6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Școala în Ploiești - Spicuiri (7)

Școala în Ploiești – Spicuiri (7)

Liceul comercial de băieți “Spiru Haret”.
Palatul Școalelor Comerciale în
care-și avea sediul Liceul Comercial de băieți “Spiru Haret”, clădire vastă și impunătoare, care scăpase neatinsă de bombardamente, este eliberată de trupele sovietice care o folosiseră ca lagăr de prizonieri și va adăposti multe școli secundare.
În 1948 liceul comercial devine Școala medie tehnică de administrație economică băieți căreia i se retrage numele de “Spiru Haret”. În septembrie 1948 se termină mutarea Liceului de băieți de pe Bulevard (fostul “Sf-ții Petru și Pavel”) în Palatul Școalelor Comerciale (Calea Oilor nr. 98) atribuit în urma unui schimb intre ministere, iar Liceul de Fete (fosta “Despina Doamnă”), care învăța aici încă din 1944, devine chiriaș al acestuia. Școala Medie tehnică de administrare economică (fostul Liceu “Spiru Haret”) se mută pe bulevard.
În noiembrie 1948 se ține examenul de admitere în clasa a VIII-a serală la fostul liceu de băieți; astfel ia, ființă în Ploiești, învățământul seral.
La 10 ianuarie 1952, prin Decretul nr. 11 al Prezidiului MAN, fostul liceu de băieți (“Sf.-ții Petru și Pavel”) primește numele lui “I. L. Caragiale” ( se comemorau 100 de ani de la nașterea dramaturgului).
La 1 septembrie 1952 ca urmare a scurtării duratei învățământului secundar, îsi schimba numele în Scoala medie de Baieti de 10 ani “I. L. Caragiale” .
Se ajunge în 1954 când se reorganizează învățământul mediu din Ploiesti și Școala medie nr. 1 “I. L. Caragiale” (băieți- fostul liceu “Sf-ții Petru și Pavel”), și Scoala medie nr. 2 (fete-fostul liceu “Despina Doamnă”) vor funcționa ambele în localul din str. Gh. Doja 98. În 1956 se pun în aplicare măsurile preconizate de academicianul I. Murgulescu, ministrul Învățământului Public, care corectează, în bună măsură, reforma învățământului din 1948: se îmbogățesc planurile de învățământ, se prelungește cursul mediu la 4 ani (11 clase), se furchează ultimele două clase în secțiile umanistă și reală, se adaptează semnificativ conținutul învățământului la specificul scolii românesti; o mai bună organizare a rețelei de școli profesionale și se prevede reînființarea școlilor medii de specialitate; și ce este mai important, se hotărăște mixtarea tuturor unităților de învățământ.
Astfel din septembrie 1956 se trece la mixtarea învățământului. Acum Școala medie “I. L. Caragiale” are propria circumscriptie la clasele I-VII și primește și fete la concursul de admitere în clasa a VIII-a; în mod asemănător, Școala medie nr. 2 primeste si baieți; ambele capătă denumirea de școli mixte.
În 1959 când i se propune Școlii medii mixte nr. 1 “I. L. Caragiale” să se mute în localul de pe Bulevard aceasta refuză, în schimb acceptă mutarea în localul de pe bulevard Școala medie mixtă nr. 2 “A. Toma”. Rolul principal în această decizie l-a avut directoarea de atunci a liceului, Aspasia Vasiliu, profesor de limba și literatura română. Această decizie avea să creeze de-a lungul timpului dilema întâietății asupra moștenirii Liceului “Sf-ții Petru și Pavel” , între liceele “I.L.Caragiale și “Mihai Viteazul” . În 1989 liceul “I.L. Caragiale” aniversează 125 de ani de existență (1864 înființarea gimnaziului “Sf-ții Petru și Pavel”) iar anul trecut, în 2019, 155 de ani.
În ultimii 15 ani o serie de personalități, în special foști absolvenți, s-au angajat într-o campanie pentru reluarea denumirii de „Sfinții Petru și Pavel”, până în prezent fără succes. Cei care au urmat cursurile liceului Mihai Viteazul preferă însă această denumire. În acest liceu ( “I.L.Caragiale”) au învățat trei viitori președinți ai Academiei Române, Andrei Rădulescu, Mihai Drăgănescu și Eugen Simion. Din 1997 este Colegiu national.
Concluzii (personale!)
Motto: “Men sana in corpore sano”
Deci, în templul lui Mercur s-a aciuat Liceul sfinților apostoli, iar în cel al sfinților apostoli (sfârtecat și refăcut cu trăsături impersonale) Liceul “Despina Doamnă”.
Liceul “Despina Doamnă” a absorbit Institutul “Regina Elisabeta”, amândouă rămânând fără acoperiș.


