6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Şeful spionajului chinez, defector în SUA?

Şeful spionajului chinez, defector în SUA?

    Unul dintre cei mai înalţi oficiali din domeniul securităţii din China a intrat în atenţia presei internaţionale, pe fondul unor informaţii neconfirmate oficial că ar fi dezertat în Statele Unite. Comentatorii cred că el ar putea deţine dovezi cu privire în originile de laborator ale coronavirusului, comentează rfi.ro.

    Unde se află Dong Jingwei, şeful spionajului chinez? Dispariţia acestuia este acoperită de mister, scrie revista Newsweek. În timp ce guvernul chinez nu a comentat încă aceste zvonuri despre Dong, în vârstă de 57 de ani, o sursă a guvernului SUA a declarat că poveştile sunt „absolut neadevărate”.

   Totuşi, membri ai comunităţii online din China par a fi sceptici cu privire la locul în care se află acesta. Decizia lui Dong de a se preda Direcţiei de Informaţii Militare a Statelor Unite a fost ţinută secretă atât de bine, încât nici directorul FBI, Christopher Wray, nici CIA nu au avut cunoştinţă despre aceasta.

   Pe lângă furnizarea de dovezi cu privire la originile coronavirusului, Dong ar fi înmânat comunităţii de informaţii americane o listă cu oficiali americani care transmit informaţii în China, precum şi numele spionilor chinezi care operează în SUA, se arată în rapoarte.

Subiect la întâlnirea din Alaska
Potrivit activistului pro-democraţie din SUA şi dezertorul chinez Han Lianchao, Dong s-a numărat printre subiectele discutate în Alaska, în 18 şi 19 martie, când secretarul de stat Antony Binken şi consilierul pentru securitate Naţională, Jake Sullivan, s-au întâlnit cu unul dintre cei mai buni diplomaţi ai Chinei, Yang Jichi, şi cu ministrul chinez de externe, Wang YI. Oficialii chinezi ar fi cerut returnarea lui Dong, dar americanii au susţinut că acesta nu se află în SUA – pentru că nu ştiau despre defectarea sa la momentul respectiv.
UPI informează că activiştii pro-democraţie chinezi au susţinut că există dovezi că Dong şi fiica sa au decolat din Hong Kong cu „informaţii relevante de la Institutul de Virusologie din Wuhan”

China răspunde neconvingător
China nu a emis un răspuns oficial la zvonul despre dezertarea lui Dong, dar XI Jinping a ordonat înalţilor oficiali ai Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez să depună un jurământ înaintea aniversării a 100 de ani de la fondarea partidului, pe 1 iulie a.c.
Rapoartele despre presupusa defectare a lui Dong vin în momentul în care membrii comunităţii internaţionale par să fie de acord că este nevoie de mai multe informaţii pentru a confirma originea coronavirusului. Lunile trecute, preşedintele american Joe Biden a ordonat o revizuire atentă a informaţiilor despre originile pandemiei.
Săptămânalul austriac News aminteşte că Dong a servit ca prestigios şef de contraspionaj al Ministerului Securităţii Statului din China, cunoscut şi sub numele de Guoanbu. Informaţiile sale includ rapoarte din perioadele timpurii ale virusului, modele de răspândire previzionată şi posibilele daune asupra lumii, ca şi înregistrări legate de organizaţiile şi guvernele care au finanţat cercetarea. De asemenea, el ar putea deţine informaţii despre numele spionilor chinezi care lucrează în SUA şi despre modul în care guvernul chinez a obţinut acces la un sistem de comunicaţii al CIA.
Publicaţia austriacă mai notează că, odată cu creşterea tensiunilor dintre SUA şi China, au apărut şi zvonuri despre dezertori, inclusiv o falsă afirmaţie că omul de ştiinţă Shi Zhengli, specialist în viruşi, ar fi schimbat tabăra.
De asemenea, la intrigă se adaugă rapoarte din China, care arată că Dong ar fi găzduit o întâlnire de securitate naţională pe 18 iunie a.c., cu scopul de a prinde „spioni şi trădători”. Cu toate acestea, nicio fotografie convingătoare de la întâlnire nu a apărut încă, provocând neîncrederea că el ar fi participat cu adevărat la eveniment.

Game, set şi meci
Potrivit Daily Beast, observatori de lungă durată ai relaţiilor SUA-China consideră că discreţia administraţiei Biden a fost motivată de două aspecte: primul, de a evita o iritare suplimentară şi inutilă în relaţia bilaterală, încă în spirală descendentă dintre SUA şi China. Un al doilea motiv: să nu alimenteze campania republicană menită a devia vina de la Donald Trump către laboratorul de virologie din Wuhan şi, prin extensie, către dr. Antony Fauci, care a criticat răspunsul la pandemie al fostului preşedinte.
Nicolas Eftimades, fost responsabil la Pentagon, Departamentul de Stat şi expert CIA pentru China, a declarat pentru publicaţia SpyTalk că mişcarea oficialului este probabil coordonată la cele mai înalte niveluri ale administraţiei Biden. „Sunt uimit că au făcut asta, având în vedere sensibilitatea subiectului”, a spus el. El consideră aceasta o problemă închisă: „Game, set şi meci”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

Rafinăria Lukoil, oprită până pe 29 noiembrie

Lukoil a anunțat că rafinăria Petrotel, din Ploiești, intră într-o revizie programată, care va dura până pe 29 noiembrie. Administratorii societății au anunțat că...