fbpx
-3.2 C
Ploiești
sâmbătă, 16 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Scena politică a Chișinăului – de la binom la trinom

Scena politică a Chișinăului – de la binom la trinom

Pagube de circa 50-60 de mii lei constituie valoarea totală a bunurilor deteriorate în urma altercațiilor dintre deputații PSRM și cei ai Platformei DA și PAS în parlamentul de la Chișinău pe 3 decembrie curent. „Noi nu de asta facem economii, ca cineva să-și bată joc”, a declarat spicherul Grecianîi a doua zi și a dispus a stabili cine se face vinovat de deteriorarea bunurilor parlamentului. Pare firesc, dacă nu ne-am întreba: tot circul din acea zi în legislativ nu este cumva parte a scenariilor zămislite la „cina cea de taină” din 17 noiembrie a PSRM-iștilor la baza de odihnă „Odiseu” de la Vadul lui Vodă, pe care Igor Dodon le ținea în mare secret până a le furișa, acum, în legislativ?

Cu grijă pentru popor și cu lancea la spatele președintelui ales
După înfrângerea pe care a suferit-o, Igor Dodon nu se poate împăca că a pierdut puterea, dar mai ales oportunitatea de a se complace într-un narcisism antisocial, de a se da în spectacol și a-și etala mândria nemăsurată a unui individ ce-și supraapreciază forțele și libertatea sa în confruntare cu destinul. Suferind de trauma puterii, a căzut în delir sau cel puțin într-un complex mesianic, mai dându-se drept un salvator al națiunii, chiar un Ștefan cel Mare al Moldovei, desigur socialiste. Iar cum și ciracii săi de partid au rămas și ei debusolați și cam speriați, i-a convocat să le pună în mâini scenariile clocite se știe de cine și pe unde.
Primul obiectiv acum al socialiștilor (de fapt al lui Dodon) e să găsească formule și mecanisme de izolare a președintelui ales Maia Sandu, așa încât să arate „poporului moldovenesc” că potrivit Constituției dânsa nu poate să facă nimic, ca oamenii să se dezamăgească în perspectiva unor eventuale anticipate și să nu-i mai voteze partidul tot așa de abitir ca și pe dumneaei în prezidențiale. Și chiar să dicteze ei condițiile anticipatelor. „Formula dizolvării acestui Parlament ține numai de PSRM. Noi vom decide când și cum”, a declarat în mai multe rânduri Igor Dodon.
Ofensiva a început în ședința plenară din 3 decembrie curent a legislativului. Spre a evita o eventuală sciziune a socialiștilor, Igor Dodon a propus colegilor scoaterea de la naftalină a unor promisiuni mai vechi, care au fost alipite proiectelor bugetului și politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2021: anularea Legii anti-propagandă (retransmiterea programelor TV rusești), proiectul cu privire la funcționalitatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova (statutul limbii ruse), altul care prevede obligativitatea traducerii prospectelor medicale în limba rusă, precum și un statut juridic special pentru UTA Găgăuzia, care, în opinia opoziției, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și deschide calea federalizării Republicii Moldova. Toate acestea când etnicii ruși pare să se fi împăcat cu statusul quo al situației lingvistice și nu mai revendică un statut special al limbii ruse, iar propaganda rusă la televiziunile acaparate deja de Dodon e ca și mai înainte ca la ea acasă. Inițiative care pur și simplu să mai tragă din timpul rezervat socialiștilor la putere, dar și menită să hărțuiască deputații din opoziție. Revolta opoziției (PAS, Platforma Da, PDM și grupul „Pro Moldova) însă a ajuns la apogeu când pe ordinea de zi a descoperit și proiectul ce viza trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cel al Protecției și Pazei de Stat (SPPS) de la președinție, din nou, în subordinea Parlamentului. Și asta după ce în iunie 2019, tot la insistența socialiștilor, a fost strămutat din subordinea lui în cea a președintelui Dodon. Cu tot apetitul său de fală goală, președintele socialist încă în funcție arată acum ca un copil supărat, care, după ce a pierdut jocul sau fiind alungat de la grădiniță pentru comportament urât, plecând, își ia acasă jucăriile și olița.
Propunerile opoziției de a modifica ordinea de zi (de a exclude proiectele de legi privind statului limbii ruse, transfer al SIS-ului, cel privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia ș. a.), argumentând că practic toate nu au avizele comisiilor corespunzătoare, după cum prevede Regulamentul, au fost respinse cu votul socialiștilor și a celor de la Platforma „Pentru Moldova”.
Două partide și o singură iubire
Dezmățul socialiștilor și al „moderatorilor” din prezidiu i-au făcut pe deputații Platformei DA și PAS să recurgă la blocarea tribunei legislativului. Procedeu repetat în mai multe rânduri, cum cei din prezidiu au adoptat o tactică de vot pe furiș – anunțau o întrerupere, după care reveneau și treceau abuziv un proiect-două de legi. Și din nou întrerupere. Tensiunea a dus la îmbrânceli și altercații cu aplicarea forței fizice, cu ruperea cablurilor de la microfoane, cu dușuri de apă rece peste Vlad Bătrâncea, care preluase moderarea ședinței cu bucluc. După cinci ore și mai bine de haos și probe de mușchi, deputații din fracțiunea PSRM și de la Platforma „Pentru Moldova” au votat mai multe proiecte, chiar fără a fi prezentate de autori. Ba și fără să se mai numere voturile, ci doar acoperite cu fraza de serviciu din prezidiu: „Cu majoritate de voturi proiectul de lege a fost adoptat”. Așa a fost aprobată în lectură finală trecerea SIS în subordinea Parlamentului, abrogată decizia prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția ambasadei SUA, proiectele de lege privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia, cel cu privire la statutul limbii ruse și altele. Fără dezbateri și prezentări, cu votul comun al socialiștilor și deputaților de la Partidul „ȘOR”, plus transfugii de la „Pro Moldova”, dovedind astfel existența unei noi coaliții, fie și neoficializate. Apropo, atât în campania electorală, cât și în primele zile după înfrângere, Dodon declara mereu categoric: „PSRM poate face coaliție doar cu PDM, PAS și Platforma DA. Punct!”. Dar iată că după logodna din primele zile de la reluarea ședințelor parlamentului, s-a „jucat” și nunta celor două formațiuni: PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, după cum au luat în zeflemea mai mulți deputați noul „cuplu” parlamentar. De altfel, nu e prima și nici ultima declarație mincinoasă a președintelui socialist Dodon. Gluma desigur e siropoasă, dar mai grav este că deși Dodon s-a jurat că nu va face coaliție în nici un caz cu Ilan Shor, acum fostul binom s-a transformat în trinom și a devenit evidentă o nouă caracatiță criminală – Igor Dodon, Ilan Shor și Vlad Plahotniuc.
Președintele în funcție Dodon a criticat, formal, comportamentul deputaților din ziua cu bucluc în Parlament, dar a taxat doar opoziția. Că, chipurile, socialiștii nu și-au dorit violențe. Dar: „Noi acolo avem câțiva maeștri în sport. Dacă îi dădeam voie lui Vasea Bolea, pe vreo șase îi cârliga pe loc numai dintr-o lovitură”. Ca și pe Gațcan, a uitat să spună Dodon. Pledoaria pentru lupta la pumni, făcută publică încă în campanie, pare să nu-l fi părăsit. Să ne mai întrebăm cine a conspirat pentru deciziile ilegale? Când chiar tot Dodon i-a convocat pe toți seara și le-a strâns mâna,
spunându-le că au fost bravo.
Serviciile speciale nu-s chiloții primei doamne
De cu totul altă părere sunt experții în materie de parlamentarism și constituționalitate. Alexandru Tănase, ex-președinte al CC, nu crede că cele întâmplate în forul legislativ pot fi calificate ca o „banală bulibășeală politicianistă”. Tănase e convins că ceea ce s-a întâmplat în Parlament „seamănă a LOVITURĂ DE STAT”, iar recentele decizii ridică grave probleme de constituționalitate. „SIS și SPPS nu-s chiloții primei doamne, portretul lui Putin și conservele din beciurile reședinței de la Condrița, pe care să le treci în valiză când îți faci bagajele. Lucrurile sunt mult mai grave. De fapt asistăm la o tentativă de capturarea a unor instituții importante ale statului în scop subversiv”, apreciază Tănase. Or, mesajele de incitare la separatism, lansate de Dodon la bețiile din sudul țării imediat ce a pierdut prezidențialele, tentativa de a tulbura liniștea interetnică prin revenirea la statutul limbii ruse fac parte dintr-un scenariu de subminare politică a Republicii Moldova ca stat. Și atrage atenția că Dodon, chiar dacă a fost înfrânt în alegerile prezidențiale, rămâne a fi succesorul unui sistem politic și al unei majorități parlamentare produse de acest sistem. „Atâta timp cât „curatorii” din Kremlin vor controla Parlamentul prin intermediul lui „Kremlinovici”, Republica Moldova se va afla într-o zonă a unor riscuri sporite de securitate. Astfel, „decuplarea” președintelui ales al republicii de anumite instituții, cum este SIS și SPPS, e vitală pentru implementarea unor astfel de strategii”, mai precizează expertul.
