7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiŞapte moduri în care SUA înving Europa

Şapte moduri în care SUA înving Europa

Scanaţi datele economice şi este uşor de înţeles de ce europenii au motive să privească cu invidie la prietenii lor de peste Atlantic, notează Politico.
Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au confruntat cu provocări similare în ultimele două decenii, cu prăbuşirea financiară şi pandemia covid, care au făcut ravagii economice şi au avut nevoie de ani de zile pentru a-şi reveni . Dar, dintre cele două, America este cea care a găsit o modalitate de a merge înainte. Când vine vorba de acţiuni care duc la bogăţie – ştiinţă, inovaţie, chiar şi o rată a natalităţii mai ridicată – SUA sunt în frunte, conform majorităţii măsurătorilor.
UE caută să remedieze această situaţie. L-a angajat pe fostul şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, să prezinte un raport cu privire la tot ceea ce a fost greşit şi la tot ceea ce e necesar să fie făcut în această privinţă. Un an şi 400 de pagini mai târziu, verdictul a fost clar: decalajul dintre UE şi SUA nu face decât să crească. Sunt necesare măsuri drastice.
Nu aveam nevoie de el să ne spună asta. Cifrele vorbesc de la sine. Sigur, oraşele Europei sunt de neegalat, arhitectura lor, superbă, mâncarea şi vinul, delicioase – şi cui nu i-ar plăcea să-şi ia toată luna august liber, aşa cum fac mulţi europeni. Ca să nu mai vorbim de asistenţa medicală universală. Dar aspectele economice nu arată bine, Politico a analizat mai atent cifrele.

1.Americanii sunt mai bogaţi
Lăsând la o parte clişeele despre bani şi fericire, americanii sunt, în medie, mai bogaţi decât europenii. Acest aspect este adevărat de mult timp, dar ceea ce devine îngrijorător pentru UE este că diferenţa se adânceşte. În 1990, PIB-ul pe cap de locuitor din SUA era cu 16% mai mare decât cel din Zona euro. Până în 2023, diferenţa s-a dublat, ajungând la peste 30%.

2. Americanii, mai înţelepţi
Mai mulţi bani înseamnă mai multe cheltuieli pentru ştiinţă şi cercetare. De fapt, guvernul şi sectorul privat din SUA cheltuiesc proporţional mai mult decât Europa pentru aceste domenii din PIB-ul lor deja mai mare.
Unul dintre punctele importante ale raportului Draghi este găsirea unui mod de a mobiliza mai mulţi bani privaţi, pentru a accelera cercetarea şi dezvoltarea europeană. „Mulţi antreprenori europeni preferă să caute finanţare de la capitaliştii de risc din SUA şi să se extindă pe piaţa americană”, a avertizat acesta.

3. Americanii, mai creativi
Măsurarea ritmului de dezvoltare tehnologică nu este uşoară. Dar, dacă ne uităm la câţiva indicatori, se pare că Statele Unite sunt în frunte. Să fim clari: europenii nu sunt leneşi. Dar, când vine vorba de ponderea articolelor ştiinţifice şi tehnologice publicate în cele mai importante reviste ştiinţifice, SUA se situează cu mult în frunte. Atenţie însă, deoarece China este în creştere – şi acum şi UE a coborât în spatele ei.

4. Americanii au mai multă energie
Uneori eşti pur şi simplu norocos. Norocul Americii are un nume: bazinul Permian. Cu milioane de ani în urmă, această bucată de teritoriu care se întinde din Texas până în New Mexico era sub apă şi plină de viaţă vegetală. Acum, toată materia organică acumulată s-a transformat în ţiţeiul Texasului. Asta a făcut din SUA cel mai mare producător mondial de petrol şi gaze naturale. Ca urmare, industria americană beneficiază de preţuri la energie care sunt la o treime din Europa, dând un imbold producţiei.

5. Americanii, mai productivi
Timpul înseamnă bani. Lucrătorii americani produc în mod constant mai mult decât europenii pe oră lucrată. Pentru o vreme, acest decalaj s-a redus, dar acum a crescut din nou. Productivitatea SUA poate fi explicată, în parte, prin adoptarea şi dezvoltarea rapidă a tehnologiei digitale, un domeniu în care Europa a rămas în urmă.

6. Americanii au cele mai mari companii
Anul trecut, Nvidia, proiectantul de microcipuri din California, a devenit a opta companie americană care valorează mai mult de o mie de miliarde de dolari. Comparaţi aspectul cu Europa, unde nu a existat nicio afacere înfiinţată în ultimii 50 de ani care să atingă pragul de 100 de miliarde de euro.
Nu este o surpriză faptul că şapte dintre aceste companii americane sunt din sectorul tehnologiei (singura excepţie fiind Barkshire Harhaway, a lui Warren Buffett). Chiar şi reducând puţin zoom-ul, SUA continuă să domine, firmele americane ocupând 73% din primele 30 de companii şi mai mult de jumătate din primele 500.

7. Americanii au mai mulţi copii
Din punct de vedere istoric, forţa de muncă în creştere din Europa a stimulat creşterea PIB-ului – astfel încât scăderea populaţiei blocului înseamnă probleme majore. Europa au mai puţini copii, per mamă, decât americanii. Aceasta înseamnă mai puţine venituri impozabile în viitor şi o populaţie aptă de muncă mai mică în raport cu pensionarii, care necesită cheltuieli sociale şi asistenţă medicală. Chiar şi în SUA, scăderea ratei natalităţii stârneşte îngrijorare. Dar, în timp ce se preconizează că populaţia Europei va atinge 453 de milioane de persoane, în 2026, populaţia Statelor Unite va atinge vârful abia în a doua jumătate a secolului, fiind susţinută şi de fluxurile migratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente