vineri , 3 aprilie 2020
Home / Actualitate / SUA şi UE o apucă pe căi diferite în privinţa coloniştilor israelieni

SUA şi UE o apucă pe căi diferite în privinţa coloniştilor israelieni

SUA au declarat despre coloniile israeliene din Palestina că nu sunt ilegale, agravându-şi clivajul faţă de UE în privinţa normelor internaţionale, consemnează ziarul online belgian EUobserver. „Înfiinţarea de colonii civile israeliene în Cisiordania nu este, în sine, neconformă cu legislaţia internaţională”, a declarat presei secretarul american de stat Mike Pompeo. „Adevărul neplăcut este că nu va exista niciodată o soluţie juridică a conflictului”, a adăugat el, iar statutul final al Cisiordaniei este un lucru „de negociat între israelieni şi palestinieni”. Declaraţia lui a pus capăt perioadei de 40 de ani de politică unitară SUA-UE cu privire la conflictul arabo-israelian.
Ea a urmat unei reevaluări juridice a unei opinii legale emise, în 1978, de către Departamentul de Stat, aşa-zisul „Memorandum Hansell”. Şi se adaugă unor ciocniri anterioare SUA-UE pe tema procesului de pace din Orientul Mijlociu.
SUA au recunoscut unilateral, anul trecut, anexarea de către Israel, în 1981, a Înălţimilor Golan de la Siria şi au recunoscut, acum trei ani, şi anexarea, în 1967, a Ierusalimului din Cisiordania. UE a calificat ambele gesturi drept rușinoase din punct de vedere juridic. Şi a adoptat aceeaşi poziţie şi la scurt timp după declaraţia lui Pompeo. „Poziţia UE cu privire la politica israeliană de colonizare a teritoriului palestinian ocupat este clară şi rămâne neschimbată: întreaga activitate de colonizare este ilegală conform dreptului internaţional şi erodează viabilitatea soluţiei celor două state şi perspectivele unei păci durabile”, a declarat serviciul extern al UE. El a invocat o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU din 2016, care consideră coloniile drept o „violare flagrantă” a legilor internaţionale, între care Convenţia de la Geneva, din 1949, privind regulile războiului.
O decizie recentă a unei instanţe UE privind etichetarea alimentelor importate din colonii israeliene a invocat de asemenea rezoluţii şi documente ale ONU, precum şi opinii ale Curţii Internaţionale de Justiţie referitoare la ilegalitatea coloniilor.
„Cisiordania este un teritoriu a cărui populaţie, anume poporul palestinian, se bucură de drepturi la autodeterminare”, a hotărât instanţa UE.

Război şi adevăr
Israelul a cucerit Cisiordania de la Iordania în războiul din 1967, iar de atunci peste 700.000 de colonişti israelieni s-au dus să trăiască acolo.
Declaraţia americană „reflectă un adevăr istoric – că poporul evreu nu reprezintă colonişti străini în Iudeea şi Samaria (Cisiordania)”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Însă decizia prevesteşte lucruri rele pentru pacea din Orientul Mijlociu, au avertizat voci critice. Ambasada americană din Ierusalim a emis un avertisment de călătorie în aceeaşi zi, conform căruia „indivizi şi grupuri opuse recentului anunţ al secretarului de stat pot lua drept ţintă clădiri ale guvernului american, interese private americane şi cetăţeni americani”. Iar Saeb Erekat, un demnitar palestinian, a declarat că, sub preşedintele Donald Trump, Casa Albă „demonstrează măsura în care ameninţă sistemul internaţional prin tentativele sale neîncetate de a substitui legislaţia internaţională cu legea junglei.
Scindarea SUA de UE în privinţa Israelului vine şi pe fondul altor neînţelegeri referitoare la soluţionarea conflictului din regiune. Trump a şocat recent UE prin permisiunea acordată Turciei de a invada Siria, după ce anterior demolase Tratatul de neproliferare nucleară cu Iranul, susţinut de UE.

Efecte globale
Însă decizia privind coloniile israeliene poate avea implicaţii şi mai largi, a sesizat B’Tselem un ONG israelian. Ea este „o undă verde nu numai pentru naţiunea coloniilor ilegale ci şi pentru o gamă largă de violări ale drepturilor omului pe cuprinsul întregului glob”, a avertizat ONG-ul.
Ca o confirmare a acestor implicaţii, Pompeo fusese întrebat de ce anexarea Crimeei de la Ucraina de către Rusia, în 2014, este ilegală, dar anexarea Înălţimelor Golan de către Israel este legală. „Noi pur şi simplu am recunoscut acea realitate din teren şi istoria care a existat în acel spaţiu anume”, a declarat Pompeo, repetând aceeaşi justificare folosită şi de preşedintele rus Vladimir Putin pentru anexarea Crimeei.
Şi Germania şi-a exprimat îngrijorarea că susţinerea de către SUA a unui schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia, pe baza aceloraşi principii, ar putea provoca instabilitate în Balcanii Occidentali.

Struguri acri
Dar, în ce-l priveşte, Psagot, un producător israelian de vin dintr-o colonie din Cisiordania, s-a declarat încântat de supărarea UE, în urma deciziei privind etichetarea alimentelor. Instanţa UE a afirmat că vinul lui trebuie să fie etichetat drept produs „din colonii”, astfel încât consumatorii europeni să poată avea opţiunea de a nu-l cumpăra din raţiuni „etice”. „Noi credem că hotărârea Curţii Europene de Justiţie de a se eticheta produsele din colonii a avut un impact semnificativ asupra deciziei administraţiei SUA de a-şi (…) schimba politica”, a cărui firmă a pierdut procesul la tribunalul UE.
Iar ministrul israelian de externe, Yisrael Katz, a avut aceeaşi poziţie. „Acest anunţ important este un răspuns adecvat la decizia Curţii Europene de Justiţie împotriva comunităţilor evreieşti din Iudeea şi Samaria şi în tentativele de boicot împotriva statului Israel”, a declarat Katz.

Vaticanul se distanţează de SUA
Papa Francisc s-a distanţat de Statele Unite, scrie şi Il Messaggero, America anunţând că nu mai consideră nelegitime aşezările israeliene din Cisiordania, care s-a întâmplat până acum. Schimbarea politicii externe americane, anunţată de Trump, riscă „să incendieze” Orientul Mijlociu şi „să submineze în continuare procesul de pace israeliano-palestinian şi stabilitatea regională deja fragilă”.
Vaticanul şi-a exprimat poziţia negativă printr-o declaraţie în care repetă că soluţia în conflictul israeliano-palestinian este să se ajungă la două state pentru două popoare: „Sfântul Scaun susţine dreptul statului Israel de a trăi în pace şi securitate la graniţele recunoscute de comunitatea internaţională, dar acelaşi drept aparţine poporului palestinian şi trebuie să fie recunoscut, respectat şi pus în aplicare.”
Vaticanul îi invită pe israelieni şi pe palestinieni să reia negocierile cu sprijinul comunităţii internaţionale şi în conformitate cu Rezoluţiile ONU care, în trecut, s-au exprimat întotdeauna negativ asupra aşezămintelor din Cisiordania.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Abu Mazen a numit decizia SUA drept „nulă, inacceptabilă şi condamnabilă”.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *