14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Sheriff, banii, CtEDO și puterea. Cum a început totul

Sheriff, banii, CtEDO și puterea. Cum a început totul

   În anul 2004, la Chișinău, se desfășura un proces judiciar extrem de complicat, într-un anturaj nemaiîntâlnit până atunci. I-aș zice procesul secolului. Oficiul OSCE, situat atunci pe strada Mitropolit Dosoftei, lângă Opera Națională, se transformase într-o sală mare de judecată a CtEDO. Deși ședințele CtEDO au loc în exclusivitate la Strasbourg, judecătorii Curții Europene pentru Drepturile Omului au venit atunci la Chișinău, au îmbrăcat mantiile de magistrați și timp de câteva zile în șir au ținut audieri cu victime și martori.

   Despre ce era acest proces judiciar istoric? Despre prizonieri de război, deținuți politici, condamnare la moarte, injustiție și o putere construită pe puterea poliției secrete și a banilor obscuri. Este vorba de vestitul dosar nr. 48787/99, întitulat „Ilașcu și alții contra Moldovei și Rusiei” (soluționat definitiv pe 8 iulie 2004 la Strasbourg). În acest dosar întâlnim numele lui Victor Gușan și descoperim activitățile lui, înainte să devină cel mai important magnat transnistrean.

   Chiar la pagina 2 a acestui voluminos dosar, de 266 de pagini, este redată declarația reclamantului Ilie Ilașcu despre noaptea de 2 iunie 1992, aproximativ ora 4 dimineața. „Familia dormea în locuința sa de la Tiraspol. (…) La un moment, ușa s-a deschis și 5 sau 6 soldați care au rupt ușa, au intrat și l-au lovit în față cu patul armei și i-au legat mâinile la spate. L-au scos afară și l-au dus într-un autoturism marca „Volga”. A văzut în curte și în împrejurimi 2 mașini blindate și vreo 50-60 de soldați conduși de locotenent-colonelul Vladimir Gorbov. Reclamantul de asemenea a recunoscut printre persoanele care au intrat în casă și au făcut percheziții pe Victor Gușan, pe atunci din cadrul Serviciilor Secrete Transnistrene. Reclamantul a mai declarat că nu avea arme sau explozive în casă. Atunci când soția reclamantului (Nina Ilașcu, n. a.) a întrebat de ce l-au arestat, Gușan i-a spus că deoarece el (Ilașcu) este lider al Frontului Popular din Moldova și pentru că era în război cu ei l-au considerat periculos și trebuia să fie deținut (întemnițat). Reclamantul a fost dus în clădirea Ministerului Securității de la Tiraspol și închis într-o celulă din subsol”.

   Numele lui Victor Gușan figurează de câteva ori în dosarul „Cauza Ilașcu și alții contra Moldovei și Rusiei”. În acest dosar, 2 state au fost recunoscute vinovate și au fost obligate să plătească despăgubiri pentru zeci de ani de detenție ilegală, pentru nenumărate cazuri de tortură și pentru suferințele de nedescris la care au fost supuși cei 4 deținuți, Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, precum și familiile și apropiații lor.

   Ilie Ilașcu este singurul care a fost condamnat la moarte dintre cei 4. Dar este și singurul care a ajuns, fiind în detenție, membru al Parlamentului de la Chișinău, apoi membru al Parlamentului României, apoi membru al delegației parlamentare a României la Consiliul Europei. Fiind parlamentar european încarcerat ilegal la Tiraspol, problema lui Ilie Ilașcu și a Grupului său a fost discutată la cele mai înalte tribune europene și după 9 ani de detenție Ilie Ilașcu a fost eliberat. S-a stabilit ulterior la București, a fost pentru o perioadă senator român, după care s-a retras din viața publică, în prezent ducând un trai modest.

   Ceilalți 3 membri ai Grupului Ilașcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, au fost deținuți timp de 15 ani, iar după eliberare s-au stabilit la Chișinău și au dus și mai duc și ei un trai modest.

   Victor Gușan, însă, se pare că a dus un trai diferit de cel al persoanelor la arestarea cărora a luat parte. După ce a participat la arestarea, percheziționarea și interogarea deținuților de către serviciile secrete transnistrene și ruse, acesta a avut un succes financiar, economic fulminant nu doar în regiunea transnistreană, dar și la Chișinău, precum și în multe capitale europene, chiar și pe insule off-shore. La doar un an după arestarea lui Ilie Ilașcu, în iunie 1993, Victor Gușan a creat caracatița „Sheriff”, care și-a extins tentaculele departe peste hotarele regiunii transnistrene. În 1996 avea deja o rețea de supermarket-uri, în 1997 avea un Club Sportiv, în 1998 a fost lansată compania sa de construcții, în 1999 a fost deschis salonul auto „Mercedes-Benz”, în anul 2000 a fost construit Complexul sportiv, în 2003, după o privatizare, a fost dată în exploatare baza de petrol. Acum se pare că este cel care dictează totalmente cursul politic de la Tiraspol.

   În 2004, atunci când la Chișinău avea loc istoricul proces cu judecători CtEDO în sediul OSCE, unde răsuna numele lui Victor Gușan acesta pur și simplu crea firme noi – „Business Market SRL”, implicată în comerțul cu țigări a fost fondată anume în 2004. Tot în 2004, Gușan a participat la crearea unor offshore-uri în Insulele Virgine, care au făcut afaceri de milioane anual. Peste un an de la acea condamnare la CtEDO, „Sheriff” a privatizat fabrica de coniacuri „Kvint”. Toate au continuat până când, în 2021, echipa de fotbal „Sheriff”, a ajuns în Liga Campionilor UEFA, fără jucători locali. În acest mod, circuitul financiar din cadrul companiei „Sherif” ia turații și este validat completamente la nivel internațional.

   În același timp, membrii Grupului Ilașcu, dar și mulți alți cetățeni care au fost nevoiți să fugă din casele lor în 1992, din cauza războiului, trăiesc modest sau la limita sărăciei departe de casele abandonate la Tiraspol, Tighina, Râbnița, Rezina. Iar regimurile condamnate de CtEDO în 2004 pur și simplu au prosperat.

Articol de  Alina RADU, editorialistă, directorul Ziarului de Gardă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Filosofia aplicată și oul de aur

    Ar fi o mare naivitate să spui că Petrolul e lider detașat al Ligii secunde. Dar, în egală măsură, naivitate ar fi...

Săptămână plină de evenimente rutiere în Prahova

Pe DN1, la Sinaia, cu permisul suspendat Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sinaia au oprit pentru control, pe DN1, pe raza localității, un autoturism, la...

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...