6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Școala în Ploiești - Spicuiri (6)

Școala în Ploiești – Spicuiri (6)

Liceul “Sf.-ții Petru și Pavel”

Un alt bombardament necruţător a avut loc la 5 mai 1944 şi a durat o oră. A fost efectuat de 600 de avioane care au venit deasupra oraşului în cinci valuri succesive, aruncând nu mai puţin de 5000 de bombe. Acum a fost făcută praf faţada monumentală a Liceului de băieţi “Sfinţii Petru şi Pavel”, rămânând în moloz, întregi, numai statuile apostolilor şi cei doi lei (vezi foto). În bombardamentele din 26 mai și 6 iunie localul liceului “Sf. Petru si Pavel” este lovit în plin, fiind distruse corpul central si aripa de sud.
După 30 august 1944, Liceul “Sf-ții . Petru și Pavel” își repară și recompartimentează aripa nordică.
Un moment interesant de amintit! Pe 8 noiembrie 1945, de ziua Majestăţii Sale Regele Mihai I, peste tot în ţară au avut loc demonstraţii pro-monarhiste şi anti-sovietice. La fel s-a întâmplat şi în Ploieşti, unde elevii de la Liceul Petru şi Pavel (LPP) s-au adunat în Piaţa Unirii şi au scandat lozinci anticomuniste. La un moment dat, Ticu Dumitrescu (era elev în Ploieşti, la LPP) a plecat din mulţime, s-a dus în catedrală, s-a urcat în turn şi de acolo a văzut cum lângă actualul liceu Caragiale tancurile sovietice aşteptau. Manifestaţia nu a mai durat prea mult, iar tancurile au rămas acolo unde erau.
La 1 septembrie 1946 din Liceul “Sf. Petru si Pavel” se desprinde un rând de clase (ramânând numai doua rânduri aici) si se constituie Liceul “Nicolae Iorga”, care va functiona în primul an tot în localul de pe Bulevard, iar în cel de al doilea în localul Liceului Comercial “Spiru Haret”.
În 1948 prin reforma învățământului Liceul “Sf.-ții Petru si Pavel”, a devenit Liceul Teoretic nr. 1 de băieți în care au fost incluse si liceele “N. Iorga” și “N. Balcescu” (clădirea acestuia a fost grav afectată și a fost demolată ulterior) precum și gimnaziul “Mihai Eminescu” și se mută la 1 septembrie 1948 în clădirea de pe Calea Oilor nr. 98 ( str. Gh. Doja).
Școala Medie tehnică de administrație economică băieți (fostul liceu “Spiru Haret”) se mută în localul de pe Bulevard (aripa de nord) a cărei proprietate îi este atribuită. Ministerul Comerțului, din lipsă de fonduri, nu poate continua lucrările de reconstrucție a corpului central și acestea sunt preluate de Ministerul Petrolului si Minelor.
În octombrie 1949 este terminată refacerea, într-un stil nou, funcțional, lipsit de monumentalitate, a corpului central al clădirii Liceului Nou (fostul “Sf-ții Petru și Pavel”). Aici se mută Școala medie Tehnică de Petrol, care devine proprietara localului și care preia și Școala tehnică medie de administratie economică, în lichidare (fostul Liceu “Spiru Haret”).
În 1959 se termină construcția unui mare și bine dotat liceu de învățământ în Bulevardul Petrolului (Bariera Bucuresti) ocazie cu care se hotărăște ca localul să fie atribuit Grupului Școlar Petrolchimie, urmând ca acesta să elibereze clădirea din bulevardul ce reintră în proprietatea Ministerului Învățământului Public.
În iunie a aceluiași an Secția de Învățământ a Regiunii Ploiesti propune Școlii medii mixte nr. 1 “I. L. Caragiale” să se mute în localul ei tradițional de pe Bulevard. Aceasta solicită însă rămânerea în localul din str. Gh. Doja nr. 98, lucru care i se aprobă.
În schimb Școala medie mixtă nr. 2 “A. Toma” (fostă “Despina Doamnă”), acceptă mutarea și din septembrie își va începe cursurile în localul de pe bulevard, eliberat de Grupul Scolar Petrolchimie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...