21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Mozaic S-a încheiat, în mod strălucit, duminică, 22 septembrie, cea de a XXIV-a...

S-a încheiat, în mod strălucit, duminică, 22 septembrie, cea de a XXIV-a ediţie a grandiosului Festival Internaţional „George Enescu”

Duminică, 22 septembrie a.c, după 23 de zile maraton (31 august-22 septembrie a.c.), s-a încheiat cea de a XXIV-a ediţie al grandiosului Festival Internaţional „George Enescu”, manifestare de anvergură mondială, la care şi-au dat concursul aproape 3.000 de muzicieni străini – de cel mai înalt grad profesional şi peste 1.000 de artişti români de la cele mai prestigioase instituţii muzicale de concert din România, împreună cu solişti remarcaţi pe plan internaţional.
Instituit de către Guvernul României, încă de la primele ore de la trecerea fulgerătoare în lumea cea veşnică a celui mai mare muzician român George Enescu (Paris, 5 mai 1955), această prestigioasă manifestare muzicală a cunoscut de-a lungul timpului un incontestabil crescendo artistic, actuala ediţie – a XXIV-a fiind cea mai extinsă şi mai amplă din punct de vedere al numărului de concerte (84 în Capitală şi alte 30 în alte 11 oraşe din România (Sibiu, Cluj Napoca, Târgovişte, Piatra Neamţ, Bacău, Iaşi, Tg. Mureş, Bârlad, Timişoara, Ploieşti, Satu Mare) şi şase oraşe din lume (Florenţa, Berlin, Liege, Toronto, Montreal şi Chişinău).
Acestor numeroase concerte şi recitaluri s-au adăugat şi peste 300 de evenimente realizate în cadrul Programelor asociate, care au contribuit la înnobilarea a mii şi mii de iubitori ai marei şi adevăratei muzici din toate categoriile socio-profesionale cu evidentele bucurii ale artei sonore din toate marile epoci, şcoli, genuri şi stiluri muzicale. În întregul oraş bucureştean de la a cărui atestare documentară s-au împlinit în cursul acestei luni 360 de ani, în spaţii neconvenţionale, parcuri, clădiri de birouri, pieţe publice, mall-uri, muzee etc, au fost prezentate o seamă de momente muzicale susţinute de artişti de renume, de bun augur pentru mersul spre mai bine a tuturor spectatorilor, indiferent de vârstă şi activităţi profesionale.
Ca şi în ediţiile precedente, programul general al Festivalului a cuprins manifestări muzicale de referinţă în şase mari secţiuni: Mari orchestre ale lumii – care au concertat la Sala cea Mare a Palatului, Concertele de la Miezul Nopţii, Recitaluri şi concerte camerale, Muzica secolului XXI, Mozart Week in Residence şi Forumul Internaţional al Compozitorilor. În acelaşi timp, au avut loc concerte şi evenimente artistice în Piaţa Festivalului, iar în ziua de 18 septembrie, la Palatul Cantacuzino a fost programat Simpozionul Internaţional de Muzicologie George Enescu – ediţia a XIX-a, organizat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Muzeul Naţional George Enescu, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Artexim. Coordonator ştiinţific, prof. univ. dr. Mihai Cosma. Din agenda Festivalului a făcut parte şi Forumul Internaţional al Compozitorilor, care a participat la acest excelent eveniment muzical.
Tema generală a Festivalului din acest an, a fost Lumea în armonie, care ne aminteşte de gândurile exprimate de cel mai mare muzician român George Enescu, care în 1930, menţiona „Menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile şi să apropie inimile într-o caldă înfrăţire, aşa cum a înţeles-o măreaţa antichitate, creând mitul lui Orfeu”.
„Sunt mândru – menţiona într-un interviu reputatul maestru al baghetei Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, că programul de anul acesta continuă investiţia pe termen lung a festivalului în promovarea muzicii noi, creând platforme pentru compozitorii în viaţă să reflecteze la lumea în care trăim. De asemenea, programul scoate în evidenţă preocuparea noastră pentru lumea operei, prezentând o varietate de capodopere, de la mai marii creatori din epoca barocă şi până la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea. Fiecare dintre secţiunile festivalului, luate în parte, a propus publicului o combinaţie bine dozată de spectacole clasice tradiţionale alternând abordări îndrăzneţe, noi”.
Pe parcursul Festivalului au fost prezentate, în total 313 lucrări muzicale semnate de 149 de compozitori din diverse generaţii, acoperind cea mai mare parte din istoria universală a muzicii, din perioada barocă şi până la muzica secolului XXI.
Şi la această ediţie, opera marelui compozitor George Enescu a fost bine reprezentată. Au fost cântate 35 de lucrări, în 36 de concerte cu o menţiune specială pentru Simfonia a III-a, care a fost prezentată de două ori, atât de Orchestra Maggio Muzicale Fiorentina, cât şi de Orchestra Radiodifuziunii Germane.
În secţiunea Mari orchestre ale lumii – ce a avut loc în Sala Mare a Palatului – la care am participat, ca şi la ediţiile anterioare – cei peste 4.000 de iubitori ai artei sonore prezenţi în fiecare seară, au putut asculta o seamă de opusuri de referinţă semnate de mari compozitori ai lumii, interpretate la un nivel artistic incontestabil de către cele mai bine „cotate orchestre ale lumii”, printre care: Simfonie Berlin, St. Petersburg Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France – sunt doar câteva din marile prezenţe de la Bucureşti. Melomanii pot alege fie marile concerte în formate clasice sau pot opta pentru lucrări moderne şi post moderne (creaţii din secolul XXI), o parte dintre acestea fiind însoţite de creaţii vizuale realizate de Camera Lidia Vidu şi Nona Ciobanu.
Penultima zi a Festivalului – sâmbătă 21 septembrie, a oferit publicului din ţară şi străinătate fericitul prilej de a viziona şi audia celebra capodoperă enesciană Opera Oedipe, într-o superbă distribuţie. La pupitru dirijoral s-a aflat reputatul şef de orchestră Tiberiu Soare, iar rolul principal a fost interpretat de baritonul Ştefan Ignat.
Pentru finalul actualei ediţii, duminică 22 septembrie, organizatorii au programat patru importante concerte susţinute începând de la ora 11.00 în Sala Auditorium – la care au evoluat Ansamblul Vocalconsort din Berlin, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio (ora 13.00 la Sala Radio), Orchestra de Cameră din Basel (Germania, ora 16.30, Ateneul Român), şi la final, celebra Orchestră Regală Concertgebouw din Amsterdam, care sub conducerea dirijorului Tugan Sokhiev, a interpretat magistral trei opusuri de referinţă: Variaţiuni pe o temă de Haydn şi J. Brahms, Uvertura de Concert în la major pe teme în caracter popular românesc, op. 32, de George Enescu şi Simfonia I-a de P.I. Ceaikovski.
Publicul ce a ocupat până la refuz Marea Sală a Palatului, a aplaudat îndelung excepţionala interpretare a programului amintit, fapt ce confirmă că această orchestră este printre cele mai reprezentative din întreaga lume.
Se cuvine să mulţumim şi să felicităm – şi cu această ocazie, principalii organizatori ai Festivalului: Guvernul României – prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Artexim – director general muzicologul Mihai Constantinescu, celelalte instituţii care au colaborat la buna realizare a Festivalului: Televiziunea Română, Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, diverşi sponsori, presa de specialitate etc., care şi de această dată au depus serioase eforturi întreaga lor capacitate de muncă şi dăruire, pentru ca Festivalul George Enescu să ocupe un loc primordial pe harta muzicală a Europei şi a lumii.
Tuturor – organizatori şi realizatori, cele mai sincere şi călduroase mulţumiri şi felicitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...