fbpx
miercuri , 27 mai 2020
Home / Actualitate / Se întâmplă ceva cu economia europeană. Şi nu de bine

Se întâmplă ceva cu economia europeană. Şi nu de bine

Prognozele economice merg „din rău în mai rău”, avertizează Constantin Rudniţchi de la Radio France International. Doar când auzi această expresie rostită de şeful Băncii Centrale Europene, BCE, înţelegi că se întâmplă ceva în economia europeană. Cu atât mai mult cu cât Mario Draghi, ca orice bancher central, este extrem de atent în declaraţii, ştie să folosească acest limbaj pe jumătate criptat, pe jumătate de lemn al tuturor bancherilor centrali.

De aceea, atunci când Mario Draghi spune că lucrurile merg din rău în mai rău, înseamnă că economia Zonei euro şi implicit cea europeană are probleme. Mario Draghi a oferit şi amănunte. Este vorba despre producţia industrială din ţări-cheie ale Zonei euro, care merge „din rău în mai rău”.
Problema Europei este Germania. În iulie a.c., sectorul de producţie din Germania a continuat să scadă, riscând să ducă economia germană spre recesiune sau o recesiune tehnică. Desigur, o problemă este cea a industriei auto germane, care s-a confruntat în ultima perioadă cu o serie de scandaluri, scăderi ale vânzărilor şi o ameninţare continuă de taxe vamale din partea Statelor Unite.
La nivelul Zonei euro, îngrijorător este încetinirea ritmului economiei. Toate aceste evoluţii ale economiei europene au făcut ca Banca Centrală Europeană să ia o serie de decizii.
Prima, cea mai recentă, pare a fi o non-decizie, adică BCE a menţinut neschimbată dobânda-cheie. De altfel, dobânzile în Zona euro sunt şi aşa mici sau negative. Adică, rata dobânzii la operaţiunile de refinanţare este zero, rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală este 0,25%, iar rata dobânzii la facilitatea de depozite este de minus 9,40%. După cum se poate vedea, dobânzile, în Zona euro, sunt foarte aproape de zero, iar la unele produse financiare sunt chiar cu minus.
În aceste condiţii, ce poate face Banca Centrală Europeană. Să se întoarcă la măsurile luate în momentul declanşării crizei. Adică, să scadă dobânzile din nou (cât de mult, rămâne de văzut) şi să pregătească o nouă repriză de achiziţii de active. Este aproape incredibil, dacă ne gândim că, abia anul trecut, Banca Centrală Europeană a oprit programul de achiziţii de obligaţiuni suverane şi ale corporaţiilor.
De altfel, Mario Draghi a anunţat, mai direct sau mai voalat, că se pregăteşte un nou program de achiziţii de active, tema principală de discuţie fiind structura şi dimensiunea noului program.
Este modul în care BCE luptă cu situaţia economică din Zona euro şi din Uniunea Europeană. Adică, pune din nou la bătaie armele pe care le-a mai folosit – dobânzi mici sau chiar zero şi un program de achiziţii active.
Rezultatul va fi că băncile comerciale vor avea din nou probleme, pentru că dobânzile la nivel zero, dezavantajează sistemul bancar şi aşa supus unor provocări multiple, cum este, de exemplu, ofensiva companiilor de tehnologie.
De asemenea, programul de achiziţii de active se va întoarce la vremurile în care banii erau mulţi şi ieftini. Rezultatul acestor politici financiare a fost o creştere a gradului de îndatorare la nivel global.
Mandatul lui Mario Draghi în fruntea BCE este pe ultima sută de metri. Deja succesoarea lui Draghi a fost desemnată, Christine Lagarde, fostă şefă a Fondului Monetar Internaţional. Mario Draghi mai are de condus anul acesta două şedinţe ale Consiliului director. Până atunci, se mai aşteaptă seriile de date privitoare la evoluţia economiei Zonei euro, pentru a se lua deciziile privind scăderea dobânzilor. Cert este că, în economia europeană, se întâmplă ceva, iar oficialii români se comportă de parcă nu ştiu nimic de situaţia în schimbare din Zona euro.

Pagină coordonată de Grigoraş NIŢĂ

Distribuie:

Check Also

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1

DINȚII CARIAȚI DIN FAȚĂ! -partea 1 Începem astăzi o serie de “radiografii” cu zonele din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *