fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / Sângiorzul / Sfântul Gheorghe

Sângiorzul / Sfântul Gheorghe

Ziua de 23 aprilie, ziua Sfântului Gheorghe în calendarul ortodox, denumită în popor Sângiorzul, marchează în calendarul popular începutul anului pastoral.
În legendele populare, Sf. Gheorghe ( gr. gheorghios – țăran, agricultor, legat de glie), împreună cu Sf. Dumitru/ Sâmedru sunt cei mai distinși și venerați sfinți de către români, ei fiind considerați ”străjeri ai timpului”. Sângiorz este capul primăverii, ”înverzitorul întregii naturi și semănătorul tuturor semințelor”, iar Sâmedru e sfârșitul toamnei, ”culegătorul și strângătorul tuturor pâinilor și al fructelor”. Se spune că Dumnezeu le-a încredințat cheile vremii și aceștia pot închide sau deschide vremea, după purtarea oamenilor. Când se aude orăcăit de broaște, Sângeorzul întinde mâna și ia cheile de la Sâmedru și închide iarna cu o cheie, iar cu cealaltă deschide primăvara cu vreme bună, ”căci prin orăcăit a primit poruncă de la Dumnezeu”. Când păsările călătoare sunt plecate, nu se mai vede pui de broască pe afară și viscolul dezbracă copacii de frunză, Sâmedru întinde mâna și primește cheile de la Sângiorz, închide vremea bună cu o cheie și deschide iarna cu cealaltă. Între ei ar exista și un legământ de viață și de moarte, și anume, dacă pe 23 aprilie nu este pădurea înfrunzită, Sâmedru îl omoară pe Sângiorz, și invers, dacă pe 26 octombrie, Sângiorzul găsește frunze pe copaci, îl omoară pe Sâmedru.
Sf. Gheorghe este considerat în tradiția populară ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor. Se spune că el poate învinge vrăjitoarele sau poate să le zădărnicească actele magice, poate arăta celor aleși comorile; tot el este garantul tuturor învoielilor și partonul tinerilor și al armoniei familiale. În ziua de Sf. Gheorghe ciobanii formează turmele și fac prima mulsoare. Nevestele ciobanilor pregătesc câte un colac în formă de cunună, ”colacul oilor”, care se pune pe găleată în timpul mulsului. Apoi, este rupt și mâncat de ciobani, de stăpânii turmelor, de oi și de câinii stânei.
Una din practicile cu răspândire generală care se face în ziua de Sf. Gheorghe este împodobirea casei și a anexelor cu simboluri vegetale, ce marcheză renașterea naturii. În Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania rug verde și leuștean, în Banat rug, frunză de gorun sau de fag. Acestea au rolul de a proteja casa și gospodăria de strigoii de mană, foarte activi în acestă perioadă.
(Sim. Fl. Marian, Sărbătorile la români, vol. II)
Distribuie:

Check Also

Nu se scumpește transportul interjudețean

După o întâlnire cu Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri Muntenia Trans, conducerea Consiliului Județean Prahova …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *