1.8 C
Ploiești
joi, 25 februarie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele ştiințific, SARS-CoV-2, care ne amenintă şi ne înspăimântă pe toți de ceva vreme. În această situaţie critică, fiecare dintre noi caută soluții pentru a evita îmbolnăvirea, ajutând organismul să fie mai rezistent în fața invadatorului microscopic, dar potențial letal şi căutând soluții pentru a ieşi învingător dintr-o posibilă confruntare directă cu acest microb. Pe lângă recomandările autorităților de a rămâne cât mai mult posibit în case, cele mai utile reguli sunt cele de igienă, între aceasta şi sănătatea fiecăruia dintre noi existând o legătură strânsă. Tocmai despre igienă vom vorbi în paginile ce urmează: nu doar despre acele măsuri care ne protejează în contextul actual, ci şi despre altele, nu mai puțin importante, pe care toată lumea ar trebui să le ştie şi să le respecte foarte strict.

1 Chiar dacă virusurile şi bacteriile se transmit mai ales pe cale respiratorie, ele pătrund în corp şi pe piele şi prin… ochi.
Motiv serios pentru a le acorda un plus de atenţie, nu doar în această perioadă.

Protecţie oculară
A avea grijă de ochi nu înseamnă nicidecum doar să-i machezi frumos şi să aplici creme şi serumuri antirid în jurul lor, ci şi să-i menţii curaţi în permanenţă.

Spălatul şi demachiatul, obligatorii
Dimineaţa, imediat după trezire. Cu apă nici prea rece, nici prea caldă, la temperatura camerei fiind cea mai potrivită. Iar la fel seara. Oricât de obosită ai fi, nu te culca niciodată fără să te demachiezi şi fără să te speli pe ochi.

Numai cu mâinile curate
Ţi se întâmplă să vrei să-ţi freci ochii pentru a scăpa de senzaţia de mâncărime, usturime sau uscăciune după ce te-ai uitat prea mult la televizor, ai stat ore în şir în faţa ecranului calculatorului, tabletei, smartphone-ului? Nici să nu-ţi treacă prin gând să faci asta dacă anterior nu te-ai spălat temeinic pe mâini! Şi nici măcar atunci nu este indicat, întrucât un astfel de gest irită ochiul şi răspândeşte eventualele bacterii. În plus, te poţi pricopsi cu conjunctivită, cheratită ori alte infecţii oculare.

2 Cum aerul pătrunde în corp prin nas, el joacă şi rolul de primă barieră împotriva infecţiilor, a poluării şi, dacă este îngrijit corect, acţionează ca un excelent filtru natural al aerului pe care îl inspiri. Cu o condiţie: nările să fie curăţate zilnic.

Şi NASUL trebuie spălat

Spălături şi inhalaţii
Foarte indicate pentru curăţirea foselor nazale sunt spălăturile cu soluţiile salină. Când ai nasul înfundat sau în perioada vreunei epidemii, foarte bune sunt şi inhalaţiile: temperatura ridicată a vaporilor de apă distruge virusurile, iar prin fluidificarea secreţiilor se îmbunătăţeşte respiraţia.

Caseta specialistului
Cum să facem corect igiena nazală, mai ales în perioada asta de pandemie, pentru a ne proteja cât mai bine?

Virusul SARS-Cov-2 se elimină prin picăturile de salivă care ies din gură sau nasul oamenilor în timp ce strănută, tuşesc sau vorbesc. Aceste particule eliminate stagnează câteva minute/ore în aer, timp în care o perioadă din apropiere le poate prelua tot prin nas, în mod special, dar şi prin gură şi, astfel se va infecta. Din cauza faptului că virusul rămâne în nas şi se poate multiplica şi încărcătura virală a corpului nostru poate creşte, este foarte important să avem grijă de nas, să-l curăţăm des.
Vom curăţa nasul cu spray-ul cu apă de mare – în poziţie verticală, cu vârful nasului orientat în jos, ca în momentul în care administrăm jetul de apă acesta să intre în nas şi să iasă imediat prin suflatul nasului. Suflatul se va face pe fiecare nară, pe rând. Este important să curăţăm nasul cât de frecvent putem, de minimum două ori pe zi, zilnic. Nu se va dezechilibra mucoasa nazală, nu se va dilua mucusul; din contră, asta ne va ajuta să eliminăm din particulele încărcate cu virus.

Caseta specialistului
Ce măsuri de igienă oculară ar trebui să luăm în această perioadă, când suntem cu toţii speriaţi de probabilitatea contaminării cu noul coronavirus?

În contextul actual, exceptând măsurile de prevenţie şi igienă pe care cu toţii le avem în vedere, este important să acordăm mai multă atenţie zonei ochilor.
Academia Americană de Oftalmologie oferă informaţii specifice legate de noul coronavirus, cu înaltă contagiozitate. Pentru reducerea considerabilă a riscului de infecţie, iată câteva recomandări de bază:
1. Nu puneţi mâna la ochi fără ca în prealabil să vă fi spălat pe mâini. Dacă aveţi acest obicei, este indicat să renunţaţi la el sau puteţi folosi şerveţele de uz oftalmic.
2. În cazul în care sunteţi purtător de lentile de contact, este de preferat ca în această perioadă să înlocuiţi lentilele de contact cu ochelari, deoarece purtarea lentilelor de contact presupune atingerea mai frecventă a zonei oculare, ceea ce determină un risc mai mare de contaminare în contextul de faţă.
3. În cazul în care prezentaţi simptomele: conjunctivită asociată cu febră tulburări respiratorii, se recomandă testarea pentru SARS-Cov 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Stadiul alimentării cu apă în localitățile din România

În statistica de la sfârșitul anului 2019, Prahova figura cu 94 de localități (14 orașe și 80 de comune) care dispun de sistem public...

Centre speciale de vaccinare pentru profesori

De ieri, în Prahova funcționează două centre de vaccinare destinate exclusiv personalului din unitățile de învățământ și creșe. Acestea sunt amenajate în cabinetul medical...

Ioana Ghizilă a cucerit Cupa României cu Sepsi Sf. Gheorghe

Ploieșteanca Ioana Ghizilă, care a fost legitimată la echipa fanion de baschet feminin a municipiului Ploiești, a reușit o nouă performanță cu actuala sa...

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...