fbpx
19.4 C
Ploiești
vineri, 14 august, 2020
Acasă Mozaic Inedit Spicuiri (1)

Spicuiri (1)

Învățământul ploieștean are un istoric frumos, rezultat din marea dorință de Învățătură a locuitorilor urbei noastre.
În primul rând trebuie amintit rolul bisericilor În jurul cărora au apărut Încă din sec XVII primele forme de Învățătură (mi se pare prea pretențios să le spun scoli Întrucât se Învăța doar cititul, scrisul și cantece religioase). Și nu toate bisericile ci numai cele mai de vază din Ploiești, cu dascăli dornici de a Împărtăși cunoștințele tinerilor. Amintesc aici bisericile Sf-ții Petru si Pavel, Sf-ții Împărați, Sf Gheorghe Vechi, Sf Spiridon, Sf-ții Voievozi.
Biserica Sf-ții Petru și Pavel va fi cea care va da un brend renumit Învățământului ploieștean. Ctitoria lui Matei Basarab este de altfel și cea mai veche biserică zidită din Ploiești. În Monografia sa M. Sevastos arată ca an al ctitoriei 1639 când domnitorul Matei Basarab, ridică această biserică după victoria repurtată Împotriva lui Vasile Lupu În 1637 de pe râul Teleajen. Țin să amintesc cuvintele lui Nicolae Iorga despre acest mare domnitor român, care a venit În scaun “ nu numai pentru a se trufi cu purtarea semnelor domnești “ ci și pentru că “ el dorea să aducă Înapoi trecutul; trecutul de bogăție,de cinste, de putere, de mândrie și de Învățătură” al acestui neam.
Un document al domnitorulu Alexandru Ipsilanti de la 1776 ne dă prima informare oficială de Înființare a unei școli publice domnești. Aceasta Însă de abia din 1777 va funcționa cu un dascăl ce va fi plătit cu 5 florini pe lună (după propunerea mitropolitului Grigorie pentru a fi asemeni dascălului din Târgoviște) . Regulamentul Organic va fi Însă momentul În care Învățământul și În special cel public va primi un suflu nou, urmând să se Înființeze școli Începătoare “pentru amândouă secsurile” În fiecare căpitănie de loc a județelor și se hotărăște pentru predarea materiilor prin metoda “ Lancaster” (pedagog englez ). Astfel la 25 aprilie 1832 se deschid cursurile Școlii Naționale din Ploiești “școală Începătoare”, sub conducerea profesorului (Pitar) Gheorghe Mălureanu, odată cu aceasta Începând În Ploiești un Învatamânt organizat pe baza unui sistem pedagogic, cel lancasterian ( era metoda monitorilor supravegheați de un Învățător). În primul an de funcționare “ școlarii erau numai din Ploiești și toți fii de români” . Curat discriminare! Dar si naționalism local! Din al doilea an Însă a crescut numărul de elevi și sunt și din alte județe dar și de naționalități diferite (sârbi, bulgari, germani, greci) . În afară de școala publică românească În Ploiești În acel moment (1834) mai funcționau (după un raport al lui Gheorghe Mălureanu) Încă 7 școli cu predare În limba română și două cu predare În limba greacă.
La Început nu a existat un local special amenajat ci au fost Închiriate imobile care să ofere un minim de condiții de desfășurare a Învățământului. Pe rând au fost Închiriate casele lui Iordache Politimos În Sfinții Voievozi, ale lui Kir Dumitru Grecu (clădirea de pe strada Stefan cel Mare nr. 22 vis-a-vis de Biserica romano-catolică) iar din 1837 În “casele mici” ale lui Iordache Cantacuzino , complexul de locuinţe şi anexe, care se găsea Între actualele străzi Ștefan cel Mare, Dr. Bagdazar şi Bunavestire. Precizez că, din acest complex de clădiri cumpărat de urbe În 1839, respectiv atenanse1e (clădiri secundare) cu casa Îngrijitoru1ui, au fost din 1837 şi pÎnă În 1905 ,”Şcoala domnească de Băieți nr. 1 „ . În această clădire au Învăţat peste 65 serii de copii printre care şi Ion Luca Caragiale (1859-1863 și 1864-1866), iar matematicianul Dimitrie Pompeiu a fost institutor intre 1893 si 1898.
În anul 1847 ia ființă Școala Publică de Fete din Ploiești.
Și un moment demn de amintit. Încă din 1862 ploieștenii Își manifestă dorința de a avea un gimnaziu-”că este trebuință de un gimnaziu domnesc pentru oricare copil, care are har la Învățătură” – precum și de o clădire pentru acesta. Deși 1864 nu a fost un an prea rodnic pentru negustorii ploieșteni, aceștia alături de “poporul Înțelegător din Ploiesti al Însemnătații facerii gimnaziului”, au contribuit care cum au putut, cu materiale sau cu bani (s-au strâns peste 110.000 lei). Se cuvine să aminmtim și dintre proprietarii cei mari care au făcut “ofrande”: Cantacuzino-Măgureanu, Cantacuzino – Râfoveanu, Filitis, Hagi- Hristu dar și dintre negustori: Theodor și Ghiță Ioan, Ilie Mincu, Ghica Naciovici, Curte, Hagi Pitiș, Dimitiade, Radovici, Dobrogenii, Mimis și Îcă mulți alții. Tot În anul 1864 Încep cursurile gimnaziului În localul Școlii Primare de Băieți nr. 1. Și În decembrie 1864 (pentru că era o vreme bună) Încep lucrările la clădirea gimnaziului pe “plațul Bărcăneștilor” (o prelungire către nord a Târgului din afara cuprinsă Între străzile Dr. Bagdazar, Gheorghe Lazăr și Nicolae Bălcescu). În Autobiografia mea, Zacharia Antinescu consemna:”Și tot omul ce trece prin ulița aceasta se oprește și privește cu bucurie cum se Împlinește un gând și o vrere a lui, a orășanului din Ploesti, care vrea să dea copilul lui la o școală Înaltă”
La 31 mai 1865 se pune piatra fundamentală la construcția clădirii “Gimnaziului de băieți”; lucrarea va fi executată de meșterul Anghel Ioniță (“zidar făcător de biserici”), după planurile marelui arhitect Alexandru Orăscu (parinte al arhitecturii romanești ) . Arhitectul Alexandru Orăscu este cel care a proiectat și Palatul Universităţii (1857-1869) din București.
Directorul gimnaziului, Mihail Georgescu, “după ce rosti discursul său ocazional”, se adresă “către cetațenii și județenii prezenți, cerându-le să se apropie, spre a pune cu toții piatra fundamentală” . Zacharia Antinescu (un pașoptist ardelean prigonit de guvernul austriac pentru opiniile lui naționaliste și care și-a găsit menirea În primitoarea noastră urbe) a dat citire unei ode cu mottoul “Scientele basa veritas”, imprimata pe hârtie tricoloră și care a fost Împărțita participanților. Dealtfel acest motto va fi Înscris și pe frontispiciul clădirii dupa ce va fi finalizată.
Înainte de punerea pietrei fundamentale a viitorului gimnaziu ploieștean, tot Zacharia Antinescu a citit un document compus și scris de el pe pergament, care ulterior a fost Închis Într-o butelie groasă, și depus În fundația clădirii. Citez din document chemarea pe care o face tinerilor “Fiecare Gintă Română din generație În generație să prospere prin școli imitând faptele cele mari și utile, spre a deveni demni de glorioșii lor străbuni” .
Tot Zacharia Antinescu este nașul gimnaziului, botezându-l “ Sfinții Petru și Pavel” (dupa edificiu simbol al Ploieștiului , Biserica domneasca, despre care am vorbit mai sus), fapt oficializat la 5 august 1866 prin Ordinul Ministrului nr. 7585, an În care gimnaziul Începe cursurile În noul local (În fapt s-a realizat În prima fază numai parterul, etajul fiind terminat În 1878).
De menționat ca În acesta clădire a Învățat I.L.Caragiale 1866-1867.

 

Plăci comemorative la Școala de Baieți și Fete nr 1
Aici I.L. Caragiale repetă clasa a II-a din motive medicale. Termina clasa a IV-a (1866-1867) în localul nou al gimnaziului. Caragiale. Despre originea sa (aromână), spunea că este “ildriot”, bunicul său fiind din insula Ildria (populată cu majoritate albanezi). Fiului său Matei, îi spunea că specific familiei sale sunt frunțile teșite “pentru că strămoşii noştri au cărat tăvile cu plăcinte”

– Bogdan-Lucian SĂLĂJAN –

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

PSD, Pro România și PPUSL au format Alianța pentru Prahova

Ceea ce la început circula „pe surse” s-a adeverit întrutotul. PSD, Pro România și PPUSL (fostul PUR al lui Dan Voiculescu) au format „Alianța...

Recoltă slabă de grâu în acest an

Producția medie la grâu în acest an extrem de secetos este de 2,9 tone/ha, în scădere cu 40% față de 2019, când regimul precipitațiilor...

S-a ales cu dosar penal pentru un briceag

Tânărul a fost depistat de polițiștii Secției de Poliție nr. 2 Ploiești într-un parc situat în zona de nord o municipiului. La vederea patrulei...

Adolescent înjunghiat în Ploiești

Polițiștii din cadrul Secției nr. 1 de Poliție Ploiești au fost sesizați despre faptul că un minor, în vârstă de 16 ani, ar fi...

Turiști speriați de un urs, la Azuga. Intervenție IJJ Prahova

Jandarmii montani au fost solicitați să intervină pentru acordarea de ajutor unui grup de turiști. Potrivit IJJ Prahova, patru persoane, cu vârsta de aproximativ...

Accident pe DN1, la Blejoi, cu cinci autoturisme și o motocicletă, implicate

Accidentul rutier ar fi avut loc după ce un motociclist, în vârstă de 42 de ani, care circula pe DN1, pe banda nr.2 a...