8.7 C
Ploiești
sâmbătă, 7 decembrie, 2024
spot_img
AcasăMozaicIneditŞi cei mai buni agenţi trădează câteodată…

Şi cei mai buni agenţi trădează câteodată…

Secret Service, agenţia ce asigură protecţia fizică a membrilor de rang înalt ai guvernului SUA, se confruntă cu întrebări grele după tentativa de asasinat asupra fostului preşedinte Donald Trump.
Puternica agenţie a fost zguduită de scandaluri în ultimii ani. Au apărut încăierări de securitate şi indiscreţii jenante care au pus capăt carierei unor agenţi. Scandalurile din trecut pot, de asemenea, să arunce o lumină asupra unora dintre cele mai mari probleme care afectează agenţia: gafele şocante de securitate. O sinteză publicată de revista americană Forbes, citată de presa română.

Scandaluri care au afectat Secret Service

*Vizită prezidenţială pregătită cu… prostituate
În aprilie 2012, mai mulţi agenţi Secret Service care puneau la punct vizita preşedintelui Obama în Columbia s-au distrat cu prostituate. Preşedintele Obama, care şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru curajul agenţilor, la acea vreme a fost foarte furios. Din cei 13 agenţi suspendaţi care au solicitat prostituate, şase au demisionat sau s-au pensionat, iar altora patru li s-au revocat autorizaţiile de securitate,, potrivit unui raport al inspectoratului general publicat la aproximativ un an de la incident.
Inspectoratul general a constatat că, deşi indivizii au avut un comportament greşit, nu există nicio dovadă că „această conduită necorespunzătoare este larg răspândită în Secret Service”. Ziarista Carol D. Leonnig, care a câştigat un Premiu Pultizer pentru acoperirea mediatică a scandalurilor din Secret Service, a pus ulterior sub semnul întrebării constatarea că episodul din Columbia a fost doar un incident unic: „Şi, de fapt, ceea ce mi-au spus agenţii în urma acestei serii de investigaţii, este că asta s-a întâmplat tot timpul”, a declarat Leonnig mai târziu.

*Un intrus cu un cuţit ajunge până în Camera de Est
În septembrie 2014, Omar J. Gonzales, care avea la el un cuţit, a sărit pur şi simplu gardul şi a intrat în Casa Albă. Preşedintele Barack Obama nu se afla acolo la momentul incidentului. Gonzales a rămas în Casa Albă doar pentru scurt timp, dar faptele sale au fost ultimele dintr-o serie de 16 incidente cu diverşi indivizi care au reuşit să sară gardul reşedinţei prezidenţiale americane, potrivit The New York Times. Într-un incident separat, un contractant de securitate înarmat a reuşit chiar să urce într-un lift cu preşedintele Obama.
Toate acestea au dus la demisia directorului Secret Service de la acea vreme, Julia Pierson.

*Stupiditatea unui accident
În martie 2015, doi agenţi ai Secret Service au lovit o maşină pe terenul Casei Albe, în timp ce complexul se afla în stare de securitate sporită pentru a investiga un pachet suspect.

*Şi intrarea sudică poate fi vulnerabilă
Pe data de 19 martie 2017, un bărbat care purta un rucsac cu un spray lacrimogen şi o scrisoare pentru preşedintele Donald Trump reuşeşte să intre în incinta clădirii şi rătăceşte mai mult de 15 minute înainte de a fi descoperit şi arestat de un ofiţer al Secret Service în apropierea intrării sudice. Suspectul, identificat drept Jonathan T. Tran, în vârstă de 26 de ani din California, le-a spus agenţilor Secret Service că dorea pur şi simplu să-l vadă pe preşedinte.

*Ameninţări înainte de 6 ianuarie 2021
Potrivit comisiei din 6 ianuarie a Camerei Reprezentanţilor, Secret Service s-a numărat printre agenţiile federale care au primit avertismente că grupările Proud Boy şi Oath Keepers, de extremă dreapta, plănuiau acte de violenţă pe 6 ianuarie 2021, în timpul sesiunii comune a Congresului pentru validarea voturilor Colegiului Electoral pentru alegerile prezidenţiale din 2020. După atacul mortal asupra Capitoliului, Secret Service a mai fost criticat pentru faptul că nu a putut pune la dispoziţia congresmanilor mesajele text care au circulat în timpul revoltei, cu argumentul că ar fi fost pur şi simplu şterse.

*Bob Menendez, un caz clasic de corupţie la scară mare
Influentul senator democrat a fost declarat recent vinovat de o curte cu juraţi în procesul de corupţie care începuse în urmă cu câteva luni, a anunţat Parchetul federal din New York. În vârstă de 70 de ani, acest veteran al politicii americane a fost găsit vinovat de conspiraţie în vederea comiterii de acte de corupţie, pentru a acţiona în calitate de agent al unui guvern străin, precum şi de obstrucţionarea justiţiei.
Bob Menendez a compărut în faţa instanţei pentru că a făcut uz de influenţa sa în folosul unor oameni de afaceri ai Egiptului şi Qatarului (la sfârşitul anului 2022, „Qatargate” a zguduit Parlamentul European, cu acuzaţii de corupţie, Qatarul fiind suspectat că “ar influenţa deciziile economice şi politice” ale deputaţilor europeni, n.r.). Alţi doi oameni de afaceri au fost declaraţi de asemenea vinovaţi.
Soţia senatorului, Nadine Arslanian Menendez, pe care avocaţii acestuia au încercat să dea vina, este de asemenea urmărită penal, însă ar urma să fie judecată separat, deoarece momentan, primeşte îngrijiri pentru cancer mamar.
Bob Menendez, senator influent, fost preşedinte al puternicei Comisii pentru afaceri externe a Senatului, a fost forţat astfel să demisioneze din pricina acestui dosar, „un caz clasic de corupţie la scară mare”.
Rechizitoriul a menţionat că, între 2018 şi 2023, senatorul „şi-a pus puterea (de influenţă) la vânzare”, fapte aduse la lumină de procurorul federal din Manhattan, Paul Monteleoni, care a enumerat ce au descoperit anchetatorii în cadrul percheziţiei domiciliare din iunie 2022: 480.000 de dolari bani lichizi ascunşi în dulapuri, printre haine sau în seifuri, la care se adaugă 70.000 de dolari descoperiţi într-un seif din apartamentul lui Nadine Menendez şi 13 lingouri de aur. În plus, acesteia i s-ar fi oferit un loc de muncă – la care nu trebuia să fie prezentă fizic – de către Wael Hana, un om de afaceri egiptean. Rechizitoriul îl mai acuză pe Menendez şi pe soţia sa de încercarea de a acoperi natura mitelor, pretinzând că e vorba doar de împrumuturi pe care le vor rambursa.
În concluzie, Menendez a fost acuzat că a acţionat ca agent străin în timp ce conducea Comitetul pentru Relaţii Externe şi avea acces la informaţii sensibile.
Iniţial, congresmanul a negat complet acuzaţiile, respingând cererile de demisie. Totuşi, ulterior, a renunţat la preşedinţia puternicei Comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.
Condamnarea lui Menendez reprezintă o lovitură de imagine grea pentru Partidul Democrat înaintea alegerilor din noiembrie a.c., una exacerbată de faptul că judecătorul de caz a stabilit data de pronunţare a sentinţei în acest dosar pentru 29 octombrie, adică cu doar câteva zile înainte de scrutinul prezidenţial şi pentru Congres.

*Spionaj între aliaţi
O fostă specialistă pe probleme de politică externă, care a lucrat pentru CIA şi Consiliul Naţional de Securitate (NCS) al Casei Albe, a fost inculpată, sub suspiciunea că a acţionat ca agent de informaţii pentru guvernul Coreea de Sud, în schimbul unor bunuri de lux şi al altor cadouri.
Potrivit documentului de 31 de pagini depus de procuratură la tribunalul federal din New York, Sue Mi Terry nu s-a înregistrat ca agent străin şi a dezvăluit informaţii guvernamentale americane serviciilor secrete sud-coreene. „Conform instrucţiunilor reprezentanţilor guvernului Republicii Coreea, (Sue Mi) Terry a pledat pentru poziţii strategice ale Republicii Coreea (…), a comunicat informaţii confidenţiale ale guvernului Statelor Unite agenţilor serviciilor secrete din Republica Coreea şi a facilitat accesul oficialilor guvernamentali sud-coreeni la omologii lor americani”, se arată în actul de acuzare.
La schimb, ofiţerii de informaţii sud-coreeni au oferit lui Terry genţi Bottega Veneta şi Louis Vuitton, o haină Dolce-Gabbana, cine la restaurante cu stele Michelin şi peste 37.000 de dolari, finanţare „sub acoperire” pentru un program de politici publice privind afacerile coreene pe care ea îl conducea, notează Reuters.
Dosarul include imagini surprinse de camerele de securitate cu Sue Mi Terry în timp ce se întâlnea cu agenţi sud-coreeni în magazine din Washington, pentru a-şi primi cadourile. Potrivit rechizitoriului, Sue Mi Terry este cetăţean naturalizat al Statelor Unite, născută la Seul, şi care a crescut în Virginia şi Hawaii.
Avocatul său, Lee Wolosky, a negat acuzaţiile: Acestea sunt nefondate şi denaturează munca unui analist de informaţii, cunoscută pentru independenţa ei şi anii în serviciul Statelor Unite”.
În afară de CIA, Sue Mi Terry, cercetător principal pentru studii coreene în cadrul Council on Foreign Relations, un think american cunoscut, a lucrat şi pentru Consiliul de Securitate al Casei Albe.
Angajată a guvernului SUA timp de un deceniu, între 2001 şi 2011, ar fi început să lucreze pentru Coreea de Sud în 2013 şi a continuat să facă acest lucru, deşi a fost avertizată, în 2014, de agenţii FBI că serviciile de informaţii sud-coreene ar putea încerca să o coopteze.
National Intelligence Service, serviciul de informaţii sud-coreean, a declarat că se află în contact cu serviciile de informaţii din SUA cu privire la actul de securizare: „Serviciile de informaţii din Coreea de Sud şi Statele Unite sunt în strânsă comunicare în ceea ce priveşte raportul privind actul de acuzare, afirmă sursa citată.

Procesul de recrutare şi pregătire a agenţilor Secret Service – o radiografie

Agenţii Secret Service se ocupă nu numai de protecţia fizică a demnitarilor, ci investighează şi infracţiunile financiare precum frauda, contrafacerea şi furtul de identitate. Munca unui agent este solicitantă, dar asigură siguranţa unora dintre cele mai importante persoane din lume.
Secret Service se împarte în două segmente: divizia în uniformă şi divizia de investigaţii. Persoanele fizice pot lucra în oricare dintre cele două divizii, pentru a ajuta la protejarea angajaţilor guvernamentali de nivel înalt prin muncă directă de protecţie sau prin sarcini de investigare.

Cine poate ajunge agent special?
Pentru a intra în Secret service, candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe legate de condiţia lor fizică, statutul de cetăţean şi nivelul de educaţie. Fiecare aspirant la funcţia de agent special trebuie să fie cetăţean american cu vârsta cuprinsă între 21 şi 37 de ani şi să deţină un permis de conducere valabil. Agenţii secret service nu pot avea tatuaje sau semne vizibile pe corp şi trebuie să se califice pentru autorizaţia Top Secret, care necesită o investigaţie amănunţită. Candidaţii trebuie, de asemenea, să treacă testele antidrog, să efectueze teme poligraf şi să accepte să lucreze oriunde în lume.
Fiecare candidat trebuie să posede aptitudini de utilizare a armelor de foc şi dreptul legat de a deţine o armă de foc. Persoanele condamnate pentru violenţă domestică nu vor fi eligibile.
Potenţialii agenţi speciali ai Secret Service trebuie, de asemenea, să îndeplinească cerinţele privind educaţia şi experienţa:
– să deţină o diplomă de licenţă în domeniul justiţiei penale sau o diplomă similară de la o universitate acreditată;
– să deţină 18 credite de studii la nivel universitar;
– să deţină un an de experienţă relevantă;
– să fie capabil să acţioneze în calitate de lider sau de partener cu colaboratorii, pentru a îndeplini misiuni relevante.
Agenţii speciali ai Secret Service trebuie să aibă o sănătate fizică şi psihică solidă. Cerinţele Secret service stipulează că toţi candidaţii au de trecut examene fizice pentru auz, vedere şi standarde generale de pregătire fizică. Testul de aptitudini fizice pentru candidaţi (APAT) evaluează persoanele pe baza numărului de flotări şi abdomene pe care le pot efectua într-un minut, împreună cu teste de agilitate şi alergare pe diferite distanţe.
Procesul de angajare cuprinde două etape: competenţa şi securitatea. Prima fază include un examen scris, un interviu şi o evaluare a comisiei de angajare, după ce candidatul dovedeşte că îndeplineşte calificările speciale enumerate în anunţul de angajare.
Faza de securitate necesită un test poligraf, un examen medical şi o verificare a antecedentelor. Aceasta poate dura între şase şi nouă luni, deoarece agenţia examinează istoricul profesional, juridic, educaţional, interpersonal şi de credit al candidatului.
După ce candidatul este acceptat, trebuie să urmeze o pregătire suplimentară. Stagiarii îşi petrec primul an dezvoltându-şi aptitudinile fizice şi abilităţile de folosire a armelor de foc prin simulări şi educaţie formală, la clasă. Fiecare agent special urmează un curs de formare de 18 săptămâni care acoperă ambele divizii ale activităţii Secret Service. Cursul explorează concepte precum activităţile financiare criminale, tehnicile de protecţie fizică, medicina de urgenţă şi fraudă cu dispozitive. De asemenea, agenţii îţi dezvoltă abilităţile de tragere şi de supravieţuire.
Agenţii speciali Secret Service încep, în general, ca ofiţeri de teren timp de trei până la cinci ani. Înainte de a primi misiuni specifice de protecţie, aceştia lucrează în birou, culegând informaţii şi efectuând investigaţii privind potenţialele probleme de securitate. Deşi oferă protecţie indirectă unora dintre cele mai puternice persoane din ţară, agenţii Secret Service nu asigură, în general, protecţie fizică în această fază.
Profesioniştii sunt plasaţi oriunde este nevoie de ei şi pot fi repartizaţi în diferite locaţii, în timpul misiunilor de teren.
Agenţii speciali primesc misiuni de protecţie, doar după ce sunt promovaţi de la birourile de teren, la divizia permanentă de protecţie. În cadrul diviziei permanente, agenţii speciali pot lucra în cadrul Biroului de operaţiuni de protecţie sau al Biroului de informaţii şi informaţii strategice. Această fază durează de obicei şase ani, agenţii lucrând în zona Washington D.C. În această etapă, agenţii speciali Secret Service menţin o prezenţă fizică, pentru a escorta şi proteja politicieni actuali, viitori şi foşti, împreună cu membrii familiilor acestora.
După o misiune de protecţie permanentă, agenţii speciali Secret Service pot opta pentru misiuni de protecţie de un an, revenirea la birourile de pe teren, relocarea la diferite alte divizii sau formare suplimentară. Indiferent de alegerea lor specifică sau de schimbarea încadrării, din acest moment pot urma specializări precum infracţiunile electronice, gestionarea logisticii, securitatea tehnică şi formarea juridică. Aceşti profesionişti îşi pot folosi cunoştinţele sporite din zonele de nişă ale domeniului, pentru a îmbunătăţi eforturile de protecţie pe plan intern şi internaţional.
Profesioniştii din Secret Service pot câştiga salarii medii în roluri de începători – salariul de bază pentru angajaţii guvernamentali de gradul GL-07 este de 49.508 dolari pe an. Pe măsură ce dobândesc experienţă, primesc şi creşteri salariale consistente. Potrivit Glassdoor, agenţii Secret Service câştigau un salariu mediu anual de aproximativ 119.000 de dolari în decembrie 2023.
Agenţii Secret Service beneficiază de pachete solide de beneficii, inclusiv asigurarea de viaţă cu costuri reduse, planuri cuprinzătoare de pensionare, 13 până la 26 de zile de concediu în fiecare an, concediu parental plătit şi planuri accesibile de asistenţă medicală. Agenţii speciali se califică, de asemenea. Pentru salariul de disponibilitate pentru aplicarea legii, care le poate creşte salariul de bază cu 25%.

Ce este divizia în uniformă?
Divizia în uniformă protejează locaţii şi instalaţii, mai degrabă decât persoane specifice. De exemplu, poate asigura securitatea unor zone precum complexul Casei Albe, clădirile Departamentului Trezoreriei şi clădiri ale SUA din străinătate.
În cadrul acestei divizii a Secret Service, agenţii asistă ofiţerii în uniformă şi agenţii speciali în cadrul investigaţiilor, acţionând ca şoferi şi contribuind la protejarea instalaţiilor. Aceşti profesionişti pot supraveghea instalarea dispozitivelor de supraveghere şi pot monitoriza locaţiile înainte de evenimente, pentru a asigura siguranţa persoanelor protejate şi a clădirilor.

Ce face personalul administrativ, profesional şi tehnic?
De asemenea, Secret service are nevoie de profesionişti din domeniul tehnic şi administrativ, pentru a se ocupa de sarcinile legate de logistica protecţiei. Aceste persoane pot lucra ca ingineri civili, specialişti în cercetare sau administratori care se ocupă de formulare şi alte documente. Munca lor sprijină eforturile tuturor diviziilor Secret Service.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente