fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Actualitate / Scopul scandalului politic din SUA

Scopul scandalului politic din SUA

Este imposibilă destituirea preşedintelui Trump prin investigaţia pentru impeachment iniţiată de opoziţia democrată, pornind de la plângerea depusă de un agent CIA, după o discuţie telefonică între Donald Trump şi omologul ucrainean. Structura actuală a Congresului face imposibil acest lucru. Cu mare dificultate poate fi începută procedura în Camera Reprezentanţilor, însă Senatul majoritar republican se va opune. Or, Senatul are ultimul cuvânt. Atunci, care este rostul iniţierii unui asemenea scandal politic, care riscă să scindeze mai mult şi Partidul Democrat, şi electoratul american?
Încearcă un răspuns Paul Craig Roberts, fost adjunct al secretarului Trezoreriei SUA în timpul preşedintelui Ronald Reagan, consemnat de cotidianul.ro.

„Democraţii ştiu că nu există fapte care să ducă la impeachment. Ce vor ei să facă este să se folosească de investigaţie, pentru a scotoci în toate ungherele vieţii lui Trump şi pentru a găsi mizerii ce nu au legătură cu discuţia sa telefonică cu preşedintele Ucrainei. Investigaţia pentru impeachment este un act politic care trebuie să-l ajute pe candidatul democrat să câştige următoarele prezidenţiale.
Chiar democraţii descriu astfel investigaţia. Spre exemplu, Rog Kall, directorul unuia dintre site-urile progresiste ale democraţilor, a descris astfel scopul investigaţiei: „Ideea este să menţinem cât mai mult procedura de impeachment, cu mărturii noi şi cu noi dezvăluiri ale unor presupuse acte de corupţie şi de trădare. Este greşit să privim impeachmentul ca un proces de îndepărtare a preşedintelui. Trebuie să vedem impeachementul ca o cheie ce ne permite accesul la pârghiile unei investigaţii. În mod ideal, investigaţia va merge rău pentru Trump, iar republicanii vor nominaliza pe altcineva pentru alegeri. Menţinându-l pe Trump sub investigaţie cel puţin până în noiembrie 2020, data alegerilor, se va reduce susţinerea pentru el şi republicani, ceea ce ar permite preluarea controlului asupra Senatului de către democraţi şi extinderea majorităţii actuale din Camera Reprezentanţilor.” Cu alte cuvinte, „este un joc de putere”, scrie Paul Craig Roberts.
„Rezultatul depinde de modul în care americanii vor privi investigaţia pentru impeachment – dacă o vor privi ca pe o altă farsă orchestrată, cum a fost Russiagate, sau dacă vor cădea în această capcană. Aşa cum unii au făcut cu investigaţia Russiagate.
Statele Unite nu au presă. Au un minister al propagandei care ajută elita conducătoare să controleze explicaţiile ce le sunt oferite americanilor. Sondajele arată că americanii şi-au pierdut încrederea în presă. Dacă e aşa, atunci investigaţia pentru impeachement se va întoarce împotriva democraţilor.
Un ultim scop al atacurilor constante împotriva lui Trump este de a-i face pe americani să priceapă că nu are sens să aleagă un preşedinte care este respins de Sistem. Sistemul pur şi simplu nu-i va permite să facă vreo schimbare şi va distruge orice preşedinte care nu este selectat de către Sistem.
Acesta este adevăratul mod în care funcţionează „democraţia”. Sistemul conduce procesul de selecţie a candidaţilor republicani şi democraţi. Indiferent cine câştigă, sistemul câştigă. Însă în cazul Trump nu i s-a întâmplat astfel şi de aceea el trebuie să fie împiedicat să schimbe agendele Sistemului.”

Distribuie:

Check Also

O sută de milioane de locuitori şi multe probleme

Autorităţile egiptene au anunţat că, de curând, populaţia ţării a trecut de cifra de o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *