31.6 C
Ploiești
duminică, 21 iulie, 2024
spot_img
AcasăEditorialROMÂNII AU SAU N-AU TALENT LA… CIRC?

ROMÂNII AU SAU N-AU TALENT LA… CIRC?

Nu mă luați drept cârcotaș, că nu-s! Nu caut să dau cu rahat în geam, doar de dragul spectacolului. Pur și simplu mă uimește capacitatea noastră de a aplauda giumbușlucurile clovnilor marelui circ din țara asta.

***

Nu mai departe de săptămâna trecută, am asistat la un spectacol de acest gen, cu spectatori, personaje, scenă, reflectoare, microfoane și, evident, aplauze.
Locul de desfășurare? Sala de 500 de locuri de la Casa Albă- Palatul Administrativ.
Numele show-lui? “Alegeri în PSD”.
Personajul principal, CATINDATU. Unul singur.
Ne place oare atât de mult circul? Și dacă da, de ce?
Pentru că știm cu toții că sub cupola lui, totul este regizat la micrometru!? Altfel, ar fi accidente. Iar nouă nu ne plac accidentele. Si nici partidele nu au nevoie de așa ceva. Mai ales acum, când e mult os de ros și ai nevoie de toți dinții întregi.
Așa că spectacolul a ieșit prefect…pardon, perfect!
S-au mimat alegerile, deși mutarea a venit în plic de la centru.
URA! URA!
NANU, PREȘEDINTE!

***

Un alt moment, de data asta anunțat ca atare, a fost evenimentul din weekend, numit “ZILELE ORAȘULUI”.
În afară de mici mârâieli, în special din partea răutăcioșilor de serviciu, n-au prea fost voci spurcate. Ceea ce arată nevoia oamenilor de destindere, de ieșit printre alți oameni, de dansat, cântat și bucurat.
Dacă închiderea bucății de drum din centrul orașului se făcea vineri, după ora prânzului, și se sărea peste asocierea numărului de ani (520) de la prima atestare documentară a orașului cu numărul de porții de shaorma oferite gratuit pofticioșilor, aproape nu prea se putea reproșa mare lucru organizatorilor.
Ideea cu care rămân după eveniment este că Ploieștiul are nevoie cu adevărat de un centru civic civilizat. Pentru asta, propun celor din primărie să se uite peste planul celuilalt municipiu din județ (Câmpina), unde zilele trecute s-a votat în Consiliul Local un proiect de modernizare și civilizare a orașului, fără pretenții de “buricul pământului”. Asta dacă nu vrea careva să se uite peste proiectul tinerilor de la Prahova în Acțiune, care au și o machetă făcută și prezentată încă de anul trecut.
Altfel, fără să dai cetățeanului și ceva “pâine după circ”, este doar bătaie de joc și atât.

***

Un alt model de “spectacol”, de data asta unul mare…național, este negocierea guvern-profesori, lăsată cu GREVĂ.
Pe lângă faptul că din 8 revendicări, în 7 se milogea mărirea salariilor/sporurilor/ajutoarelor cadrelor didactice, că nu se pomenește nicăieri despre reforma totală a școlii, că cei cu care s-a negociat din guvern sunt conduși de un plagiator, că învățământul și cultura sunt cele mai slab finanțate ministere din ultima sută de ani, iar asta se vede în nivelul submediocru al celor care ne conduc țara…că…că…căcă!…deci, dincolo de târguiala pentru câțiva arginți și nimic mai mult a evenimentului propriu-zis, asistăm doar la un joc de scenă bine regizat.
Pentru că bani, după mimarea altor negocieri, se vor da. Asta să fiți siguri. Nu cât vor profesorii, ci unu-două procente mai puțin, pentru a le închide gura pentru alți patru ani.
Asta, în timp ce dăm, fără să ne uităm, miliarde de dolari pe gloanțe, puști și rachete mânuite, în bună măsură, de oameni needucați, fără valori reale și analfabeți funcțional, plătiți cu câțiva gologani ca să apese pe trăgaci, în timp ce alți giboni, din partea cealaltă a lunetei, le vor lua familiile la țintă, în loc să educăm copiii și tinerii să-și folosească creierul pentru crearea unui viitor fără arme și proști care să le mânuiască.

***

La final, cu orice risc, o să mă încolonez în spatele câștigătorului “Românii au talent” de la PRO-TV, prichindelul RAREȘ PRISĂCARIU, care, dincolo de gălăgia gurilor care au criticat modul cum au votat românii un “băiat cu memorie și doar atât”, “un copil împins de părinți să învețe pe de-rost texte”, “un produs împins în față de propaganda AUR”, “copil frumos, dar neautentic” etc etc mi-a arătat un lucru.
Că românii au dat un semnal clar că s-au săturat de: țipete, spume la gură, infractori dovediți și scăpați printre degete molatice, procurori filmați când amenință, miniștri plagiatori, realizatori tv șantajiști, ori care frecventează prostituate, altele decât “asistentele” din platouri, scuipați și înjurături, minciuni și “Românii educate”…
într-un cuvânt, românii s-au săturat de CIRC, chiar și pentru o secundă. Aceea în care au dat votul micuțului Rareș.
Măcar atât!

PS. Nu uitați că la anul aveți la dispoziție alte PATRU SECUNDE în care puteți schimba ceva în țara asta!
Ați văzut că se poate!

Editorial de Marius Marinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente