10.6 C
Ploiești
vineri, 29 martie, 2024
spot_img
AcasăActualitateREZILIENȚA ÎN BIBLIOTECI

REZILIENȚA ÎN BIBLIOTECI

Despre implicarea Bibliotecii Comunale Șirna  în proiecte Erasmus+ în perioada pandemiei


Este ușor de constatat dificultatea și instabilitatea cu care se confruntă întreaga societate în actualul context pandemic, economic și politic, lesne de observat că serviciile publice, inclusiv cele culturale și educaționale au fost nevoite să se adapteze noilor realități, astfel încât să poată să răspundă cât mai bine cerințelor utilizatorilor. Biblioteca nu a fost nici ea în afara acestor frământări sociale și instituționale și a prefacerilor tehnologice, numai că ea a fost cumva „călită” în ultimii 30 de ani, învățată să se adapteze din mers, și forțată, de cele mai multe ori, să facă acest efort pe cont propriu.
În această ordine de idei, Biblioteca reușește în prezent să fructifice noi oportunități legate de posibilitatea de finanțare a proiectelor destinate educației adulților prin Programul european Erasmus+, pentru a crește capacitatea operațională a instituției, pentru a putea răspunde și nevoilor utilizatorilor adulți, nu numai dorinței de învățare și formare a tinerilor.

Biblioteca din comuna Șirna, județul Prahova încearcă să-și adapteze serviciile, astfel încât acestea să poată depăși noile obstacole generate de realitățile cotidinene din perioada pandemiei.
Astfel, prin Proiectul european Erasmus+ cu numărul 2020-1-RO01-KA104-078765, denumit „Biblioteca verde pentru o comunitate durabilă / Green Library for a Sustainable Community – Lib4Green”, se dorește constituirea unui nou serviciu de bibliotecă denumit „Biblioteca Verde”, prin care să fie promovate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030 și care să reunească adulți ce se vor instrui în context european, prin participarea la un job shadowing în Croația, la Biblioteca Națională și Universitară din Zagreb, vor identifica practici sustenabile, le vor valorifica în bibliotecă și în comunitate și le vor transmite mai departe. Acest proiect răspunde priorităților europene de incluziune și componentă GREEN din cadrul Programului Erasmus+. Deși implementarea proiectului a suferit unele modificări de natură obiectivă, impuse de restricțiile actuale, totuși avem încredere că își va atinge scopul.
Autoritățile locale au fost receptive la această inițiativă a bibliotecii și au alocat anul acesta fonduri în bugetul local pentru extinderea spațiului bibliotecii în care să funcționeze și acest nou serviciu, „Biblioteca Verde”. În prezent așteptăm începerea lucrărilor de construcție, care sperăm să se desfășoare în paralel cu pregătirea mobilității de anul viitor din Croația.
În vara aceasta au avut loc în comunitate două evenimente verzi în cadrul acestui proiect „Lib4Green”, unul în iunie, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, la care au participat 80 de voluntari, și unul în septembrie, de Ziua Internațională a Curățeniei, la care au participat 52 de voluntari din comunitate, cu respectarea restricțiilor pandemice impuse în perioadele respective.
De asemenea, pe parcursul verii, în parteneriat cu Școala din localitate, cu structurile acesteia și cu sprijinul voluntarilor, s-au desfășurat în jur de 30 de ateliere de lectură la iarbă verde în satele comunei, la care au participat peste 70 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Aceste activități promovează, în principal, Obiectivul 4 al Agendei ONU 2030, anume „Educație de calitate”.
Un alt Obiectiv de Dezvoltare Durabilă este „Sănătate și bunăstare”. Pornind de la acest Obiectiv 3 al Agendei ONU 2030, 12 biblioteci prahovene din localitățile: Ploiești, Slănic, Bertea, Cornu, Izvoarele, Măgureni, Măneciu, Păulești, Sângeru, Șirna, Valea Călugărească și Valea Doftanei, au constituit un consorțiu sub coordonarea Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Prahova, care este și liderul care a depus proiectul „Împreună pentru o viață mai bună / Together for a better life”, ce a fost declarat câștigător și se află în implementare.
În acest proiect Erasmus+ de mobilitate în domeniul educației adulților, cu numărul 2020-1-RO01-KA104-078684, „care schimbă drumul tuturor”, au avut loc deja două mobilități, un curs desfășurat în Polonia în luna iulie 2021 și un job shadowing desfășurat în octombrie, în Norvegia.

Cu drapelul românesc în fața „Celei mai bune biblioteci a anului 2021” declarată de IFLA, Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo, în cadrul mobilității de învățare din Norvegia din proiectul Erasmus+ „Împreună pentru o viață mai bună / Together for a better life” De la dreapta la stânga: Mihaela Radu, Loredana Stanciu, Iuliana-Camelia Pîrvu și Roxana Georgiana Dascălu

Biblioteca Comunală Șirna, în calitate de partener în consorțiu, a fost selectată și a paticipat la mobilitatea de job shadowing din Norvegia, coordonată de Biblioteca din localitatea Lørenskog, de lângă Oslo, desfășurată în perioada 19-23 octombrie 2021. Reprezentantul Bibliotecii din comuna Șirna a luat parte la toate activitățile de învățare împreună cu echipa de proiect a consorțiului, constituită din trei membri și condusă de managerul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Prahova, ec. Mihaela Radu.
La activitatea de job shadowing am urmărit îndeaproape cum sunt și cum funcționează bibliotecile norvegiene pe care le-am vizitat și cum își desfasoară activitatea bibliotecarii din câteva biblioteci din această țară dezvoltată. Programul a fost stabilit de comun acord cu instituția gazdă, astfel încât în fiecare zi participanții la mobilitate să viziteze cel putin o bibliotecă, în afară de alte obiective culturale: muzee, centre culturale si centre comerciale unde își desfășurau activitatea biblioteci mai mici, ce aveau spații speciale destinate activităților cu adulții și seniorii.
În afară de instituția gazdă, noua și moderna Bibliotecă din Lørenskog și de alte biblioteci mai mici, am avut prilejul să vizităm două mari și prestigioase biblioteci: Biblioteca Națională a Norvegiei și Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo, care a fost declarată de IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci) drept „Cea mai bună bibliotecă a anului 2021”.
Jakob Lærkes, președintele juriului IFLA, a afirmat: „Premiul Bibliotecii Publice a Anului se referă la omagierea modelelor, iar biblioteca câștigătoare – Deichman Bjørvika – este un exemplu strălucitor. O clădire frumoasă și impresionantă care servește drept far pentru viitoarele clădiri ale bibliotecii. Deichman Bjørvika respectă mai mult decât criteriile pentru premiu, iar juriul internațional a fost deosebit de impresionat de modul în care clădirea combină conștientizarea mediului cu flerul arhitectural. Biblioteca este un nou paradis pentru cărți și lectură, în timp ce încorporează soluții tehnologice avansate. Deichman Bjørvika arată cum bibliotecile pot funcționa ca instituții care reunesc oamenii în orașe, orașe și comunități locale.”
Biblioteca centrală Deichman (pentru că sunt alte 22 de biblioteci filiale Deichman în Oslo) este într-adevăr o instituție de cultură ce pare ruptă din viitor, o bibliotecă ce mi-a apărut în fața ochilor ca un stup al întregii comunități, devenită neîncăpătoare de mulțimea vizitatorilor și utilizatorilor, cu toate cele 6 nivele ale sale. Este o bibliotecă principală de clasă mondială, care demonstrează forța bibliotecarilor și a politicii naționale norvegiene, care dă întâietate bibliotecilor, în beneficiul cetățenilor pe care acestea îi deservesc. Așa cum am aflat din discuțiile purtate cu coordonatorul nostru din Lørenskog, toate partidele politice, nu numai cele aflate la putere au făcut din bibliotecă o prioritate națională, iar breasla bibliotecarilor se bucură de un real prestigiu.
În Norvegia există o poștă națională pusă doar la dispoziția bibliotecilor pentru a realiza schimbul interbibliotecar de carte. Municipalitatea investește sume considerabile pentru finanțarea activităților cu publicul de toate vârstele, din care nu sunt uitați nici seniorii. Acestia se bucură de grija și respectul comunității, care se materializează și în serviciile puse la dispoziție prin intermediul bibliotecilor, cum ar fi cele de asigurare a unui spațiu adecvat, în care, chiar în jurul unor mese calde, oferite de autorități, în compania cărților, a revistelor și a ziarelor, să socializeze, să lege noi prietenii, să nu se simtă singuri.
Voluntariatul este la el acasă în Norvegia, în centrele culturale existând și centre de voluntari. Am avut bucuria să întâlnim chiar o româncă ce facea voluntariat în Norvegia de ani buni și colabora cu bibliotecile în activitățile cu seniorii. Mi-a lasat impresia că ajutorul social pe care unii norvegieni îl primesc este justificat de aceste acțiuni voluntare pe care ei le întreprind în beneficiul semenilor.
Văzând Biblioteca Deichman Bjørvika din Oslo, „Cea mai bună bibliotecă a anului 2021” desemnată de IFLA, mi-am amintit, inevitabil, că aceeași autoritate în domeniul bibliotecilor a acordat un surprinzător loc III pe podium Bibliotecii Comunale Șirna, județul Prahova, în 2018, în competiția ”Green Library Award 2018”. Atunci evaluatorii au afirmat: „Biblioteca din Șirna, prin angajarea eficientă a tinerilor și a comunității pe un buget și un personal foarte limitat, servește ca un model inspirator pentru bibliotecile cu orice buget și nivel de personal, ca un exemplu al posibilităților nesfârșite ce pot fi obținute printr-un angajament profund al unui bibliotecar, al unei biblioteci mici, pentru o societate mai bună”.
Vizitând biblioteca ce a câștigat anul acesta marele Premiu IFLA, experiență pe care nu aș fi putut-o avea fără implicarea în Programul Erasmus+ și în proiectul „Împreună pentru o viață mai bună / Together for a better life”, am realizat cât preț se pune în țările dezvoltate pe angajamentul unui om, al unei simple biblioteci mici, care se confruntă, ca atâtea altele, cu multe neajunsuri, contând foarte mult dorința de implicare, de inovare, materializată chiar în gesturi mici și neînsemnate, în accepțiunea generală.
Mobilitatea de studiu din Norvegia, din cadrul Programului Erasmus+, prin Proiectul „Împreună pentru o viață mai bună / Together for a better life”, pe lângă o experiență de studiu memorabilă, cu atâtea exemple de bună practică, mi-a confirmat cât de important este acest „ÎMPREUNĂ” „pentru o viață mai bună”. Pentru că puterea stă în unirea tuturor energiilor creatoare, a tuturor celor de care atârnă binele comun.

Pîrvu Iuliana-Camelia
Responsabil de bibliotecă la Biblioteca Comunală Șirna, județul Prahova

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente