joi , 23 ianuarie 2020
Home / Fără categorie / se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn/an!

se taie ilegal 20 de milioane de metri cubi de lemn/an!

Noul ministru Costel Alexe s-a declarat… șocat de ceea ce a găsit în documente!

Mult s-au străduit până acum oficialii statului să ascundă un adevăr spus mereu de organizațiile non-guvernamentale: tăierile ilegale de păduri au atins cote de-a dreptul inimaginabile! Cifra este una incredibilă, de 20 de milioane de metri cubi/an! Noul Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a făcut publice datele Inventarului Forestier Național-Ciclul II, 2013-2018 (IFN) și s-a arătat șocat de realitate. La conferința de presă de săptămâna trecută, Alexe a declarat: „Primul lucru pe care am vrut să îl văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional.

 

Eram familiarizat cu subiectul din discuțiile de la Comisia de Mediu din Cameră și din articolele din presă, însă eram curios să văd varianta oficială. Am descoperit acolo niște cifre șocante, atât de șocante încât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să îmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat în integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale: astăzi, în România, se taie, într-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva.”
Ministrul Alexe a decis că MMAP va aloca toate resursele financiare și logistice pentru a derula și Ciclul III al Inventarului Forestier Național. De asemenea, el a anunțat și primele trei măsuri imediate: punerea în funcțiune a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos- SUMAL, scop în care a alocat resursa umană și logistica astfel încât acesta să fie operațional în luna ianuarie 2020; disponibilizarea sumei necesare pentru achiziția hărților satelitare la o rezoluție foarte bună, cu trecerea de două ori peste areal, la care pot avea acces toți locuitorii țării; procurarea hărților de risc, în care, de exemplu, se pot identifica arealele unde există tăieri ilegale de arbori (de la 300-500 metri cubi la hectar), în special în zonele montane din județele Suceava, Neamț, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Cluj, Alba, Argeș – zona limitrofă cu județul Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *