14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Mozaic Documentar Școala în Ploiești - Spicuiri (3)

Școala în Ploiești – Spicuiri (3)

Înainte de primul război mondial în Ploiești funcționau nouă școli primare de băieți și nouă școli primare de fete, trei școli mixte, o școală frobeliana (după pedagogul german Friedrich Froebel, inventatorul grădiniței pe la 1830), Liceul “ Sf-ții Petru și Pavel” , Școala Secundară “Despina Doamnă”, Școala de meserii, Școala profesională de fete, Școala Comercială inferioară.
În timpul ocupației germane din primul război mondial, din cauza mobilizării cadrelor didactice, a refugierii unor familii și a sărăciei generale, au funcționat numai 8 școli primare și Școala Secundară de fete “Despina Doamna”. Liceul “Sf-ții. Petru și Pavel” a fost transformat în lazaret german iar cursurile s-au ținut în localul școlii nr. 6 și pentru o perioadă scurtă în localul vechiului liceu.
În 1922 în învățământul secundar ploieștean, ca și în întreaga țară se trece la notarea cu calificative (se va reveni după câțiva ani). Într-o scurtă trecere în revistă, în perioada interbelică , pe lângă școlile particulare (de grad primar) mai vechi, care își continuă activitatea (ex. Scoala “Luca Moise”, Școala Evanghelică) apar și altele noi: Școala Italiană (1928) și Școala Catolică. În învățământul secundar particular, se menține Institutul de fete “Regina Elisabeta” (pensionul) și apar două gimnazii de băieți, “Nicolae Bălcescu” (1923) și “Mihai Eminescu” (1928), primul reușind să ajungă liceu, al doilea încercând numai.
Din 1928 se aplică și în Ploieşti noua Lege a învățământului secundar, prin care:
– cursul inferior (gimnaziul) se reduce la trei ani, iar cel superior renunță la furcație;
– se trece de la împărțirea anului școlar în semestre la cea în trimestre;
– se introduce ora de 50 de minute (în loc de 60);
– noul plan de învățământ acordă disciplinelor realiste 25% din ore;
– se introduce examenul de admitere în clasa a IV-a (capacitatea sau micul bacalaureat) și sesiunea din iunie la admiterea în clasa I.
Potrivit Legii dr. Angelescu din anul 1934, scolile secundare revin la cursul de opt ani, patru clase cel inferior și patru ani cel superior; la liceele teoretice reapare furcația dar numai la ultimele două clase (secțiile literară și științifică); toate școlile secundare capătă o durată de opt ani și titlul de licee. Astfel Școala de meserii devine Liceul Industrial de Băieți, Școala Profesională devine Liceul Industrial de fete, școlile comerciale se unifică în Liceul Comercial de băieți “Spiru Haret” și apare Liceul Comercial de Fete. Se păstrează școala de menaj și activează cinci școli de ucenici.
În Enciclopedia României din 1940 (Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu și alții) vol II, sunt enumerate următoarele instituții de învățământ din orașul Ploiești:
– Liceul de băieți “Sfinții Petru și Pavel”; (în clădirea de pe bulevard)
– Liceul de fete “Despina Doamnă”; (în clădire de pe str. Bunavestire nr. 8)
– Liceul particular de fete “ Regina Elisabeta”; (într-o clădire de pe str. B.N. Vasiliu azi Diligenței)
– Liceul comercial de băieți “Spiru Haret “; (în clădirea de pe str. Oilor-azi Gh. Doja)
– Liceul comercial de fete;
– Liceul industrial de băieți;
– Liceul industrial de fete;
– Școala normală de băieți;
– Școala normală de fete;
– Două gimnazii de băieți (“Nicolae Bălcescu” și “Mihai Eminescu”);
– Gimnaziul comercial de băieți;
– Gimnaziul comercial de fete;
– Gimnaziul industrial de fete;
– Școala de aplicație;
– Școala de menaj;
– Școala de industrie casnică;
– 29 școli primare de stat; (Soala nr. 1 pe strada Ștefan cel Mare nr. 5-actual CSSP)
– 3 școli primare confesionale;
-16 grădinițe de copii;

Liceul Sfinții Petru și Pavel
Începuturile le-am povestit în numărul trecut. Liceul a devenit unul dintre cele mai cunoscute din țară. De numele său se lega imaginea fațadei monumentale, cu statuile celor doi Sfinți Apostoli și cei doi lei, uniformele cu inițialele „L.P.P.” deasupra numărului matricol, pe peticul de catifea vișinie de pe brațul stâng. În anul 1939, cu prilejul aniversării a 75 ani de existență apare volumul „Istoricul Liceului Sfinții Petru și Pavel”, scris de profesorul Stoica Teodorescu. De aici citez un pasaj care descrie impunătoarea cladire a liceului, remarcată, așă cum am arătat și-n numărul trecut, de către Constantin Diaconovici în vol III al “Enciclopediei române” (1904, Sibiu):
“Nu poți trece pragul fără a nu te opri un moment cu privirea și asupra acelor doi Apostoli ai Evangheliei, oranduiți de strajă la țâțânile ușii mijlocii a intrării, în mărime naturală, și cucernic infățișați, unul cu sabia, Pavel, altul cu cheia, Petru, așa dupa cum biserica i-a arătat lumii de-a lungul veacurilor, spre știința și venerație. Sunt patronii școalei sub egida lor apostolicească și de sfințenie, și-a depănat școala rostul ei de până acum. Cine a intrat și va intra și de acum înainte în cuprinsul școalei, să înteleagă că intră într-un lăcaș unde s-a propovăduit și se va propovădui cuvântul adevărului și al învățăturii, spre luminarea și a minții și a cugetului celor ce râvnesc cu adevărat a cunoaște și a merge pe căile bune și cinstite ale vieții. Nu se putea crede o emblemă patronimică mai sugestivă decât a acestor doi Sfinți Apostoli pentru liceul nostru. Dumnezeu să binecuvanteze pe cei cari, găsind-o, au dăruit-o școalei noastre. Dar tot înainte de a păși înăuntru, fără de vrere, aruncând ochii mai sus, vezi cea de-a doua parte a frontonului, care susținând frontispiciul, este prevăzut cu patru stâlpi în stil corintic, mai mult decat frumoși, iar printre ei se văd cele 3 ferestre ale sălii de recepție din spatele lăuntric al clădirii. În fine, frontispiciul poartă cu litere mari – de caracter latin – numele LICEUL SF-ȚII PETRV ȘI PAVEL.”
Proiectul inițial al clădirii a aparținut arhitectului Toma N. Socolescu, care era și arhiectul orașului. Până la urmă proiectul a fost realizat de arhitectul Thoma Dobrescu care este și constructorul care l-a realizat. Demn de amintit este și că liceul avea o biblioteca impresionantă. Biblioteca liceului a purtat , in primul an (1864), numele Biblioteca Dimitrie N. Dimitriade – drept recunoștință d-nei Maria Dimitriade, donatoare a 106 volume literare , didactice, latine, franceze, germane și românesti, volume care aparținuseră soțului ei decedat nu demult. Cu trecerea anilor , planul de învățământ s-a îmbogățit și diversificat. Încă din anul școlar 1877-1878, s-a constatat că gimnaziul se sprijinea deja pe un corp didactic definitiv și calificat care în timp s-a impus nu numai în învățământul ploieștean ci și în cel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...