Galileo Galilei a fost un strălucit matematician, astronom şi fizician născut în Italia, în 1564. El a contestat credinţele consacrate ale timpului său şi a făcut progrese semnificative în ştiinţă. Galileo a îmbunătăţit telescopul, a studiat corpurile cereşti şi a efectuat experimente asupra obiectelor care cad.
De asemenea, a formulat legile mişcării şi a dezvoltat o nouă metodă ştiinţifică bazată pe observaţie şi experiment. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, Galileo a susţinut teoria heliocentrică, care afirmă că Pământul orbitează în jurul Soarelui.
Această credinţă a dus la procesul intentat de Inchiziţie în 1633, unde a fost acuzat de erezie. Galileo a fost găsit vinovat, plasat în arest la domiciliu şi marginalizat în comunitatea ştiinţifică. În timpul procesului său, Galileo a şoptit formula care l-a făcut faimos: „Şi totuşi se mişcă!”, reflectând credinţa fermă în teoriile sale.
În timpul arestului la domiciliu, şi-a continuat cercetările şi scrierile, în ciuda faptului că şi-a pierdut vederea din cauza cataractei şi a glaucomului.
Galileo este cunoscut pentru descoperirea sateliţilor lui Jupiter cu ajutorul telescopului său şi pentru contribuţiile importante aduse fizicii şi astronomiei.
S-a stins din viaţă în 1642, lăsând o importantă moştenire ca pionier al ştiinţei moderne. Munca sa a influenţat acceptarea în cele din urmă a modelului heliocentric, ceea ce a făcut ca Biserica Catolică să-şi recunoască greşeala de a-l condamna.
Contribuţiile lui Galileo la ştiinţă şi filosofie au avut un impact de durată, iar muzeul său din Florenţa găzduieşte multe dintre instrumentele sale, continuând să inspire oamenii de ştiinţă şi astăzi.