6.3 C
Ploiești
marți, 28 noiembrie, 2023
spot_img
AcasăActualitateSe lucrează la centura Comarnic!

Se lucrează la centura Comarnic!

A început oficial investiția la drumul ocolitor de la Comarnic. Drum ocolitor care acum se numește „acces rutier complementar descărcate A3 Comarnic”. Șantierul a fost fixat pe la jumătatea a ceea ce va fi cândva centură. Au fost aduse utilaje, muncitori, planșe, iar președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au spus câteva cuvinte în fața asistenței și a mass-media centrală și locală.

În luna mai a acestui an, licitația pentru proiectare și execuție a centurii Comarnic a fost câștigată de asocierea de firme SC Frasinul SRL Bistrița-Năsăud (lider)-SC Artehnis SRL Iași, la valoarea totală de 281,6 mil. lei. Ca o paranteză, firma Frasinul a avut, anul trecut, o cifră de afaceri (250 mil. lei) mai mică decât tot acest proiect de la Comarnic și un număr de 214 angajați, iar Artehnis a avut 5 angajați și o cifră de afaceri de 3,8 mil. lei. Luni a venit rândul să înceapă execuția propriu-zisă a drumului ocolitor care prezintă următoarele date tehnice: lungime drum- 5, 870 km, 4 poduri, 1 pasaj, 4 sensuri giratorii etc. Drumul va porni din DJ 101R, la ieșirea din Breaza, va merge prin vestul DN 1, paralel cu râul Prahova, reintrând în DN1 la kilometrul 111+220. Reamintim că, pe data de 8 decembrie 2022, s-a încheiat un parteneriat între Consiliul Judeţean Prahova (care a realizat studiul de fezabilitate și toată documentația) și Ministerul Transporturilor/ CNAIR, în care s-a convenit ca Prahova, prin Consiliul Județean, să execute proiectul, iar CNAIR să îl finanțeze prin Programul Operațional Transporturi 2021-2027. La deschiderea investiției s-a vorbit despre finalizarea ei la 1 noiembrie 2024, deși în contract se discută despre 21 de luni. Greu de crezut că la anul, în noiembrie, se va putea circula pe centură, la ritmul în care se lucrează la noi. Dar…cine știe?

Declarații ale oficialilor
Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu: „Mă bucur foarte mult că am început lucrările la centura Comarnic. Mărturisesc că este una dintre cele mai importante zile de când am preluat funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova. Nu pentru că varianta Comaric ar fi cel mai important proiect, nici pentru că ar fi cel mai mare. Ci pentru că, atunci când am spus că vreau să construim centuri ocolitoare ale orașelor de pe Valea Prahovei, oamenii credeau că e imposibil. Iată că, după 30 de ani de neputință a mai multor administrații locale și centrale, lucrurile s-au schimbat și visurile oamenilor se transformă în realitate. Am speranța ca la anul, pe vremea asta, să mergem pe centura orașului Comarnic, care va putea fi parcursă în patru minute. Pentru a realiza un proiect precum centura Comarnic, îți trebuie multă muncă, determinare și o echipă unită. Și asta avem noi la CJ. Și îți mai trebuie un partener deschis, așa cum este dl ministru Grindeanu. În numele prahovenilor și în numele tuturor celor care au stat în trafic pe Valea Prahovei, îi mulțumesc domnului ministru Grindeanu că ne-a fost un partener onest și hotărât, că are o echipă extrem de performantă la Ministerul Transporturilor, la fonduri și la CNAIR.”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: „Eu vreau să îi felicit pe cei de la Consiliul Județean Prahova că, într-un timp atât de scurt, au reușit ca protocolul dintre CNAIR și CJ să fie materializat. Noi am semnat anul trecut și anul acesta peste 60 de protocoale prin care am descentralizat lucrări de acest tip către autoritățile publice locale, dar prea puține au ajuns la stadiul în care să fie implementate. Aici lucrurile au intrat pe făgașul normal, pe partea de execuție. Durata din contract este de 21 de luni, dar, dacă aici lucrurile se întâmplă mai repede, nu pot decât să mă bucur. Mai mult, am semnat un parteneriat și pentru Azuga-Bușteni. Am înțeles că licitația se va finaliza până la sfârșitul anului, după care se va intra în faza de proiectare, iar din primăvară vor începe lucrările.”

Exproprierile nu au început încă
Președintele CJ Prahova a fost întrebat dacă au fost finalizate exproprierile. A fost o interogație capcană, dat fiind faptul că Guvernul României a aprobat abia săptămâna trecută hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a suprafeței de 21.660 mp, aferentă unui număr de 44 imobile, cu o sumă a despăgubirilor de 286.254,27 lei. Oarecum surprins de întrebare și poate ușor nepregătit, Dumitrescu a spus că dorește să suprapună mai multe etape, ca să nu se mai piardă timp. În zona unde este șantierul acum, terenul este liber de sarcini, iar lucrările de început presupun chestiuni de organizare a șantierului, apărări de mal etc. Numai că se pare că autorizația de construire este deocamdată pentru vreo 650 de metri de drum, iar banii sunt cumva limitați în prima fază. Pe de altă parte, nu am auzit ca Ministerul Transporturilor să fi aprobat proiectele ce vor fi finanțate prin Programul Operațional Transporturi 2021-2027. Ceea ce știm este că CJ Prahova a rezervat pentru această investiție 50 de mil. de lei.

Articol de Miruna Bogdănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente