6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Școala în Ploiești - Spicuiri (5)

Școala în Ploiești – Spicuiri (5)

În acest ultim articol pe care îl dedic istoricului școlii din Ploiești, doresc să precizez că am scris “sine ira et studio” , că n-am făcut o prezentare exhaustivă a istoricului învățământului ploieștean, iar mobilul acestui subiect a fost disputa asupra patronimului “ Sfinții Petru și Pavel” între două licee (azi colegii) de top național ale Ploieștiului. Și ca să arăt și mai bine distanța pe care o am față de această dilemă (aș spune mai degrabă trilemă și am să mă explic mai târziu de ce) , nu am urmat cursurile nici ale Liceului I.L. Caragiale nici ale Liceului Mihai Viteazul și nici ale unui alt liceu ploieștean.

La treabă.
Anii patruzeci ai secolului XX au fost anii bulversării, și nu cred că exagerez, ai demolării învățământului ploieștean și la propriu și la figurat.
La 1 aprilie 1944 se închid cursurile scolilor din municipiul Ploiesti, încheindu-se situatiile școlare si eliberându-se în zilele următoare foile matricole. Începe evacuarea instituțiilor școlare din Ploiesti.
Și apoi au venit bombardamentele dar mai înainte cutremurul.
Ce s-a întâmplat cu clădirile liceelor “Sf-ții Petru și Pavel”, “Despina Doamnă”, “Regina Elisabeta” Școala de baieți și fete nr. 1?
Școala de băieți și fete nr. 1.
În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 un puternic cutremur distruge etajul Școlii de băieți și fete nr. 1. Ulterior s-a păstrat numai parterul, iar de atunci edilii orașului n-au găsit banii și timpul de a se ocupa de refacerea acestei clădiri simbol a Ploiestiului. În fotografii se vede distrugerea școlii dar și cum au înțeles edilii Ploieștiului refacerea sa !
Liceul “Despina Doamnă” și Institutul “Regina Elisabeta”
La 5 aprile 1944 în urma bombardamentului aerian american a fost distrusă clădirea Liceului “Despina Doamnă” și tot în aceeași zi clădirea Institutului “Regina Elisabeta”. Se aflau în apropiere cele două unități școlare.
Aceste două clădiri n-au să mai fie refăcute niciodată.
Liceul “Despina Doamnă” este evacuat la Slănic (arhivă, bibliotecă).
În partea dreaptă, spre est, Liceul “Despina Doamnă” era mărginit de strada Constantin Stoicescu (actuala Armoniei), care nu se oprea în strada Mihai Bravu, ci mergea până în strada Bunavestire (vezi harta). Pe partea cealaltă a străzii Constantin Stoicescu, la mijlocul perioadei interbelice avocatul Constantin Petrescu și-a ridicat o vilă în care nu va locui pentru multă vreme. Din 1937, în interiorul noii construcții a funcționat Căminul cultural „Voevodul Mihai”. După înlăturarea monarhiei, clădirea a devenit „Casa Pionierilor”. Spațiul a început să se transforme spre finalul anului 1950 când mai multe grupuri de muncitori au curățat de moloz spațiul fostului Liceu “Despina Doamna”. În 1951, lângă casa Constantin Petrescu s-a construit o aripă pentru activitățile pionierilor, iar locul liceului de fete a fost împrejmuit cu gard de beton (supraetajat, el existând și azi), și a devenit parcul Casei Pionierilor. Cu această ocazie, strada Armoniei a fost scurtată, căpătând forma actuală. Pe 8 noiembrie 1951 noul complex a fost inaugurat.
Astăzi, nimic nu mai amintește de prezența elegantului local al Liceului “Despina Doamnă” și de generațiile de „despiniste” care au marcat istoria orașului Ploiești (exista o nouă clădire a Parchetului pe locul fostului liceu).
Încă n-am aflat ce s-a facut pe locul fostului Institut “Regina Elisabeta”.
În perioada 1944-1948, Liceul “Despina Doamnă” a fost găzduită în Palatul Şcolii Comerciale, apoi în diverse clădiri: casa Tisseanu, de pe strada Romană şi casa Mociorniţă, de pe strada Carmen Sylva (azi Nicolae Iorga). În anul 1948, Liceul “Despina Doamna”, o şcoală fanion a învăţământului liceal de fete a oraşului îşi încheia definitiv existenţa. După reforma învățământului din 1948 devine Liceul Teoretic nr. 2 de fete (în care fusese inclus si pensionul “Regina Elisabeta”). Ele erau încă de acum niște școli medii (cum vor fi și numite patru ani mai târziu), cu ciclul I și ciclul II și ciclul mediu (clasele VIII-X și, în lichidare, XI și XII).
Liceul “Despina Doamnă” Ploieşti se va numi Liceul Teoretic de Fete Nr. 2 Ploieşti, în perioada 1948-1952 iar de la 1 septembrie 1952, denumirea este Şcoala Medie de Fete de 10 ani din Ploieşti, iar din anul 1954, Şcoala Medie A. Toma. În anul 1956 (când se mixtează școlile) devine Şcoala Medie Nr. 2 Ploieşti,
În 1959 se mută în localul de pe bulevard al fostului liceu de băieți “Sf-ții Petru și Pavel”, care a fost refăcut (partea de sud după vechiul proiect iar partea dinspre bulevard luând o altă înfățișare).
În perioada 1964 – 1974, se va numi Liceul Nr. 2 Ploieşti, iar în anul 1974 prin decizia Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Prahova, capătă denumirea de Liceul “Mihai Viteazul” Ploieşti iar în decembrie același an aniversează centenarul (100 de ani de la înființărea Școlii secundare de fete care din 1893 se va numi “Despina Doamnă” iar din 1928 va deveni liceu)
După anul 1989, liceul îşi continuă activitatea ca liceu teoretic, prin Ordinul Ministrului nr.5391 din 25/11/1997, se schimbă denumirea unităţii de învăţământ din Liceul Teoretic Mihai Viteazul Ploieşti în Colegiul Naţional Mihai Viteazul Ploieşti.
Va urma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...