luni , 30 martie 2020
Home / Actualitate / Să fi revenit oare moda raportărilor false? Uite că DA!

Să fi revenit oare moda raportărilor false? Uite că DA!

Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, scrie negru pe alb: „Am putut atrage fonduri europene de peste 200 milioane de euro (plus alte 100 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare) și s-au putut face proiecte care vor dezvolta orașul. Cele 300 de milioane, obținute prin fonduri europene sau alte finanțări, reprezintă întreg bugetul Ploieștiului pe 3 ani de zile.” La Consiliul Județean Prahova, de asemenea, se vorbește despre 100 de mil. euro sume atrase. Un ziar local îl citează pe șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă, Marius Nicolae: „valoarea totală a sumelor atrase de la Uniunea Europeană în sesiunea de finanțare 2014-2020 a atins pragul de 100 de milioane de euro, aici fiind incluse, evident, doar proiectele pentru care au fost semnate contracte de finanţare, derulate de instituţie, fără a le lua în calcul pe cele derulate de Hidro Prahova sau DGASPC.”

Oricum și oricât am număra noi-dar și cele două instituții-proietele n-ajungem nici la 300 mil. euro ale lui Dobre și nici la suta de milioane de euro a CJ Prahova. Și vom face o analiză așa, la sânge. Vom începe cu Consiliul Județean Prahova, unde proiectele sunt mai puține și suma se apropie de adevăr cam cu 70%
CJ Prahova zice că a atras suta de mil. de euro, dar abacul ne arată vreo 70 de mil. euro
Până la sfârșitul anului 2019, Consiliul Județean Prahova a semnat 5 cereri de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de 254,411 mil. lei: modernizare Traseul regional 3-153,162 mil. lei; modernizare Traseul regional 2-66,416 mil. lei; extindere și modernizare Unitate de Primiri Ugențe Spitalul Județean Prahova-18, 56 mil. lei; extindere, reabilitare și modernizare Ambulatoriul integrat al SJU-11,093 mil. lei; eficientizare energetică Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiești- 5,18 mil. lei. Anul acesta a mai fost semnat în contract pentru reabilitarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie, în cuantun de 7,49 mil. lei. Consiliul Județean a mai avut două proiecte cu fonduri europene, după cum urmează:
– POCA-Administrație eficientă, servicii de calitate la nivel local (Consiliul Județean Prahova, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Prahova)-0,551 mil. lei;
-POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare)- Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Prahova (Stației de Tratare Mecano-Biologică a deșeurilor biodegradabile Ploiești), o restanță din proiectul neterminat în precedentul exercițiu financiar european, finanțat inițial prin POS Mediu-64,442 mil. lei.
Deci oricum am face matematica, rezultatul este unul și același: 326,894 lei care, la cursul de schimb la zi (4,67 lei/euro), înseamnă 68,67 milioane euro atrase.
Chiar dacă am aduna aici contractele încheiate de Ministerul Sănătății (dotare spitale, un proiect impărțit între Prahova și Ialomița, în cuantum de 14, 49 mil. lei) și de DGASPC (2 proiecte la Călinești, în valoare cumulată de 9,02 mil. lei), plus un proiect finalizat abia în 2015, dar cu bani din POS Mediu 2014-2020 (digitalizare registru agricol, 4,8 mil. lei) abia dacă ajungem la 70 mil. euro. Unde să fie diferența de 30 de mil. euro?
Adevărul este că nu există deocamdată această diferență!
Dacă s-ar aduna banii de la Hidro Prahova, care gestionează Master-Planul Apă-Canal Prahova, da, s-ar ajunge chiar la o sumă mai mare. Inițial, finanțarea de prin anii 2009 prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 a fost de 146,248 mil. euro. Dar cum Hidro Prahova s-a mișcat lent, banii nu au fost cheltuiți la termen, așa că a fost nevoie și aici despre o trecere a investiției în exercițiul financiar următor, transfer denumit de autoritățile române „fazare”. Deci am avut „Fazarea proiectului Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare de 332,744 mil. lei, adică 71,25 mil. euro. Dar, recitind mai sus, CJ Prahova vorbește strict despre proiecte semnate, fără cele „derulate de Hidro Prahova sau DGASPC.” Deci unde să fie 30 mil. euro?
La Ploiești se vorbește despre 200+100 mil. euro, dar sunt contracte de 60 mil. euro
La Ploiești e chiar mai rău. Până în clipa de față, municipalitatea a semnat 13 proiecte mari și late, în valoare de 48,83 mil. lei: construire grădiniță cu program prelungit -6,2 mil. lei; eficientizare energetică blocuri lot I- 2,59 mil. lei, lot 2-9,42 mil. lei, lot 3-3,89 mil. lei și lot 4- 4,74 mil. lei; eficientizare energetică Liceul Tehnologic „1 Mai”, sala de sport-1,95 mil. lei, Școala Gimnazială „G. Coșbuc”-1,77 mil. lei, Liceul Tehnologic de Servicii „Sf. Apostol Andrei”-1,28 mil. lei, Grădiniță „Sf. Mucenic Mina”-4,29 mil. lei, Grădinița nr.23-4,14 mil. lei, Colegiul Național „Al. I. Cuza”- 4,52 mil. lei; modernizare terenuri de sport la 12 școli – 3,4 mil. lei; îmbunătățire calitate aer – 0,42 mil. lei; îmbunătățirea zonelor marginale-0,22 mil lei.
Până acum s-ar face puțin peste 10 mil. euro. Unde să fie diferența?
Primarul Adrian Dobre a socotit ca fiind meritul Primăriei Ploiești și viitoarea achiziție a celor 20 de troleibuze, 20 de tramvaie și 9 autobuze electrice, care reprezentă trei proiecte desfășurate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării Regionale și Administrației (MLPDRA), prin Programul Operațional Infrastructură Mare, la pachet cu alte orașe din România. Valoarea acestora poate să ajungă, în final, la 229,62 mil. lei, respectiv, aproximativ 50 mil. euro (160 mil. lei-tramvaiele; 44,5 mil. lei -troleibuzele, 25,12 milioane de lei-autobuzele electrice, conform anunțurilor de achiziție publicate pe SEAP). Deci putem admite că am găsit până acum contracte ferme care privesc municipalitatea de cam 60 de mil. de euro.
Unde sunt 140 de mil. euro, până la cele 200 mil. anunțate? Păi în proiectele depuse ba la ADR Sud-Muntenia, ba la MLPDRA, dar care nu se știe dacă vor fi cu adevărat sau în totalitate aprobate sau finanțate. Despre proiectele respective am scris în repetate rânduri, nu mai are rost să le enunțăm. Nici măcar cele 100 de mil. euro pentru termoficare nu sunt certe. Aici vorbim tot despre documentație depusă. Dar finanțarea nu este certă având în vedere că operațiunea „Termoficarea”, aprobată de Guvern în decembrie 2019, se sprijină pe fonduri de la bugetul de stat, iar cum bugetul este invariabil în criză…
Este adevărat, e mare lucru că s-au întocmit documentațiile. Și la fel de adevărat este că Primăria Ploiești nu a avut trecere 3 ani nici la MDRP și nici la ADR, având în vedere că respectivele instituții au fost conduse de PSD, iar municipalitatea-de un liberal. Acum, cu o conducere centrală asigurată de PNL, Dobre și-a pus nădejdea că proiectele municipalității vor fi repede și sută la sută aprobate.
Dar vorbind despre azi și acum, Dobre a numărat și vrabia din mână, și pe cele de pe gard…

Distribuie:

Check Also

Percheziții la o persoană bănuită de mai multe tâlhării în Ploiești

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Ploiești au efectuat o percheziție la domiciliul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *