10.6 C
Ploiești
vineri, 29 martie, 2024
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraRevenirea lui Vlad Filat în politică: ale cui socoteli le-ar încurcă?

Revenirea lui Vlad Filat în politică: ale cui socoteli le-ar încurcă?

Un scandal neașteptat și aparent straniu a izbucnit la Chișinău la mijlocul săptămânii trecute, protagoniștii lui fiind Igor Popa, fost avocat al lui Vlad Filat pe un bun segment de proces, și președintele reconfirmat al PLDM. Invectivele noii discordii dintre acești doi sunt cam de bulevard, deși bine „brodate” de avocatul buclucaș atât pe pânza fostului proces al liderului liberal-democraților, cât și pe rivalitatea dintre cei doi Vlazi: Filat și Plahotniuc. De ce a izbucnit ca din senin, de ce tocmai acum, în preajma alegerilor prezidențiale ce se apropie, cine să-l fi asmuțat sau cine și ce stă în spatele ciorovăieli dintre justițiar și politician?

Un scandal neașteptat, foarte previzibil dar cu prea multe inadvertențe
Cel care a dat foc fitilului bombei cu efect întârziat a fost Alexandru Cozer, un jurnalist „specializat” pe scandaluri și moderator al talk-show-ului „Secretele Puterii” de la postul de televiziune „Jurnal TV”. Zicem „bombă cu efect întârziat”, pentru că ceva certuri între cei doi au mai existat pe parcursul procesului, în rezultatul lor Filat renunțând la serviciile avocatului (mai drept ale Casei de avocatură „Popa și Asociații”), dar care nu s-a stins definitiv, din când în când jăraticul ei mai aruncând câte o scânteie în spațiul public. Invitat și de această dată chipurile pentru o reacție la niște reproșuri mai vechi la adresa sa, Igor Popa, deja fostul avocat al ex-premierului Filat, s-a năpustit cu un șir de invective ce nu au figurat nici în ancheta instrumentată la repezeală și la comandă politică, pe care nici procurorii nu le-au invocat și nici instanța de judecată nu le-a avut ca probe. Potrivit lui Popa, fostul premier ar fi furat 100 milioane de euro din băncile moldovenești, ar fi stat în penitenciar ca într-un hotel, fostul lider PDM având grijă ca Filat să petreacă cu prieteni, să primească daruri de Crăciun în schimbul tăcerii. „Plahotniuc și-a dorit un lucru – ca Filat să nu vorbească, să-l țină izolat în celulă. Filat a acceptat un deal (înțelegere – N.M.), a avut condiții foarte bune în celula sa. Acești doi complici în jaful bancar cooperează până în ziua de azi”, declara avocatul Popa la „Jurnal TV” pe 23 septembrie. Mai mult, potrivit lui, liderul PLDM ar plăti lunar 6.000 de euro pentru casa în care stă cu chirie, ar deține un automobil de lux și două vile pe malul lacului Geneva. Și că s-ar fi căsătorit în penitenciar cu o colegă din Casa de avocatură „Popa și Asociații” căreia i-ar fi plătit 50.000 de euro (pentru a achita facturile și ca să aibă un avocat care cunoaște dosarul) și pe care acum ar fi făcut-o judecătoare. Și că mai are dosare penale în Germania (pentru spălare de bani) și în Franța (unde Institutul Olaff, în baza unor interpelări ale Maiei Sandu sau Andrei Năstase, ghicește avocatul, ar investiga careva scheme de corupție în Europa, în care-i implicat și Filat). Și, în fine, că după ce a renunțat la serviciile sale, nu i-ar fi plătit pentru un an de zile de muncă – un milion de dolari, sumă raportată de fapt la șase avocați ai Casei de avocatură, plus penalități.
Până să avem o reacție din partea lui Filat, aflat în Germania la acea dată, am consultat arhivele personale și decizia instanței de judecată din 27 iunie 2016, care-l condamna la 9 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupere pasivă. Învinuiri bazate pe un autodenunț al lui Ilan Shor, de la care ar fi acceptat mită în bani și obiecte de valoare în proporții deosebit de mari. La trei ani de la arestarea fostului premier presa de la Chișinău scria că „încarcerarea lui Vlad Filat nu a avut nimic în comun cu furtul miliardului, chiar dacă atunci s-a încercat să se promoveze subtil această idee. Astăzi, pentru tot mai multă lume este clar că dosarul Filat a fost folosit pe post de paratrăsnet, pentru a detensiona furtul miliardului”.
