vineri , 3 aprilie 2020
Home / Actualitate / Slujbele religioase cu public, interzise de Patriarhia Română

Slujbele religioase cu public, interzise de Patriarhia Română

Nunți, botezuri sau înmormântări cu maximum 8 participanți

În conformitate cu Ordonanța militară nr.2 și cu imaginile care au circulat în week-end, cu enoriași prezenți în număr mare la parastase, Patriarhia Română a luat măsuri fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, la toate parohiile din țară și din diaspora, Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcașul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoți, diaconi, cântăreți, paraclisier), fără participarea publicului (credincioșilor mireni). În mănăstiri, de asemenea, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericești, în prezența membrilor comunității monahale, fără participarea publicului. Reprezentanții Patriarhiei Române le cer credincioșilor să urmărească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV și Radio Trinitas sau prin posturile care preiau transmisia. Credincioșii sunt îndemnați să-și organizeze în propriile locuințe un spațiu de rugăciune, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor. În această perioadă, mirenii vor menține prin telefon legătura cu preoții de la parohie și în special cu duhovnicul. Preotul se poate deplasa la domiciliul lor pentru convorbiri duhovnicești, spovedanie și împărtășanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască și mănuși sanitare.
Taina Botezului și Taina Cununiei , precum și înmormântările, se pot oficia în lăcașul de cult, dar la aceste evenimente pot participa cel mult 8 persoane.
Săvârșirea slujbei Sfântului Maslu de obște (comun) se suspendă, iar preoții îi vor îndemna pe credincioși sa citească în schimb, miercurea și vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica etc.
Centrele sociale și medicale bisericești își vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activității (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte și cărți bisericești etc.). Patriarhia Română îi îndeamnă pe toți credincioșii să nu iasă din casă decât pentru situații de maximă necesitate: „în starea de urgență, clericii și credincioșii mireni au obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat; în caz contrar aceștia vor suporta sancțiunile prevăzute de lege.”

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *