Acum vă veți întreba probabil, pe fondul nemulțumirilor generate în toată Europa de schimbarea orarului, cât vom mai avea de așteptat până când România va renunța la această politică, de modificare a orei de vară cu cea standard, greșit denumită ora de iarnă.
PE A VOTAT DIN 2019 RENUNȚAREA LA SCHIMBAREA ORELOR
În 26 martie 2019, după o largă consultare a cetățenilor din UE, Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Fiindcă era necesar un timp de coordonare unitară, fiecare stat membru trebuia să anunțe UE până pe 20 aprilie, anul trecut, la ce sistem dorește să rămână. Țările care decid să mențină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare a ceasului în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferau să rămână la ora standard, urmau să schimbe ora în ultima duminică din luna octombrie 2021. În documentul votat de UE era prevăzută și posibilitatea unei amânări de 12 luni. Se pare însă că pandemia a dat peste cap acest plan. Deocamdată.
ROMÂNIA NU A TRIMIS PROPUNEREA SA ÎN TERMEN
În România, a existat încă din 2018 o propunere legislativă pentru abrogarea OG nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018), dar aceasta a fost respinsă de Senat, prima cameră sesizată. Documentul nu a mai ajuns în dezbaterea Camerei Deputaților. La acea dată și Guvernul României s-a opus renunțării la schimbarea orelor de vară și standard. Anul trecut, Guvernul Orban, furat probabil de problemele pandemiei, nu a trimis UE propunerea României. Ca atare, se pare că va trebui să suportăm schimbarea ceasului și în acest an. Probabil chiar și la anul!
SCURT ISTORIC AL TRECERII
LA ORA DE VARĂ
Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Conceptul a fost pus în practică mult mai târziu. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917, iar SUA, în martie 1918, ca măsură temporară pe timp de război. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După conflagrație s-a renunțat la folosirea orei de vară, fiind reintrodusă în 1932 și abandonată iar în 1943. Ora de vară a fost reintrodusă în 1979 și se păstrează până astăzi.