Cei din liceul “Spiru Haret”, dați afară din casa lor, sunt duși inițial în localul de pe bulevard, ca în scurt timp să fie absorbiți de Școala Medie de Petrol și chimie.
După aceste permutări, din cenușa vechilor licee, se nasc două licee fanion ale invățământului ploieștean, “I.L. Caragiale” și “Mihai Viteazul”. Sunt școli cu personalitate, care și-au creat propria identitate și-și merită pe deplin patronimii actuali. Să nu uităm că pe bulevard, lângă liceu se află una din cele mai vechi biserici atestate din Ploiești, Biserica Plăieșilor, în care s-a împărtășit voievodul Mihai Vitezul înainte de a trece munții în Ardeal (mai este o poveste cu un blestem că liceul ar fi fost ridicat pe fostul cimitir al bisericii Sf. Gheorghe Vechi). Iar faptul că una din cele mai monumentale clădiri din oraș poartă numele dramaturgului Caragiale, nu poate fi decât un frumos omagiu adus acestuia.
Cât despre vechile licee, numai de bine. Nimeni nu-și revendică moștenirea pensionului sau a liceului comercial. Nu meritau? Făceau de râs “ștaiful” învățământului ploieștean? Nu știu. Dar și ele trebuie pomenite. Oare cei de pe bulevard ce revendică ? Clădirea? O au. Așa cum am spus, refăcută și fără monumentalitate. Și fac bine că aniversează spiritul fostului liceu de fete “Despina Doamnă” la care, zic eu , ar trebui adăugat și cel al vestitului pension de fete “Regina Elisabeta” (nășit chiar de către regină – personal aș relua pe această linie o legătura cu Casa Regală !). Cei din Calea Oilor (str. Gh. Doja) văd că revendică spiritul fostului liceu de băieți. Oare învățământul comercial din Ploiești n-ar trebui și el din cănd în când amintit, cel puțin la și alții, într-un pomelnic? Dacă Toma T. Socolescu a gândit pentru invățământul economic o asemenea clădire, înseamnă că avea oarece greutate în Ploieștii din acea vreme. Iar pentru asta, cei care azi conduc destinele acestui liceu ar trebui să aibă mai multă grijă față de simbolistica acestei construcții, care ar fi demnă chiar și de o Academie de Studii Economice. (Cum au gândit să acopere cu burlanele de scurgere, simbolul comercial ale constructiei -caducelul, de-a lungul întregii clădiri!). Consider că alegerea făcută de profesorul emerit Aspasia Vasilu a fost una mai mult decât corectă și anume a păstra corpul profesoral al fostului LPP într-o clădire monumentală . Minte sănătoasă în corp sănatos! . O moștenire de prestigiu într-o clădire de prestigiu.
Consider corectă decizia autorităților locale de a monta statuile apostolilor care au străjuit intrarea principală a vestitului liceu de pe bulevard, la intrarea Muzeului de istorie, prima clădire a liceului.
Aș mai avea o întrebare. Unde ar merita să stea icoana sfinților apostoli care se afla în cancelaria profesorilor în timpul bombardamentului din 5 mai 1944, si care nu poate fi în acest caz decât o icoană martir. Pe Gh. Doja sau pe Bulevard ? N-as duce-o pe bulevard căci văd că aceștia nu știu nici ziua martiriului clădirii lor ( pe placa de la intrare spun că a fost bombardat în aprilie 1944 când, așa cum am mai spus, a fost pe 5 mai , 26 mai si 6 iunie) iar pe Gh. Doja n-ar avea nicio legatură cu constructia socolesciană cu o profundă simbolistică mercuriană (deci păgână!).
Mai bine să rămână unde este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...