către Ambasadele Regatului Unit al Marii Britanii și SUA la Chișinău? Și tot atunci ambasadorul Dereck Hogan susținea la un post TV că nu are habar dacă ex-liderul PDM se află la Miami, așa cum vuia de câteva luni spațiul public din Chișinău?
De fapt nu sunt doar aceste întrebări-nedumeriri față de înaltul oficial american, care, după cum știm din surse demne de încredere, în numai 15 minte l-a convins să abdice de la putere și, nu încape îndoială, să părăsească republica spre o destinație de care te-ai mira să nu o fi știut, dacă nu chiar să i-o fi sugerat… Precum și privind poziția oficială a Washingtonului față de alți oligarhi sau lideri politici de la Chișinău cu pufușor antidemocratic pe botișor și acte de corupție pe întreaga biografie politică. Dar despre asta ceva mai la vale.
Plahotniuc își planificase din timp refugiul în SUA
Deși se crede că Vlad Plahotniuc a părăsit țara pe 15 iunie 2019, la o zi după ce PDM anunța că cedează puterea și guvernul Filip a demisionat, fuga liderului democraților pare să fi avut loc îndată după, dacă nu chiar concomitent cu ședința Consiliului Politic Național al PDM sau cel mai probabil în noaptea de 14 spre 15 iulie. Tot atunci a dat bir cu fugiții și liderul Partidului ȘOR, lăsând conducerea formațiunii și jurnaliștii convocați în conferință de presă într-o așteptare stupidă de câteva ore în șir. Peste zece zile Plahotniuc anunța pe contul său de Facebook că demisionează din funcția de președinte PD, iar peste alte șase că-și depune mandatul de deputat în legislativul de la Chișinău. În aceste acțiuni însă Ilan Șor nu i-a urmat exemplul.
În tot acest răstimp au circulat mai multe presupuneri despre locul aflării lui Vlad Plahotniuc, printre „destinații” numărându-se SUA, Marea Britanie și România. Dar ceea ce a ieșit acum la iveală este că fuga sa nu a fost deloc spontană. Liderul democrat și-o rânduise de mai multe luni înainte. Cam imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a solicitat pentru el și membrii familiei o viză în SUA ca investitor. Cererea a fost intermediată de o firmă specializată din Miami. O cerere de viză de investiții tip E-2, în care oligarhul de pe Bâc scria că intenționează să intre în Statele Unite pe 15 mai 2019 și să locuiască acolo cinci ani, obligându-se să „investească o sumă substanțială într-o afacere americană”. Mai mult ca atât, înclinăm să credem că și vizita sa din decembrie 2017, și întâlnirile cu careva congresmeni americani nu au purtat doar miza reanimării activității grupului de prietenie SUA – Moldova, a securității regionale sau celei energetice a Moldovei ori olecăitul că Chișinăul este ținta războiului hibrid purtat de Federația Rusă în regiune, cu o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, riscuri susținerii forțelor politice pro-ruse etc., cum încercau să convingă succintele comunicate de presă ale PD și purtătorului său de cuvânt. Un scop ascuns, dar nu mai puțin important era să-și stabilească careva relații mai sigure în vederea evitării unor eventuale riscuri personale. Mai ales că avea deja deschise dosare în Federația Rusă (încă din 2012!), România (2017) și Elveția sub diverse aspecte (în funcție de țară): contrabandă, trafic de droguri, constituire de grupuri infracționale, șantaj, înșelăciune, spălare de bani în proporții deosebit de mari ș.a. La Chișinău, Plahotniuc a fost învinuit doar de „spălare de bani în proporții deosebit de mari”. Și nimic despre capturarea justiției, a instituțiilor statului, prejudicierea statului de drept și a democrației.
Oricât ar fi de straniu, dar în septembrie 2019 magistrații Curții Tverskaya din Moscova au respins demersul anchetatorilor de emitere a mandatului de arestare preventivă pe numele lui Plahotniuc, întorcând ofițerului de urmărire penală, fără examinare, dosarul în care era bănuit de trafic de droguri. Și Interpol a refuzat să-l includă în lista persoanelor anunțate în căutare internațională pe motiv că dosarul din Federația Rusă „are un caracter politic” și ține de „disputa dintre președintele Republicii Moldova Igor Dodon și Vlad Plahotniuc”.
Altminteri, dacă facem o retrospectivă spre răsturnarea Guvernului Sandu, ar fi să ne amintim că Plahotniuc, într-o amplă scrisoare-declarație avertiza în urma instalării guvernului Chicu, că președintele Dodon a făcut Moscova „stăpână peste politica moldovenească” și regreta chipurile că Chișinăul a fost privat de șansa de a urma „ca altădată, un traseu euro-atlantic de dezvoltare și orientarea fermă proeuropeană din ultimii ani”. Ei bine, dacă despre orientarea proeuropeană, se mai pronunțase, cei-i drept nu chiar ferm, afecțiunea pentru un „traseu euro-atlantic” și-o făcea publică pentru prima dată. Cui era, totuși, adresat mesajul – Republicii Moldova sau Guvernului de la Washington, căruia se căznea să-i aducă o dovadă de loialitate în plus?
Dacă revine acasă, Plahotniuc ar putea fi nimicit
Vestea că Statele Unite nu-l mai oploșește pe oligarhul number one din Moldova a stârnit mare cotcodăceală în cotețul politic de la Chișinău. Președinta PAS, Maia Sandu, într-un mesaj pe Facebook, mulțumește Guvernului Statelor Unite că a dat curs solicitării de a-l pedepsi pe Vlad Plahotniuc, făcând astfel dreptate cetățenilor. Și a uzat de prilej pentru a-l avertiza pe companionul de guvernare de mai dăunezi, Igor Dodon, „care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc” că ar fi să ia aminte: „mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”. Liderul PPDA, Andrei Năstase, care-l amenința mereu pe Plahotniuc cu închisoarea înainte de a ajunge la guvernare, dar i-a scăpat ca printre degete deja ministru de interne fiind, își revendică și el „succesul” sucombării regimului Plahotniuc, atribuindu-l protestelor din 2016 ale Platformei Demnitate și Adevăr.
Dar laurii cei mai strălucitori par să îmbrace creștetul președintelui Dodon. Acesta a comunicat agenției ruse TASS că gestul autorităților americane a fost unul nu doar dorit, ci și așteptat. Și că declarația lui Pompeo ar fi o inițiativă care îi aparține. Ca de obicei, Dodon minte de stinge apele. În decembrie 2019, asigurând aceeași agenție de presă rusă că Republica Moldova va face demersurile de rigoare către SUA pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, susținea că americanii l-au ascuns pentru că au planificat „să-l folosească în confruntarea cu Federația Rusă”. Acum se declară că este dușmanul numărul 1 al lui Plahotniuc. „Nimeni din politicienii moldoveni, pe parcursul celor 27 de ani de independență, nu l-a lipsit de tot așa cum l-am lipsit eu în luna iunie… El se poate întoarce doar în cătușe”. Și din nou Dodon minte – la solicitarea unor deputați de a i se retrage „Ordinul Republicii”, președinția a declarat că „Nu există temei juridic”. Desigur, spre deosebire de cazul Băsescu.
Dar de fapt, ca și alți politicieni, președintele Dodon este cel mai puțin interesat ca Plahotniuc să fie extrădat. Deferit justiției de la Chișinău, acesta îi va scoate la ape limpezi pe toți care au participat la furtul miliardului, în Laundromatul rusesc, la capturarea statului și a justiției etc. Inclusiv pe cei care nu figurează în Raportul Kroll, pentru că experții care l-au întocmit nu dispun de absolut toate sursele. Inclusiv Igor Dodon, care este complice nu numai în elaborarea și adoptarea sistemului mixt de vot, dar și la multe afaceri tenebre. Unii experți cred chiar că Vlad Plahotniuc va fi omorât dacă revine acasă. Ca să nu poată dezvălui tot ce știe. Or, cei care nu și-ar dori întoarcerea fostului lider al PDM ar fi tocmai membrii sistemului pe care și cu care l-a construit. Mai mult, în formula în care astăzi acționează puterea, nimeni, nici măcar justiția nu-i poate garanta siguranța. La câte cunoaște, anume sistemul în vârful picului de lance al căruia s-a aflat, îl va nimici. Iar prima și principala țintă va fi, neîndoios, Igor Dodon. Și atunci te-ai mira dacă-i vor fi de-a scăpării scufundările în apă, câțiva ani la rând, după tradiția rușilor, de Bobotează. S-ar putea să nu se mai ridice din copcă.
Pe cine avertizează Departamentul de Stat al SUA?
„Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic. Statele Unite nu tolerează corupția și stă alături de oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorități pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global”, conchide în comunicatul său Departamentul de Stat al SUA. Ca orice supraputere, SUA exercită influență asupra întregii lumi prin intermediul NATO. În privința Rusiei viziunile nu s-au schimbat prea mult de la Războiul Rece încoace. Diferența este că pe vremuri linia de confruntare între americani și sovietici era la Berlin, iar acum ea trece la vreo 3 mii de kilometri spre Rusia, pe la Donețk. Unde va fi această linie peste 10-20 de ani? La Ural sau, poate, la Kamciatka?
Cât despre corupții de la Chișinău e greu de spus cine va fi următorul și în ce măsură Washingtonul își va asuma angajamentul noului Procuror General Alexandru Stoianoglo. Plahotniuc a fost un personaj de circumstanță preferat de altfel de americani acum patru ani, pe 13 ianuarie 2016, în locul lui Ion Sturza, tolerat și de europeni pentru că a jucat (sau a mimat?) asul anti-rusesc, a solicitat prin guvernul interpus al lui Pavel Filat retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin obstrucționarea filo-rusului Dodon. Dar avertizarea Departamentului de Stat SUA îl vizează oare și pe Dodon, să ne așteptăm de o asemenea acțiune și în privința lui? Avertizarea pare să fie mai degrabă pentru „băieții șmecheri” din PDM. Dacă vor intra în alianță cu Dodon și vor lăsa porțile deschise definitiv pentru Moscova, s-ar putea să împărtășească soarta lui Plahotniuc. Cât despre Dodon, nu cred că Washingtolul îl va oploși și pe acesta. Mai degrabă îi va favoriza un refugiu la strâns ciuperci pe moșiile pe care le are dincolo de Ural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările de la Azuga sunt în grafic

Compania Națională de Investiții a dat garanții că șantierul de la Azuga se află în grafic, iar lucrările de consolidare a versantului stâng Sorica...

O persoană a fugit din Gornet, localitate aflată în caRAntină zonală, ca să meargă… la mare

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bălțești s-au autosesizat, cu privire la faptul că o persoană din satul Gornet, localitate care se află...

Copil în vârstă de 11 ani, înecat în râul Teleajen

Pompierii militari au fost solicitați să intervină după ce un băiat în vârstă de 11 ani s-ar fi înecat în râul Teleajen, în zona...

Garduri electrice împotriva animalelor sălbatice

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică un nou program, în premieră în România, „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și...

Noi controale în Prahova. Verificări la terase, în parcuri și în mijloace în comun

Aproximativ 270 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și reprezentanți ai instituțiilor de control au efectuat noi controale pentru verificarea modului de respectare a măsurilor...

Accident pe DN1B, la ieșire din Loloiasca spre Mizil. Trei auto implicate

Accidentul rutier s-a produs, potrivit primelor cercetări, după ce o femeie în vârstă de 41 de ani, care se deplasa la volanul unui autoturism,...