În cursul vizitei în Israel şi Arabia Saudită, preşedintele american Joe Biden a declarat: „Am făcut progrese în consolidarea relaţiilor noastre cu statele din Golf. Nu vom lăsa un vid în Orientul Mijlociu, pe care să îl umple Rusia şi China”.
Această declaraţie a lui Biden era legată de obiectivul său de a stabili o alianţă arabo-israeliană împotriva Iranului, ca răspuns la scăderea puterii SUA în Orientul Mijlociu. De altfel, chiar înainte de vizită, au fost transmise mesaje în această direcţie. După cum spunea regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, pe ordinea de zi se afla „construirea unui NATO arab” (CNBC). Numai că declaraţia lui Biden are o mare problemă: China şi Rusia îşi dezvoltă şi aprofundează relaţiile cu ţările arabe şi cu Israel, comentează presa turcă (ziarul Cumhuriyet).
Stăpânii Orientului Mijlociu
Declaraţia lui Biden „Nu vom lăsa în Orientul Mijlociu un vid pe care să îl umple Rusia şi China” – arată pe de-a întregul nedreptatea „privirii imperialiste”. SUA se văd stăpânul Orientului Mijlociu.
La această declaraţie „imperialistă” a lui Biden a venit un răspuns din partea Chinei, care atrage atenţia asupra „respectului faţă de suveranitate”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a afirmat că „nu există un vid în Orientul Mijlociu, stăpânii Orientului Mijlociu sunt popoarele din Orientul Mijlociu”. El a adăugat că „Orientul Mijlociu nu este ograda cuiva. China, care susţine dreptul la suveranitate al ţărilor din Orientul Mijlociu, este gata să contribuie, alături de comunitatea internaţională, la pacea şi bunăstarea regiunii”.
Şi am putea adăuga că, în Orientul Mijlociu, nu există un vid, există un excedent. Şi acel ceva excedentar este SUA imperialistă.
Două câştiguri ale SUA
Trebuie să precizăm următorul lucru: acel excedent se diminuează pe zi ce trece, SUA îşi pierd puterea în Orientul Mijlociu. Cel mai recent turneu al lui Biden, chiar dacă a avut unele câştiguri, a arătat că SUA pierd puterea în plan strategic. Biden nu a reuşit să formeze o alianţă în urma întâlnirilor pe care le-a avut cu lideri din Israel şi din Arabia Saudită, dar a obţinut două câştiguri:
1.Arabia Saudită şi-a deschis spaţiul aerian pentru zborurile civile din toate ţările, inclusiv Israel.
2.Arabia Saudită şi-a crescut producţia zilnică de petrol, de la 12 milioane de barili, la 13 milioane de barili. Cu toate acestea, prinţul moştenitor Salman a avertizat în mod deschis: „Politicile energetice nerealiste vor duce la o inflaţie ridicată”.
Nici un „NATO arab”
Dar ce s-a întâmplat cu acel „NATO arab” despre care se tot vorbea? Subiectul a fost abordat la Summitul de Securitate şi Dezvoltare de la Jeddah. La summit au participat membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), Egipt, Irak, Iordania şi SUA. Însă în urma acestuia nu a reieşit „un NATO arab” sau „o alianţă împotriva Iranului”. Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Ferhan, a rezumat astfel rezultatul întâlnirii: „Nu există un NATO arab şi nu s-a discutat aşa ceva la summit. Problema înfiinţării unei alianţe de apărare anti-Iran între statele din Golf şi Israel nu a fost pe ordinea de zi”.