fbpx
23.8 C
Ploiești
marți, 14 iulie, 2020
Acasă Actualitate Scandal cu Vlad Filat, Igor Dodon și justiția independentă de la Chișinău

Scandal cu Vlad Filat, Igor Dodon și justiția independentă de la Chișinău

În după amiaza de 3 decembrie curent Chișinăul a fost surprins de o veste neașteptată: eliberarea condiționată de la închisoare a fostului lider PLDM și ex-premier Vlad Filat. Surpriză chiar și pentru mass media, care în marea majoritate a cazurilor este informată în prealabil, mai ales că de aproape un an ținea în colimator presupuneri despre evoluțiile dosarului fostului premier. De această dată nu avocații au fost cei care să lanseze în spațiul public știrea, ci câteva notificări ajunse prin spațiul virtual că Vlad Filat a devenit activ pe aplicațiile Signal, Viber și Telegram. Contactați de presă, avocații au confirmat eliberarea, lăsând însă detaliile eliberării pentru însuși protagonistul evenimentului bombă.

Filat a ieșit din închisoare, guvernarea intră în fierbințeli
Decizia Judecătoriei Chișinău de a-l elibera condiționat înainte de termen pe Vlad Filat (decizie luată de același judecător, Victor Rățoi, care a dispus acum patru ani arestul și încătușarea lui în plenul parlamentului) s-a dovedit a fi în primul rând un cutremur pentru noua guvernare, dacă e să-i dăm crezare președintelui Dodon. Acesta s-a grăbit să afirme că eliberarea fostului lider PLDM e pe conștiința Maiei Sandu și că există riscuri ca mai mulți „hoți în lege” și condamnați pentru acțiuni grave să fie eliberați înainte de termen, făcând uz de același mecanism de care s-a bucurat Vlad Filat – a plângerii pentru condițiile de detenție inumane ori degradante. Mai mult, a doua zi a și fost convocată o ședință de urgență a Consiliului Superior de Securitate (CSS), subiectul din capo agendei fiind anume acesta. „Există suspiciuni că încheierea judecătorească prin care Vlad Filat a fost eliberat condiționat poartă un caracter ilegal”, a declarat Dodon la capătul ședinței, mai accentuând o dată în plus că eliberarea lui a fost pregătită de fosta guvernare. Și a sugerat că decizia în cauză ar putea fi anulată. Singura probă (dacă poate fi considerată ca probă) este că eliberarea ar fi fost inițiată de o instituție subordonată Ministerului Justiției și adusă la împlinire în chiar ziua în care Guvernul Sandu a fost demis.
De cealaltă parte, ex-premierul Maia Sandu plasează eliberarea lui Filat pe seama „justiției lui Dodon”, considerând și ea că hotărârea Judecătoriei Chișinău ridică mari semne de întrebare, iar acuzațiile lui Dodon în adresa echipei sale sunt aberante. „Proba” penitenciarului 13 – o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului – nu este decât o „făcătură grosolană”. „Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții”, conchide Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Declarațiile lui Dodon sunt directive întru executare pentru Fadei Nagacevschi, fost avocat al PSRM și consilier al Zinaidei Greceanîi. După anunțul privind eliberarea lui Filat și „nedumerirea” lui Dodon, proaspătul ministru al justiției susține un briefing, declarând că eliberarea lui Filat trezește multe suspiciuni, demersul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) fiind expediat în instanță pe 12 noiembrie, ziua în care a căzut Guvernul Sandu. Și că ministerul său nu a fost informat de existența unui asemenea demers. Iar după ședința CSS de a doua zi a și operat demisii la ANP: în locul interimarilor au fost numite persoane afiliate noii guvernări. Nagacevschi s-a mai arătat nedumerit de cum a fost calculat termenul de 2/3 din pedeapsa de 9 ani: „Aici e o matematică simplă: 4 ani, 9 ani. Cum s-a ajuns la 2/3”?

 

„Nici Maia Sandu, nici Dodon. Eliberarea mea are la bază Legea”
Aritmetica Nagacevschi junior nu se lovește, cifră în cifră, cu legislația națională și cu cea a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vlad Filat și-a făcut apariția în spațiul public a doua zi după eliberare, flancat de o suită de avocați. În cadrul unei conferințe de presă fostul premier a stăruit să mai amintească că procesul său a fost unul politic și că va continua să-și dovedească nevinovăția. Cât privește disputa dintre actuala și fosta guvernare, o „luptă cine l-a eliberat pe Vlad Filat”, fostul lider al PLDM a replicat franc: „Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon. Eliberarea mea are la bază Legea”. Și că încercarea de a scoate în evidență data de 12 noiembrie nu-i decât o speculație interpartinică. El a mai precizat că toată procedura de eliberare condiționată s-a produs pe perioada a trei guverne – a demarat încă în aprilie 2019, când premier era Pavel Filip și la guvernare democrații, și s-a finalizat când în fruntea guvernului se află Ion Chicu. Pur și simplu data de 12 noiembrie era ultima zi când administrația penitenciarului mai putea înainta demersul instanței de judecată.
Cum s-a ajuns ca patru ani să facă, aritmetic, două treimi din termenul de 9 ani, au explicat, cu cifrele puse cap la cap, avocații săi. Eliberarea condiționată a fost posibilă datorită deciziilor CEDO și legislației Republicii Moldova, ce prevăd reducerea pedepsei în cazul condițiilor de detenție proaste și permit punerea în libertate a deținuților după ispășirea a 2/3 din pedeapsă. Instanța de judecată a admis demersul penitenciarului nr.13 de a-l elibera pe Vlad Filat pe 3 decembrie 2019 în baza concluziilor Judecătoriei Centru din 30 iulie 2019, prin care termenul i-a fost redus cu 682 de zile, și din 28 octombrie 2019, prin care termenul a fost redus cu alte 27 de zile, pedeapsa fiindu-i redusă cu 709 zile. Adică doi ani fără 23 de zile. Cel mai simplu calcul aritmetic arată că de fapt acest termen se împlinea chiar la 6 noiembrie 2019, adică cu o aproape lună înainte de când s-a consumat evenimentul propriu-zis.
Nu în paranteză fie spus, chiar dacă 4 ani din șapte, fac, la mintea oricui, mai bine și de 2/3, câțiva jurnaliști ne-am documentat nemijlocit la sursă și am dat dreptate avocaților. Nu a reușit să o facă și ministrul Nagacevschi. Acesta, după ce a schimbat conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și a penitenciarului nr. 13, le-a și pus acestora în sarcină reluarea procedurii de iznoavă. Nu în taină, ci direct pe un post de televiziune. Așa încât a doua zi noul șef al penitenciarului a și înaintat un recurs împotriva hotărârii din 3 decembrie curent. Un recurs separat de cel al penitenciarului a fost depus și de ASP, precum și de trei persoane fizice, ale căror identitate ministrul le ține în anonimat. Dar asta e deja gafa prea tânărului ministru – asemenea demersuri sunt semnate doar de administrația penitenciarului în care este deținută persoana, și nicidecum de reprezentanți ai ANP.
Și un secret din partea subsemnatului: recursul împotriva deciziei de eliberare este semnat de noul conducător al penitenciarului. Adică de aceeași persoană care semnase anterior demersul de eliberare condiționată înainte de termen. Mă rog, cu noua guvernare omul se vede nevoit să întoarcă caftanul pe cealaltă parte.

 

Unde dai și unde crapă pantalonii Guvernului Dodon
Despre o eventuală eliberare înainte de termen a lui Vlad Filat se vorbea pe ici-colo de un an și mai bine. Președintele Mișcării Populare „Antimafie”, Sergiu Mocanu, în cadrul unei emisiuni de ale sale pe Youtube spunea de o presupusă „tranzacție” dintre cei doi Vlazi: Maia Sandu nu-și va înainta candidatura la funcția de Primar General, dar va sprijini candidatura lui Andrei Năstase, care nu are nici o șansă să ajungă la timona primăriei capitalei. „Maia Sandu a îndeplinit aranjamentul și dorința lui Filat, care a convenit cu Plahotniuc două lucruri: i se întoarce prin nu se știe ce mașinărie off-shore clădirea „Ipteh” și după 2018 Filat va ieși înainte de termen la libertate. Asta ar fi fost tranzacția, declara Mocanu încă pe 28 martie 2018. Posibil anume aceste declarații au alimentat mai multe surse media să dea buzna în celula lui Filat pentru interviuri de îndată ce se instalase Guvernul Sandu. Cu toate acestea, ieșirea neașteptată ai fostului lider PLDM din închisoare pare să fi provocat o erupție vulcanică atât de puternică la vârful piramidei puterii, încât pantalonii guvernului Dodon au început să crape urât de tot chiar în zona justiției. Cârpeala cu care ministrul justiției s-a grăbit să peticească situația – demiteri în repezeală la penitenciarul cu inițiativa. De parcă ea ar fi pornit cu adevăratelea de acolo. Chiar dacă guvernul Dodon încă nu a prins a se zdruncina din temelii, bâlbâiala pe marginea cazului dă prost la starea lui de sănătate. Foarte prost, mai ales după scurta vizită a lui Filat la ÎPS Vladimir, prima din momentul eliberării, înainte chiar de a-și vizita părinții, cum declara presei în ziua eliberării.
Zvârcolelile ministrului sunt în corespundere cu fișa lui de post. Bietul de el, atât de tânăr, s-ar putea să nu știe nimic din ce se joacă în culise. Atacând hotărârea în instanța superioară, a cam dat-o în bară. Pentru că „instanța superioară” a acestui caz s-ar putea afla în afara unei instituții judiciare despre care a învățat la facultate. Ar putea fi chiar ÎPS Vladimir, duhovnicul credinciosului Filat. Un sfat bun, dat ca duhovnic și altui aprig credincios, Dodon, ar avea greutate. Instanța superioară ar putea fi chiar Vladimir Putin, superiorul lui Dodon, la care s-ar putea să fi ajuns într-un târziu mesajul „Baghirov”, trimis cândva de Filat. Vizita-fulger la ÎPS Vladimir, care are ieșire directă la Patriarhul Kiril al Moscovei, au potențial magic întru iertarea de păcate și ieșirea definitivă din întunericul închisorii.
Adevărat, Filat nu a avut parte de un proces de judecată corect, a fost judecat nu de statul de drept, ci de cel capturat de Plahotniuc. A fost de fapt o vendetă. Dar dacă Filat era un politician și demnitar corect și onest, poate rămânea de neatins și, în caz de abuz, în apărarea lui ar fi sărit partenerii de dezvoltare – SUA, UE – cu tot potențialul lor de influență și convingere. Nu au sărit să-l apere, pentru că se știa despre viața lui dublă de politician și de demnitar corupt până în măduva oaselor. Dar Filat nu se poate împăca și nu vrea să accepte condiția de unic plătitor de polițe pentru înțelegerea „frățească” de cartel, care, cu siguranță, a existat și fără de care ar fi fost imposibilă o spălare de un miliard de dolari doar din devalizarea celor 3 bănci. Plahotniuc, concurentul pe linie de furturi de la stat, a profitat de lăcomia și impertinența lui Filat. Acum dacă e liber, va vorbi așa încât toată clasa politică „va sări în aer” după cum a promis în discursul său din plenul legislativului, când era arestat?

 

Când e gata să vorbească Filat ca să sară în aer clasa politică?
„Am activitatea politică suspendată până când nu voi demonstra că ceea s-a vorbit în adresa mea a fost o nedreptate. Știu că mulți au așteptat ca eu să explodez relele din această țară. Pentru ca acest regim putred să sară în aer, nu e suficient ca eu să fac declarații, trebuie să avem presă liberă, un sistem politic funcțional, moralitate, toleranță, respect reciproc și ca ura dintre oameni să dispară”, a declarat Vlad Filat la întrunirea colegilor de partid, prilejuită de 12 ani de la fondare. Deși decizia Judecătoriei Chișinău i-a suspendat și interdicția de a participa la viața politică și chiar de a i se retrage Ordinul Republicii. Dar în același timp și-a asigurat colegii că va lupta pentru valorile pe care le-a mai promovat: statul de drept, integrare europeană și justiție corectă. Și a mai mărturisit că după patru ani de detenție pleacă în prima deplasare peste hotare, la invitația privată a premierul ungar Victor Orban.
Aflarea lui Filat în libertate poate distorsiona atenția publicului de la ceea ce face guvernarea sub conducerea socialiștilor. Dar revenirea lui în viața publică poate servi și pentru scopuri de manipulare, ca parte din pregătirile pentru anul electoral 2020. Pot apărea animozități între PLDM și ACUM, mai ales pe segmentul unionist, pe care PLDM pare să-l fi îmbrățișat în ultima vreme și pe care s-ar putea să se înghesuie și blocul ACUM, sau cel puțin PAS. Actualei guvernări, dar și fostei le e frică să nu acumuleze bile negre. Timpul va arăta de cine a fost pusă la cale și împotriva cui: a Maiei Sandu sau a lui Vlad Plahotniuc, adică a PDM. Un lucru e clar: deși se declară surprins de cele întâmplate, e greu de crezut că de eliberarea lui Filat nu a știut nimic Dodon. Să fii președinte, să controlezi toate instituțiile de drept, de forță și de securitate în stat, să fii asistat de o rețea întreagă de agentură inclusiv rusească și să te declari surprins de o decizie judecătorească care e la control special de ani de zile, e cel puțin neserios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Accident în Sinaia

Accidentul rutier a avut loc pe strada Zamora din Sinaia, după ce un autoturism s-a răsturnat. Din primele date, un bărbat în vârstă de...

Accident pe DN1B, la Loloiasca

Accidentul rutier a avut loc pe DN1B, la km 31 +600, pe sensul de mers Tomșani – Loloiasca, după ce trei auto au intrat...

Autoturism în flăcări în Ploiești

Incendiul a avut loc în Ploiești. Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism. Incidentul a...

Inconștiență, la volan. Șoferi depistați sub influența alcoolului

Polițiștii Secției 2 Poliției Rurală Florești au oprit pentru control, în localitate, un ploieștean care se deplasa la volanul unui automobil din direcția Moreni...

Accident în Bușteni. Două auto au intrat în coliziune

Accidentul rutier s-a produs în Bușteni, pe drumul spre Mănăstirea Caraiman, după ce două autoturisme au intrat în coliziune. O persoană a sunat la...

Accident în Ploiești. Un auto a intrat într-o autoutilitară

Accidentul rutier s-a produs pe Bulevardul Republicii, în zona Cartierul Albert. Din primele date se pare că un conducător auto, care se deplasa la...