7.3 C
Ploiești
vineri, 19 aprilie, 2024
spot_img

Secrete de… AGAVĂ

Auzim tot mai des de minunatul sirop de agave care, deşi e foarte dulce, nu le face rău nici măcar diabeticilor. Agava înfloreşte o singură dată, la 15-20 de ani, iar apoi moare.

Ce este siropul de agave? Este seva unei plante originare din Mexic, cultivată ca plantă textilă de fapt, înrudită cu aloea. În locul de origine i se mai zice „apă de miere”.

Dulcele-minune
Siropul de agave, pe care-l găseşti la un preţ modic la supermarket, dar şi la farmacie, conţine vitamine (BH, C, D, E) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom), carbohidraţi (fructoză). În schimb, are puţine calorii. Este un îndulcitor foarte bun pentru diabetici – în ciuda faptului că e mai dulce decât mierea, are indicele glicemic foarte scăzut, dat de conţinutul fructoză. Dar nici fructoza în cantităţi mari nu este bună. De aceea, este recomandată moderaţia. Deşi nu afectează extrem de tare nivelul de zahăr din sânge, consumată în exces, fructoza poate dăuna ficatului şi arterelor şi astfel se poate ajunge la boli cardiovasculare şi boli ale ficatului.

Tequilana sau agava albastră este folosită la fabricarea celebrei băuturi naţionale mexicane, tequila.

Reţetă de bomboane sănătoase
Ai nevoie de 1/3 căni cu unt de cacao topit la bain-marie, 1/4 cană sirop de agave, 1/4 linguriţă de esenţă de vanilie, 1/2 cană cu cacao, un vârf de cuţit de sare. Amesteci toate ingredientele într-un bol cât mai repede, ca să nu se întărească untul de cacao. Laşi la rece să se întărească un pic, dar să rămână totuşi maleabil. Modelezi sfere pe care le tăvăleşti prin cacao sau cocos ori fulgi de ciocolată neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente