14.9 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Rusia, pregătită militar pentru un conflict de tipul crizei rachetelor, din 1962

Rusia, pregătită militar pentru un conflict de tipul crizei rachetelor, din 1962

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită din punct de vedere militar pentru o nouă criză, precum cea a rachetelor cubaneze din 1962, dacă Satele Unite vor acest lucru, consemnează Reuters, preluată radio.ro.

Criza rachetelor cubaneze a izbucnit în 1962, când Moscova a trimis rachete balistice în Cuba ca răspuns la desfăşurarea de rachete ale SUA în Turcia, generând o criză care a adus lumea în pragul unui război nuclear.
Tensiunile cresc în prezent, pe fondul temerilor Rusiei că SUA ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa şi pe fondul posibilei disoluţii a Tratatului privind controlul armelor nucleare, semnat în timpul Războiului Rece.
Declaraţiile preşedintelui Putin, făcute recent presei ruseşti, survin după ce anterior a avertizat că Moscova va imita orice intenţie a SUA de a desfăşura noi rachete în apropiere de Rusia, staţionând rachete în apropiere de SUA.
Este pentru prima dată când Vladimir Putin îşi detaliază avertismentul, afirmând că Rusia poate să desfăşoare rachete hipersonice instalate pe nave sau submarine, vase care pot să se apropie de apele teritoriale ale SUA, dacă Washingtonul va instala rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. „Vorbim de vehicule navale de transport, vase sau submarine, şi le putem instala, având în vedere viteza şi raza de acţiune a rachetelor, în apele noastre. În plus, ele nu vor fi staţionate, se pot mişca şi ei vor trebui să le găsească. Să facă un calcul: mach 9 (viteza rachetelor) şi peste 1.000 km (raza de acţiune)”, a declarat Vladimir Putin, conform unui transcript difuzat de Kremlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...