M-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat la pușcărie
„După ce m-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat în pușcărie, așa-numitul „avocat” Igor Popa, pus de același stăpân, a lansat o serie întreagă de dezinformări și minciuni”, a reacționat inițial pe contul său de Facebook Filat. Iar la două zile, revenit din Germania, a dezmințit toate într-o conferință de presă. Mai mult, ex-premierul a depus la Procuratura Generală trei plângeri privind acuzații mincinoase și calomnioase făcute publice la adresa sa, dar și o solicitare la Uniunea Avocaților de a examina comportamentul și acțiunile avocatului. Procuratura a luat act de declarațiile lui Popa și l-a citat chiar în prima zi a săptămânii următoare declarațiilor sale să se prezinte cu probe privind veridicitatea invectivelor înaintate la adresa ex-premierului.
În același timp, mai mulți juriști și colegi de breaslă ai lui Igor Popa au exprimat dezmințiri și critici vehemente privind acțiunile acestuia, cei mai mulți dintre ei opinând că Popa, prin nerespectarea confidențialității fostului său client, a denigrat întreaga breaslă și au cerut să-i fie retrasă licența. „Nu vin în apărarea lui Vlad Filat și nu îl atac pe Igor Popa ca persoană. Mă deranjează reputația și imaginea avocaturii, care a fost grav afectată în urma acțiunilor unui avocat. Colegul nostru a procedat imoral, a încălcat mai multe norme de conduită a unui avocat. Privilegiul avocat-client constituie un mijloc de protecție a secretului profesional și a confidențialității profesionale ce caracterizează relația avocat-client, elemente FUNDAMENTALE pentru orice activitate profesională în care avocatul este angajat. Igor Popa, ca avocat, a sfidat și încălcat relațiile reglementate de Codul Deontologic al Avocatului”, a declarat avocatul Eduard Rudenco chiar în ziua următoare a declarațiilor lui Popa la „Jurnal TV”. Un alt avocat, Ion Păduraru, fostul secretar general al Aparatului Președintelui Nicolae Timofti, neagă un șir de „aberații” ale lui Popa, inclusiv privind cererea de grațiere și o presupusă propunere către Nicolae Timofti de a-l desemna pe Plahotniuc prim-ministru.
Și mai mulți dintre foștii și actualii colegi de partid ai lui Vlad Filat s-au arătat revoltați de comportamentul fostului avocat, respingând un șir de acuzații ce vizau și colegii de partid. Totodată ni se pare foarte interesant, dacă nu chiar dubios, că nimeni dintre liderii de partide, în special prezidențiabili, fie de la guvernare, fie din opoziție, nu s-au grăbit să adune din acest scandal vreo surcică la imaginea lor sau a formațiunii, cum au procedat în majoritatea cazurilor de scandaluri, mai mari sau chiar cât de mici din ultimele zile. De ce oare?
Plahotniuc revine în Moldova până la finele anului?
Un răspuns poate fi bănuit punând cap la cap mai multe momente ce țin de acest scandal. În cadrul emisiunii de la „Jurnal TV” Igor Popa a recunoscut că s-a văzut, „printre altele” cu Vlad Plahotniuc la Miami și că acesta i-ar fi spus că va reveni până la finele anului în Moldova. Popa se cunoștea cu Plahotniuc și până la arestarea lui Filat. Însuși liderul liberal-democraților dezvăluia, după eliberarea sa, că în seara zilei de 14 octombrie 2015 ar fi fost invitat la un dialog acasă la Popa, unde s-ar fi aflat și Eduard Harunjen, pe atunci adjunctul procurorului general Corneliu Gurin. Acesta era interesat de deciziile ce aveau să fie luate la ședința plenară din 15 octombrie (când se aștepta demisia lui Gurin, dar a fost arestat Filat – N.M.). Probabil, crede Filat, avocatul Popa cunoștea că el urma să fie arestat, în timp ce Harunjen era interesat de funcția de procuror general. „Spre regret și din păcate pentru mine, nu eu l-am luat pe Igor Popa, ci Igor Popa m-a luat pe mine”. Filat a mai precizat că prietenii și colegii săi îi recomandau să renunțe la serviciile lui Popa, dar neavând la moment o altă posibilitate și fiind naiv, îl crezuse un timp pe apărătorul său. Ex-premierul califică declarațiile publice ale lui Popa ca fiind făcute la comanda lui Plahotniuc. Afirmațiile sale par să se lege și cu faptul că fostul lider al PDM tocmai în aceste săptămâni ar fi părăsit orașul Miami din SUA și se află în Turcia, la Istanbul. Informația a fost lansată de Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”. Acesta, mereu ținut la curent de persoane din servicii secrete, scria în aceeași săptămână pe pagina sa de Facebook că „Vladimir Plahotniuc se află la Istanbul din 10 septembrie”, se întâlnește zilnic cu politicieni și mediatori de-ai lui Dodon „pentru a influența procesele politice de la Chișinău”. Că s-ar prefigura din nou un binom Plahotniuc-Dodon (sau mai degrabă de astă dată Dodon-Plahotniuc) e greu de afirmat cu tărie. Certă este însă informația organelor pentru securitate internă ale SUA – accesând istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, găsim că Plahotniuc a părăsit orașul Miami la 28 august curent. Că pe 10 sau 28 septembrie ar fi ajuns la Istanbul, acum mai puțin contează. Contează cu ce scop Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a semnat pe 29 septembrie curent cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD și cât de adevărat este că această extrădare este „pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova”. Va răspunde Erdogan Chișinăului cu moneda celor 7 profesori turci?
Până la urmă, cine sau ce stă în spatele scandalului dintre Popa și Filat?
De fapt, Igor Popa nu este un nume relevant în breasla avocaților, fiind, până la procesul lui Filat, un necunoscut sau poate un nume din umbră. Profiturile pe care le-a obținut nu au fost niciodată publice. Abia acum, în plin scandal, s-a aflat că patronul Casei de avocatură „Popa și Asociații” are în proprietate o casă de 7 milioane de euro și ar conduce un Mercedes Maybach de lux, care începe de la un preț de peste 200.000 euro. Cât e de cărpănos aflăm și dintr-un mesaj al surorii lui Filat din 15 iulie 2019, făcut public de portalul „UNIMEDIA”, în care aceasta se revolta: „Banii pentru serviciile prestate? Eu nu am dreptul să spun sumele enorme pe care le-ați cerut… dar că eu și fratele meu am fost cât pe ce să stăm în stradă când ne puneați să vindem tot ca să vă plătim serviciile. Pentru ce? Cum se achita o sumă, dura puțin că iar venea ziua când cereați bani. Câți avocați din biroul Dvs. au fost plătiți din sumele care au fost achitate? Vă rog frumos, nu mințiți!” Și că atunci când i-a fost mai greu, cu totul alți oameni au fost lângă el, dar nu Popa. „Mulțumesc lui Dumnezeu că l-a ținut in viață și oamenilor care l-au salvat. Dvs. nu ați fost lângă el, ba din contra, nu am uitat cuvintele care mi le spuneați: Lasă-l, poate prinde la minte”. Toate acestea ne fac să nu excludem faptul că așa-numitul „avocat” Igor Popa, cum îl califică Filat, ar fi jucat la două capete – la comanda lui Plahotniuc, dar și mimând apărarea liderului liberal-democraților.
Pe de altă parte, o bănuială însă ne dă tot mai insistent târcoale. Postul de televiziune „Jurnal TV” a mai „valorificat” un scandal – cel al dialogului telefonic dintre asul Laundromatului Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, pe atunci ministru al justiției. Șapte posturi TV intraseră atunci în posesia acelui dialog, de o culpabilitate minusculă, dar a fost făcut public doar de „Jurnal TV”. La insistența seniorului Vasile Năstase, fratele lui Andrei Năstase. Pe atunci, în urbe prinseră picioare zvonuri că cea mai potrivită candidatură la funcția de primar general ar fi cea a lui Alexandru Tănase, el însuși fiind departe de acest gând. Dar, pentru orice eventualitate, trebuia măcar câtuși de puțin compromis, ca să-i fie liberă calea spre fotoliul de edil al Chișinăului lui Andrei Năstase. De îndată ce acel dialog a fost făcut public, Alexandru Tănase și-a anunțat demisia de onoare.
Acum, după ce Vlad Filat a revenit în politică și la cârma PLDM-ului, în plus nu s-a grăbit să se înscrie printre prezidențiabili, a devenit clar că PLDM și liderul său joacă subtil și rațional în perspectiva parlamentarelor anticipate. Cui poate încurca socotelile? Formațiunii care în ultimele sondaje oscilează constant între 3% și mai jos și puțin peste 4 sau sub 5 procente. Adică Platformei DA. O cât de mică amenințare i-ar putea eclipsa perspectiva accederii în viitorul legislativ în cazul anticipatelor. Altminteri, Andrei Năstase, în cadrul Forumului public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”, inițiat de președintele Nicolae Timofti pe 14 octombrie 2015, a fost singurul care l-a atacat direct pe Vlad Filat de la primele cuvinte ale discursului său, delegația Platformei DA părăsind sala. A fost, se prea poate, cel mai clar semnal cine trebuia sacrificat pe unda furtului miliardului. Și acum, din perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, PLDM ar fi primul care poate absoarbe mai mult de 2-3% din voturile Platformei DA. De data aceasta, seniorul Vasile Năstase, deputat fiind, nu-i era la îndemână să provoace scandalul. A găsit un pion, moderatorul talk-show-ului „Secretele Puterii”. Ca să nu mai spun că avocatul Popa își are biroul în același sediu cu oamenii de afaceri Țopa care finanțează „Jurnal TV” și la firma cărora liderul Platformei DA este împuternicit cu drept de semnătură prin procură.
Nu m-aș supăra prea tare să greșesc. Dar…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente