7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletRemedii pentru nasul înfundat

Remedii pentru nasul înfundat

Nasul înfundat este un simptom aproape nelipsit din tabloul clinic al multor viroze respiratorii. Află ce te ajută să-ţi eliberezi nasul şi să respiri din nou cu uşurinţă

Desfundă nasul!
Mai mult decât un organ de simţ care permite să petrecem mirosurile din jur, nasul este totodată parte a sistemului respirator, având funcţia de a purifica, încălzi şi umidifica aerul inspirat. Căile nazale sunt căptuşite cu o mucoasă care produce o secreţie vâscoasă (mucus) ce menţine umedă cavitatea nazală şi împiedică pătrunderea în nas a particulelor străine (praf, mizerie, polen etc.).

Ce se întâmplă
De ce ni se înfundă nasul, uneori atât de tare că nu mai trece prin el nici măcar un fir de aer? Cauzele pot fi diferite: infecţii (răceală, gripă, sinuzită), alergie, polipi nazali, deviaţie de sept, multă vasomotorie, sarcină, abuz de picături decongestive. Dar, cum în sezonul rece „se poartă” congestia nazală de natură infecţioasă, despre ea îţi vorbim în cele ce urmează.
Odată ce virusul răcelii sau al gripei ajunge pe mucoasa nazală, organismul eliberează histamină, o substanţă care creşte considerabil fluxul sanguin către nas şi face ca vasele de sânge şi mucoasa nazală să se umfle, să se inflameze, fapt ce duce la obstruarea căilor nazale. Dacă ai nasul înfundat, nu este obligatoriu să ai secreţii nazale (deşi în răceli secreţiile nazale sunt aproape nelipsite).

Soluţii de acasă
Congestia nazală îţi poate crea mult disconfort. Evită să foloseşti picăturile de nas decongestive mai mult de 5-7 zile, fiindcă pot da dependenţă (cu excepţia celor cu ingrediente naturale). Mai bine apelează la puterea naturii.
* Foloseşte cu încredere apa sărată, care descongestionează mucoasele şi curăţă căile nazale. Într-o cană cu apă caldă dizolvă 1/2 linguriţă de sare neiodată şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Pune 5-10 picături de soluţie în fiecare nară. Repetă de mai multe ori pe zi.
* Pune într-un vas cu apă fierbinte 2-3 picături de ulei esenţial de eucalipt, brad, lavandă sau cimbru, acoperă-ţi capul cu un prosop şi inhalează aburii timp de cinci minute. Toate aceste uleiuri esenţiale au proprietăţi antivirale, antiseptice, antibacteriene.
* La desfundarea nasului ajută şi căldura. Aplică pe nas de câteva ori pe zi o compresă caldă (de exemplu, un prosop încălzit cu fierul de călcat).
* Ceaiul din frunze de busuioc face minuni în tratamentul nasului înfundat. Bea 1-2 căni pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente