fbpx
miercuri , 3 iunie 2020
Home / Inedit / Spărgătorul de nuci: povestea unei tradiţii vechi germane

Spărgătorul de nuci: povestea unei tradiţii vechi germane

Germania este lider mondial incontestabil în producţia şi exportul acestor figurine de lemn. Dacă, în SUA, spărgătorul de nuci a devenit popular abia în anii 50 ai secolului trecut, în Germania, maeştrii locali au început să creeze aceste figurine încă din vremuri străvechi.

Erou al celui mai cunoscut balet din lume
„Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor”, povestea scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann (foto), a fost publicată pentru prima oară în anul 1816. Ulterior, în 1844, Alexander Dumas (tatăl) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat apoi la baza libretului pentru balet „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski, a cărui premieră a avut loc la Teatrul Mariinsky în anul 1892.

Mitologie
Jacob Grimm (în imagine), cel mai mare dintre fraţii Grimm, descrie în cartea sa intitulată „Mitologia germană” rolul tradiţional al figurinelor sculptate din lemn în cultura germană. Spărgătorul de nuci nu doar sparge nuci, ci simbolizează, totodată, puterea şi autoritatea, acţionează ca un protector şi aduce fericire şi noroc. Cu dinţii săi înfricoşători, el îndepărtează spiritele rele şi nu le permite acestora să intre în casă.

„Tatăl Friedrich”
Părintele spărgătorului de nuci este considerat tâmplarul Friedrich Wilhelm Fchtner (foto). Inspirat din povestea lui Hoffmann, el a realizat, în anul 1870, primul spărgător de nuci aşa cum îl ştim astăzi. De la această figurină a pornit producția în masă a renumitei jucării din lemn. Astăzi, de continuarea tradiției şi de crearea spărgătorului de nuci se ocupă cea de-a opta generatie a fabricii Füchtner.

De la cavaleri, la soldaţi
Producția în masă a acestor figurine din lemn a început la sfârşitul secolului al X1X-lea. La Muzeul Spărgătorului de Nuci din localitatea Neuhausen, Germania, sunt expuşi de la cavaleri (primul cavaler din lemn a fost realizat în anul 1650), până la soldați (cel mai recent model de spărgător de nuci, realizat în SUA).

Procedură laborioasă
Procesul de realizare a unui spărgător de nuci tradițional german presupune cel puțin 130 de operațiuni de lucru. Fiecare figurină este creată din 60 de părti componente, de regulă din lemn de fag sau brad, iar pictura se realizează, desigur, manual. Un spărgător de nuci original costă de la 70 de euro în sus.

Tradiţie şi tendinţe
Compania Steinbach din Hanovra este cel mai cunoscut producător de spărgători de nuci. Afacerea familiei s-a dezvoltat cel mai tare în perioada postbelică. La aceasta a contribuit şi legătura cu soldații americani care slujeau pe teritoriul Germaniei de Vest: la întoarcerea acasă, ei cumpărau câte un spărgător de nuci ca suvenir. În fiecare an, compania Steinbach propune modele noi. Iar cel mai nou spărgător de nuci îl întruchipează pe Darth Vader, personaj principal din filmul Războiul Stelelor.
Sursa: Adi Mondiru, rador.ro

Distribuie:

Check Also

Cârtiţa de sub zidurile Kremlinului (iI)

Oleg şi Antonia, doi amanţi pasionaţi: cine pe cine a recrutat? De acum, identitatea „cârtiţei” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *