fbpx
16.3 C
Ploiești
duminică, 25 octombrie, 2020
Acasă Mozaic Documentar Școala în Ploiești - Spicuiri (6)

Școala în Ploiești – Spicuiri (6)

Liceul “Sf.-ții Petru și Pavel”

Un alt bombardament necruţător a avut loc la 5 mai 1944 şi a durat o oră. A fost efectuat de 600 de avioane care au venit deasupra oraşului în cinci valuri succesive, aruncând nu mai puţin de 5000 de bombe. Acum a fost făcută praf faţada monumentală a Liceului de băieţi “Sfinţii Petru şi Pavel”, rămânând în moloz, întregi, numai statuile apostolilor şi cei doi lei (vezi foto). În bombardamentele din 26 mai și 6 iunie localul liceului “Sf. Petru si Pavel” este lovit în plin, fiind distruse corpul central si aripa de sud.
După 30 august 1944, Liceul “Sf-ții . Petru și Pavel” își repară și recompartimentează aripa nordică.
Un moment interesant de amintit! Pe 8 noiembrie 1945, de ziua Majestăţii Sale Regele Mihai I, peste tot în ţară au avut loc demonstraţii pro-monarhiste şi anti-sovietice. La fel s-a întâmplat şi în Ploieşti, unde elevii de la Liceul Petru şi Pavel (LPP) s-au adunat în Piaţa Unirii şi au scandat lozinci anticomuniste. La un moment dat, Ticu Dumitrescu (era elev în Ploieşti, la LPP) a plecat din mulţime, s-a dus în catedrală, s-a urcat în turn şi de acolo a văzut cum lângă actualul liceu Caragiale tancurile sovietice aşteptau. Manifestaţia nu a mai durat prea mult, iar tancurile au rămas acolo unde erau.
La 1 septembrie 1946 din Liceul “Sf. Petru si Pavel” se desprinde un rând de clase (ramânând numai doua rânduri aici) si se constituie Liceul “Nicolae Iorga”, care va functiona în primul an tot în localul de pe Bulevard, iar în cel de al doilea în localul Liceului Comercial “Spiru Haret”.
În 1948 prin reforma învățământului Liceul “Sf.-ții Petru si Pavel”, a devenit Liceul Teoretic nr. 1 de băieți în care au fost incluse si liceele “N. Iorga” și “N. Balcescu” (clădirea acestuia a fost grav afectată și a fost demolată ulterior) precum și gimnaziul “Mihai Eminescu” și se mută la 1 septembrie 1948 în clădirea de pe Calea Oilor nr. 98 ( str. Gh. Doja).
Școala Medie tehnică de administrație economică băieți (fostul liceu “Spiru Haret”) se mută în localul de pe Bulevard (aripa de nord) a cărei proprietate îi este atribuită. Ministerul Comerțului, din lipsă de fonduri, nu poate continua lucrările de reconstrucție a corpului central și acestea sunt preluate de Ministerul Petrolului si Minelor.
În octombrie 1949 este terminată refacerea, într-un stil nou, funcțional, lipsit de monumentalitate, a corpului central al clădirii Liceului Nou (fostul “Sf-ții Petru și Pavel”). Aici se mută Școala medie Tehnică de Petrol, care devine proprietara localului și care preia și Școala tehnică medie de administratie economică, în lichidare (fostul Liceu “Spiru Haret”).
În 1959 se termină construcția unui mare și bine dotat liceu de învățământ în Bulevardul Petrolului (Bariera Bucuresti) ocazie cu care se hotărăște ca localul să fie atribuit Grupului Școlar Petrolchimie, urmând ca acesta să elibereze clădirea din bulevardul ce reintră în proprietatea Ministerului Învățământului Public.
În iunie a aceluiași an Secția de Învățământ a Regiunii Ploiesti propune Școlii medii mixte nr. 1 “I. L. Caragiale” să se mute în localul ei tradițional de pe Bulevard. Aceasta solicită însă rămânerea în localul din str. Gh. Doja nr. 98, lucru care i se aprobă.
În schimb Școala medie mixtă nr. 2 “A. Toma” (fostă “Despina Doamnă”), acceptă mutarea și din septembrie își va începe cursurile în localul de pe bulevard, eliberat de Grupul Scolar Petrolchimie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

25 octombrie – Ziua Armatei Române

Armata reprezintă totalitatea forţelor militare ale unui stat (oaste, oştire). În epoca medievală, Ţările Române aveau oastea permanentă a domnului (oastea cea mică, uneori...

Scandal la Tinosu. Un polițist a folosit armamentul din dotare

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Cocorăștii Colț au fost sesizați că în comuna Tinosu are loc un scandal între mai multe persoane....

Ma doare-n bascalie! De la Ciolacu

De la Ciolacu (ne) gândire: „acest guvern incompetent vă minte din nou! După criza sanitară, vor aduce și urgia economică peste România.” Hai, nea...

Accident în Măgurele. Un auto s-a răsturnat după ce a lovit un porc mistreț

Accidentul rutier a avut loc pe raza localității Măgurele. Un conducător auto, aflat la volanul unui autoturism, a lovit cu mașina un porc mistreț....

Ananasul

O detoxifiere la îndemâna oricui Plantaţiile de ananas îşi au originea în America de Sud, acolo unde au crescut multă vreme în sălbăticie. După sute...

Încep lucrările la sensul giratoriu de la Tătărani

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat că a semnat, în ultimele sale zile de mandat, contractul pentru amenajarea sensului giratoriu de la...