marți , 7 aprilie 2020
Home / Actualitate / Regina handbalului planetar este Cristina Neagu!

Regina handbalului planetar este Cristina Neagu!

Să ne mândrim cu ea pentru că este şi a noastră!

Că este sportiva-fenomen, că a reuşit ce nu a reuşit nicio handbalistă vreodată în cariera ei, ştiu probabil toţi cei ce iubesc acest sport şi nu numai. Dar oare câţi dintre dumneavoastră, pot spune chiar prahoveni, îşi mai amintesc de o junioare pe nume Cristina Neagu care făcea pe vremuri naveta, de trei ori pe săptămână, ca să se antreneze cu HC Activ Ploiești? Puţini, bag mâna-n foc…

 

Ei bine, actuala cvadruplă laureată drept handbalista lumii fusese remarcată de omul cu bani de la Activ, Cristi Iancu, încă de când avea 14 ani. A avut ochi şi fler şi nu s-a lăsat până nu a adus-o la Plopeni, împreună cu încă trei coechipiere ale sale, pregătite de Maria Covaci la Clubul Sportiv Școlar 5 București. Cât a costat transferul la acea vreme? Lumea zice că doar… 10 mingii de handbal! În doar un an, Cristina a ajuns să valoreze aur curat, pentru că Braşovul Marianei Târcă a plusat instantaneu şi ar fi plătit 50.000 de euro ca să o cumpere pe cea care a devenit regina absolută a handbalului mondial.
Nu-i place comparaţia cu Messi
M-am ferit, deşi chiar site-ul Comitetului Olimpic face această comparaţie, să spun ce spune toată lumea despre Cristina Neagu. Că este Messi al handbalului feminin, că e o Nadia. Nu. Doamnelor şi domnilor, Cristina Neagu este… Cristina Neagu. Şi întâmplător, la fel gândeşte şi sportiva.
Iar dacă nu mă credeţi pe mine, puteţi citi asta pe presa de specialitate. Sunt declaraţiile Cristinei, „la cald”, cu trofeul în mână, oferite singurului ziar de sport, Gazeta Sporturilor.
„Nu sunt nici Messi, nici Ronaldo, eu sunt Cristina Neagu şi oamenii să mă vadă ca atare. Nu cred că se duce nimeni la Messi sau la Cristiano să le spună că sunt Cristina Neagu din handbal. Îi respect enorm ca sportivi, dar eu am identitatea mea şi lumea să ţină cont de acest lucru.”, sunt vorbele liderului echipei naţionale, care se bate acum la Campionatul Mondial pentru un loc cât mai sus în ierarhia planetară.
Ce mesaje are pentru copiii care se apucă de handbal dorindu-şi ca-ntr-o zi să ajungă şi ei precum Cristina Neagu? „Să muncească mult şi să nu înceteze niciodată să creadă în visele pe care le are.”, spune cea care doboară recorduri după recorduri, deşi viaţa a trimis-o de multe ori către deznădejde şi dezamăgire. Ultima dată s-a întâmplat anul trecut, la campionatul european. A fost suficient ca Cristina să calce strâmb o fracţiune de secundă în meciul cu Ungaria şi s-a ales cu ruptură de ligamente din cauza căreia a luat o pauză de 6 luni.
S-a ridicat însă, aşa cum a făcut-o mereu. Cum a făcut-o şi prima dată după un grav accident la umăr. Când a descoperit că are o gaură în cartilajul de la umăr, i s-a cântat prohodul. S-a întâmplat la scurt timp după ce Cristina Neagu fusese aleasă pentru prima dată cea mai bună handbalistă a lumii.
Şi tot după 6 luni de inactivitate şi o operaţie grea, în America, s-a întors pe teren. De atunci a mai câştigat încă de trei ori trofeul suprem.
Ea este Cristina de la… bloc
Despre cum a ajuns Cristina Neagu în handbal, după o selecţie la şcoală, firul epic al poveştii este cunoscut. Era o copilă băieţoasă, care bătea mingea pe maidan, la fotbal, când a fost descoperit de antrenoarea Maria Covaci. A muncit, a strâns din dinţi şi şi-a urmat drumul.
Părinţii ei, doi oameni simpli, au fost mereu, necondiţionat, cu ea. Mama ei e casnică, iar tatăl ei a continuat să facă taximetrie, chiar şi după ce fata lui a ajuns să câştige sute de mii de euro din handbal. S-a spus uneori că aduce cu o Crăiasă a Zăpezii, în sensul în care pare cioplită din rocă dură, nu plânge, nu râde şi nu se exteriorizează. Dar Cristina mi-a mărturisit, senină, în urmă cu ceva timp că nu are nici pic din aroganţa care îi este atribuită. Este o fată simplă, cu gusturi simple, autentică şi dintr-o bucată.
Şi dacă v-aşi spune că „milionara Neagu” se întoarce uneori să doarmă în vechea ei cameră, din casa în care a crescut, aţi mai privi-o ca pe o vedetă greu de atins? Vecinii spun că cea mai bună handbalistă a planetei coboară chiar şi-n faţa blocului din cartierul Ghencea, pe bancă, la o şuetă cu tovarăşii de nebunii din copilărie. Şi le deschide uşa scării bătrânelor…
Cei mai importanţi bărbaţi din viaţa ei…
… sunt nepoţii! Iar dacă despre viaţa amoroasă a Cristinei n-au apărut nici bârfe, nici zvonuri, nici comentarii prea multe prin tabloide, celebra sportivă n-a făcut niciodată un secret din faptul că e ataşată enorm de familia ei. Are două surori, amândouă sunt căsătorite, iar una dintre ele locuieşte în Spania.
„Nu cred că există nimic mai important decât familia, bineînțeles că mi-aș dori să am propria familie la un moment dat, și copii. Îmi iubesc foarte mult nepoții.”, spune Cristina, de câte ori are ocazia.
Cât despre planurile pe care şi le-a făcut, sau despre discuţiile vis-a-vis de câştigurile materiale, cea mai valoroasă handbalistă a ultimilor ani răspunde: „Să ştii că la un moment dat, în viaţă, peste ani, nu ajungi să stai să te uiţi sau să numeri banii, rămâi cu trofeele, cu ce ai lăsat în urma ta în domeniul în care ai activat. Când o să vină acea vreme, probabil că şi eu, ca şi lumea, în general, o să privesc la acest trofeu şi la celelalte pe care le-am câştigat şi satisfacţia că am făcut şi eu ceva în handbal va fi infinit mai mare decât cea produsă de o sumă de bani!”

Distribuie:

Check Also

Eutanasia este moral greşită

La sfârşitul lunii octombrie 2019, papa Francisc a primit în audienţă o delegaţie a celor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *