Premierul albanez Edi Rama a anunţat că intenţionează să creeze un mic stat în capitala Tirana, un aşa-numit „Stat Suveran al Ordinului Bektaşi (ordin islamic sufit – n.r.). Pentru a promova toleranţa religioasă, premierul Rama vrea să acorde membrilor Ordinului Bektaşi o enclavă similară Vaticanului. O ştire dată publicităţii şi comentată de Melih Altinok pentru ziarul turc Sabah.
Toţi cei care au văzut ştirea difuzată de Euronews – în care apărea informaţia că „alcoolul va fi permis în acest stat” (în concordanţă cu practicile tolerante ale Ordinului Bektaşi) – s-au întrebat cu mirare: „De unde a apărut acest stat?”.
Şi eu m-am întrebat ce efecte va avea asupra Turciei acest demers şi, pentru a obţine un răspuns, m-am adresat cercetătorului Osman Atalay, unul dintre numele care cunoaşte cel mai bine subiectul.
Principalele concluzii pe care le-am tras din explicaţiile detaliate ale lui Atalay sunt următoarele:
– Albania este o ţară strategică cu o populaţie musulmană de trei milioane, cu ieşire la Adriatica şi vecină cu Grecia.
– Iranul a derulat numeroase activităţi dedicate populaţiei de confesiune Bektaşi, care reprezintă 5% din populaţia totală. Numai că populația Bektaşi este apropiată Statelor Unite.
– Proiectul nu este un subiect apărut de azi pe mâine. SUA şi Israelul desfăşoară activităţi de influenţă în Balcani de 30 de ani. Prin intermediul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, a fiului lui George Soros, desfăşoară activităţi intense în Albania.
– Nu trebuie pierdut din vedere faptul că preşedintele Israelului a făcut recent o vizită în Albania. Herzog s-a întâlnit cu liderul Ordinului Bektaşi „Baba Mondi” despre care se spune că va conduce viitorul stat, şi cu muftiul Albaniei, un nume controversat.
Turcia, care are o istorie de 600 de ani în acest spaţiu geografic, nu trebuie să subestimeze „operaţiunea de încercuire” din Balcani.