fbpx
duminică , 24 mai 2020
Home / Actualitate / Şeful Mossad vede o schimbare istorică a alianţelor din Orientul Mijlociu

Şeful Mossad vede o schimbare istorică a alianţelor din Orientul Mijlociu

Într-o rară apariţie publică, directorul Agenţiei de spionaj Mossad a declarat că în Orientul Mijlociu are loc o schimbare istorică a alianţelor, deoarece multe state arabe formează puncte tactice cu Israelul împotriva Iranului. Yosef „Yossi”Cohen a luat cuvântul la 1 iulie a.c. la Conferinţa Herzliya, un eveniment de securitate organizat de Centrul Interdisciplinar, o universitate din Herzliya, la nord de Tel Aviv.
În discursul său de 40 de minute, Cohen a spus că Mossadul consideră că momentul prezent este „o ocazie rară – poate prima din istoria Orientului Mijlociu – de a ajunge la o înţelegere regională care să conducă la un acord regional de pace, inclusiv între Israel şi majoritatea statelor arabe”. El şi-a justificat aprecierea susţinând că multe state arabe s-au întâlnit cu Israelul, pentru a urmări „interese comune, cum ar fi lupta împotriva rivalilor precum Iranul şi terorismul jihadist”. Această schimbare istorică în alianţe se întâmplă pe măsură ce Israelul se bucură de „relaţii tot mai strânse cu Casa Albă” şi menţinerea „canalelor de comunicare deschise cu Kremlinul”, a declarat şeful spionajului. Aceşti factori „se combină, pentru a crea ceea ce ar putea fi o fereastră de oportunitate unică”, pentru ca Israelul să formeze o alianţă strategică cu majoritatea vecinilor săi arabi, a spus Cohen.
Şeful Mossad a susţinut că Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) se află în spatele atacurilor recente ale petrolierelor comerciale din Golful Persic. El a spus conferinţei că poate „să afirme cu certitudine că Iranul se află în spatele acestor atacuri” şi că au fost „aprobate de conducerea iraniană şi efectuate de către IRGC”. Cohen a citat „cele mai bune surse ale informaţiilor israeliene şi occidentale”, dar nu a furnizat dovezi concrete care să susţină afirmaţia sa, pe care Iranul le neagă. Mai târziu, în discursul său, Cohen a declarat că agenţiile de informaţii ale IRGC şi iraniene au efectuat asasinate în întreaga Europă şi au discutat planuri suplimentare de a ataca ţinte evreieşti şi israeliene în Danemarca, Azerbaidjan şi America de Nord. „Şi acesta este doar vârful aisbergului”, a spus Cohen.
La încheierea discursului său, şeful Mossad a repetat avertismentele prealabile ale oficialilor israelieni, potrivit cărora statul evreu nu va permite niciodată dezvoltarea unui arsenal nuclear iranian. „Mossad şi statul Israel nu au semnat Acordul Nuclear şi vor face totul pentru a se asigura că Iranul nu va avea niciodată un arsenal nuclear”, a spus Cohen.

Distribuie:

Check Also

DNA-ul pădurilor a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat proiectul de lege al USR privind înființarea Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *