Dezbaterea referitoare la ce înseamnă să fii un om inteligent este vastă şi continuă. Există în vremurile noastre o tendinţă către fenomenul de „stupidizare“ a umanităţii, care s-a manifestat începând cu primii ani ai secolului XXI. În neuroştiinţă, acest paradox (dezvoltarea societăţii are loc concomitent cu scăderea inteligenţei oamenilor) a primit numele de „efectul Flynn“, după profesorul James Robert Flynn, de la Universitatea Otago, din Noua Zeelandă.
Acesta a explicat că, în anii 2000, omul a regresat din punct de vedere al inteligenţei, în ciuda progreselor pe toate planurile, a dinamizării vieţii şi a posibilităţilor de afirmare individuală. Documentarul „Demain tous crétins?“(Mâine toţi proşti?), susţinut de specialistul în inteligenţă umană Edward Dutton, insistă pe o realitate demonstrată de studii şi cercetări care indică în mod cert că ne confruntăm cu o creştere a prostiei.
Dar ce înseamnă să fii inteligent? Elementele definitorii pe care le manifestă un om inteligent sunt: creativitatea, curiozitatea, originalitatea, capacitatea de abstractizare şi de vizualizare, rapiditate în analizarea şi asimilarea noilor informaţii, păstrarea calmului în toate împrejurările, cunoaşterea propriei valori, capacitatea de recunoaştere a propriilor greşeli, tendinţa de a se culca târziu, calitatea de a fi câteodată reticent, tendinţa de amânare a activităţilor banale, de rutină, simţ al umorului dezvoltat, abilitatea de a preţui relaţiile cu ceilalţi fără însă a face exces de viaţă socială.