Și Ambasada SUA la Chișinău a criticat dur decizia PSRM-ȘOR privind Stadionul Republican. „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”, se arată în comunicatul Ambasadei. Or, nu e vorba doar că americanii ne-au dat bani cu nemiluita, ne-au construit drumuri și poduri, ne-au susținut și ne mai susțin mereu. Problema e că noua adunătura din legislativul de la Chișinău a sfidat toate normele internaționale, ca să nu mai vorbim de cele ale bunului simț. Până și Ion Chicu, păpușa gonflabilă a lui Dodon, a recunoscut că decizia cu pricina e o eroare regretabilă, când pe terenul în cauză s-au efectuat deja activități cu caracter tehnic în comun cu partea americană. Nu se știe cât a fost de sincer și dacă acest reproș nu face parte și el din scenariul lugubru al socialiștilor.
A pierdut alegerile. Va pierde și dreptul de a se afla în Moldova?
Oricât ar încerca Dodon și noul său anturaj să se agațe de putere, este doar o problemă de timp până o vor pierde. Nimeni nu poate rezista veșnic la putere, asta o știu toți. Mai puțin politicienii care s-au îndrăgostit peste poate de fotoliile lor încât nu mai percep adecvat realitatea. Dodon nu a înțeles de ce a pierdut alegerile. Nicio decizie din cele adoptate în ședința din 3 decembrie nu are ca obiectiv bunăstarea cetățenilor. Niciuna! Toate, inclusiv modificarea componenței Biroului permanent al Parlamentului (acum Sergiu Sârbu va asigura majoritatea confortabilă lui Dodon) și revocarea democratei Monica Babuc din funcția de vicepreședinte și „alegerea” în această funcție a deputatului Vladimir Vitiuc de la Partidul „ȘOR” (profesionalismul înlocuit cu servilismul), au un singur scop – să-l facă pe înfrântul Igor Dodon să se simtă mai confortabil în calitate de vlogger/șomer/coordonator al Republicii Moldova. Și te-ai mira că o să-i aducă plus de voturi partidului său în apropiatele anticipate. Dacă nu chiar dimpotrivă. După ce a pierdut alegerile, Dodon e pe cale să piardă și dreptul de a se afla la libertate sau chiar în Moldova.
Dar și reacția Maiei Sandu, precum și a foștilor parteneri de Bloc ACUM la cele întâmplate în legislativ e complicat să o apreciezi ca una adecvată. Scoaterea susținătorilor la proteste pe timp de pandemie i-ar putea aduce nu numai criticile adversarilor (ele nici nu au întârziat, maligne și răutăcioase cum sunt), dar și prejudicii de imagine. Revendicările de duminică ale protestatarilor, fie ei 5 mii cum au apreciat forțele de ordine, fie 20 ulterior crescând până la 50 de mii, cum susțin organizatorii, de anulare a pachetului de legi, votat în mod abuziv, cu încălcarea oricăror norme și proceduri de validare, pot fi mai onorabil revendicate prin sesizări la CC. De altfel, Înalta Curte a și dispus, pe 7 decembrie, suspendarea actului normativ prin care SIS a fost subordonat Parlamentului, lipsindu-l pe Dodon de posibilitatea de a-l promulga până când CC se va întruni pentru examinarea contestației. Dar și la demisia urgentă a guvernului, cu dizolvarea ulterioară a Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate s-ar putea ajunge printr-un efort de parlamentarism judicios și bine calculat din toate punctele de vedere. Așa încât să se evite exemplele de eșuare ale moțiunilor de cenzură, fie prin vot, ca cel din iunie curent, fie prin blocare de cvorum, ca cea împotriva ministrului de interne Pavel Voicu (deputații PSRM și de la Platforma „Pentru Moldova” nu s-au prezentat în ședință). Inclusiv eforturi de neutralizare și demascare a unor asemenea specimene politicianiste ca Sergiu Sârbu, cvadruplu trădător și se pare tocmai autorul și inspiratorul ultimelor mișcări ale transfugilor de la PDM – Pro Moldova – Pentru Moldova – Partidul „ȘOR”.
Mai devreme sau mai târziu legislativul va fi dizolvat. În primăvară sau în toamnă vor avea loc alegeri anticipate. Întrebarea este ce formațiuni și cu câți deputați vor accede în următoarea legislatură. Și cu cine vor face alianță cei care pledează astăzi pentru mult râvnita schimbare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...

1,5 miliarde de dolari pentru Belarus

La Soci a avut loc mult aşteptata întâlnire între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei profunde de legitimitate politică din Belarus, o...