11.3 C
Ploiești
vineri, 24 septembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Şase dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei

Şase dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei

    Deşi, în general, lumea se raportează la istorie de parcă ar avea de-a face cu adevărul absolut, trecutul are numeroase „pete albe”, multe dintre ele departe de a fi elucidate. Unele dintre aceste întrebări fără răspuns, cum ar fi sensul real al anumitor hieroglife, nasc controverse chiar şi astăzi, după mii de ani. Altele au rezistat vreme de sute de ani, până când au fost scoase la lumină accidental, cum s-a întâmplat cu statuia din aur masiv a lui Buddha.

Statuia din aur masiv ascunsă la vedere

   Timp de peste 600 de ani, o statuie a lui Buddha, considerată a fi din stuc, cu înălţimea de nouă metri, a zăcut în Bangkok, Thailanda, fără să atragă atenţia în mod deosebit. Cunoscută sub numele de Phra Phuttha Maha Suwan Patimakon, statuia era atât de grea, încât a stat afară multă vreme, sub un acoperiş simplu, de tablă.

   În 1955, statuia a fost scăpată pe jos accidental, în timp ce era montată într-un nou loc.
S-au rupt din ea bucăţi de stuc, iar cei prezenţi şi-au dat seama imediat că sub această „coajă” se afla adevărata comoară: un Buddha din aur pur, de 5,5 tone greutate.

   În valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari, statuia a fost acoperită cu stuc, cel mai probabil în anii 1700, pentru a o proteja de invadatorii birmani. Trucul a funcţionat perfect, păcălind oamenii vreme de mai bine de două secole.

Ingredientele betonului vechilor romani

   Cele mai renumite structuri ale Romei antice, Colosseumul şi Panteonul, pot fi admirate şi astăzi în oraş datorită betonului produs de romani, a cărui reţetă rămâne un mister, la 2000 de ani de la ridicarea lor.

   Cercetătorii ştiu că romanii puneau cenuşă vulcanică în beton şi că uneori adăugau şi apă sărată în amestec. Această reţetă – care are unele ingrediente deocamdată necunoscute – le-a permis romanilor să creeze o arhitectură monumentală, foarte durabilă.

Nimeni nu poate sparge cu adevărat codul hieroglifelor egiptene

   Sute de ani, hieroglifele egiptene au reprezentat un mister, un cod care nu putea fi spart.
La începutul secolului al XIX-lea, Piatra de la Rosetta i-a ajutat pe savanţi să descopere sensul câtorva simboluri hieroglifice. Specialiştii au înţeles, în sfârşit, că semnele nu făceau parte dintr-un alfabet, ci erau mai degrabă simboluri care puteau reprezenta sunete sau cuvinte.

   Cu toate că savanţii moderni au descifrat sute de hieroglife, numeroase simboluri – în special cele mai vechi – rămân o enigmă. Tocmai de aceea, unele traduceri sunt pur şi simplu contradictorii; sensul anumitor pasaje ţine de interpretarea traducătorului.

Misterul monopolului impus de China pe Drumul Mătăsii

   Prin porţelan şi mătase, cele mai de preţ mărfuri orientale, China a exercitat asupra lumii o atracţie deosebită. Vreme de secole, chinezii au distribuit aceste două produse pe Drumul Mătăsii. Mai multe ţări, în principal din Europa de Vest, au încercat să afle secretele procesului de fabricare a „aurului alb”, cum i se spuneau porţelanului, dar nu au reuşit.
China a reuşit să menţină monopolul asupra producţiei de mătase mult timp, coreenii începând să creeze astfel de ţesături abia în jurul anului 200 î.H. Cu porţelanul, în schimb, chinezii au avut mai mult noroc. Şi-au menţinut monopolul asupra acestuia până în urmă cu o jumătate de mileniu. Europenii au descoperit secretul prin anii 1500 şi au început să-l producă în masă în jurul anilor 1700.

Romanii antici foloseau anticoncepţionalele pe bază de plante

   Medicii romani au dobândit o experienţă vastă în special de pe urma războiului şi a sexului. Doctorii au dezvoltat chiar şi o metodă de contracepţie care se baza pe o reţetă secretă cu silphium, o plantă despre care se presupune că făcea parte din aceeaşi familie cu feniculul. Planta rară, care creştea în Africa de Nord şi pe care romanii nu au reuşit că o cultive, a devenit în timp extrem de valoroasă.

   De fapt, a devenit atât de valoroasă, încât romanii au eradicat-o prin uzul intensiv. Odată cu civilizaţia Romei, a murit şi reţeta contraceptivului pe bază de silphium.

Preşedintele american Franklin Delano Roosevelt ar fi făcut orice pentru ca lumea să nu îl vadă în scaunul cu rotile

   Preşedintele Franklin Delano Roosevelt a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca ziarele să nu publice imagini cu el în scaunul cu rotile. A reuşit să supravieţuiască poliomielitei, dar a rămas cu un handicap sever, fiind incapabil să-şi mai folosească picioarele. Roosevelt a ales să ascundă de ochii publicului această dizabilitate, iar Serviciul Secret l-a ajutat să ţină presa la distanţă.

   Potrivit ziarului Time, „după cum a scris Editor &Publisher în 1936, când agenţii vedeau un ziarist fotografiindu-l pe Roosevelt, de exemplu coborând din maşină, îi confiscau camera şi rupeau filmul. Cu ce drept fac acest lucru, nu ştiu, dar nu am văzut niciodată pe cineva punând la îndoială acest drept, scria un corespondent. Un sondaj efectuat în 1946 printre fotografii acreditaţi la Casa Albă a confirmat acest lucru,constatând că toţi cei care au fost surprinşi de Serviciul Secret făcând fotografii interzise s-au ales cu camerele goale şi cu filmele distruse”.

   Cu toate acestea, unele publicaţii au scris despre cât de des utiliza preşedintele dispozitive care îi sporeau mobilitatea, iar câteva au publicat chiar fotografii cu el în scaunul cu rotile.

   De-a lungul anilor 30 şi la începutul anilor 40, cel puţin cinci articole din ziare şi reviste importante au publicat descrieri exacte ale mobilităţii lui Roosevelt.

   Roosevelt folosea inclusiv un peron de tren privat. Atunci când călătorea între Washington şi New York, trenul lui Roosevelt oprea la peronul Waldorf, unde preşedintele putea ieşi din tren ca să meargă spre camera de hotel. Contrar credinţei populare, Roosevelt nu a comandat staţia special pentru a-şi ascunde handicapul, proprietarii hotelului au construit-o odată cu hotelul. Dar Roosevelt a folosit staţia în timpul mandatului său de preşedinte, conform evidenţelor Serviciului secret, iar trenul său privat – de mult abandonat – se află în tunel chiar şi astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CUPA BĂNEASA EDIȚIA I-A

    Minifotbalul, ca şi alte sporturi de la nivel de amator, a avut de suferit din cauza pandemiei, competiţiile fiind suspendate, dar minifotbalul...

CE AU/ N-AU ÎN COMUN DRAGNEA ȘI NĂSTASE!?

Editorial de Marius Marinescu Amândoi au fost președinți ai PSD. Unul știe introducerile de la cărți, celălalt cuprinsul. Amândoi au făcut pușcărie pentru fapte presupuse a...

Se distribuie pachetele alimentare la Ploiești

    Până pe data de 1 noiembrie 2021, la Ploiești, se distribuie pachetele alimentare, program finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor...

Fotbal / Petrolul este lider în Liga 2

    Petrolul 52 Ploiești este noul lider în Liga 2 la fotbal, după ce a învins vineri, pe teren propriu, pe Ripensia Timișoara,...

Săptămână cu accidente rutiere

A intrat cu mașina în semafor, la Câmpina     Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpina au fost sesizați despre faptul că pe Bulevardul Carol...