fbpx
20.7 C
Ploiești
marți, 11 august, 2020
Acasă Tara de dincolo de tara Regimul lui Dodon, fără mască și fără mănuși

Regimul lui Dodon, fără mască și fără mănuși

„Mi-e rușine să răspund la întrebările colegilor de la Stanford despre starea de la noi, nu mi se dă limba să pronunț numele președintelui, prostiile care le debitează zilnic și acțiunile iraționale întreprinse de guvern. Am ajuns după aproape 30 de ani de independență într-o stare dezastruoasă, iar clasa politică are un comportament barbar. Deputăția s-a transformat într-o acrobatică parlamentară, parlamentul a devenit un „teatru al absurdului”, unii deputați au uitat sau poate nici n-au știut care-s responsabilitățile lor de bază. Traseismul politic înflorește, cei care zilele trecute l-au condamnat, părăsesc fracțiunile, partidele și trec în „altă gașcă”. Cazul Gațcan arată situația proastă în care se află Republica Moldova. Fugă prin vii, declarații și comentarii iresponsabile, învinuiri cu găleata… Credeam că mai jos și mai adânc nu se poate de căzut, ei, vedeți, după ultimele știri, se poate… Sunt sigur, circul politic va continua, ne va aduce noi surprize, că suntem în an electoral. Un singur gând: „Doamne, unde și cu ce am greșit?”

Republica Moldova – Quo Vadis?
Se întreabă prietenul meu, istoricul Sergiu Mustață, la capătul rândurilor de jurnal de mai sus. Le scrie în drum spre casă, revenind de la Stanford (California, SUA), unde și-a propus să finalizeze studiul „Pe urmele Europei Libere”, studiu despre contribuțiile lui Nicolae Lupan la postul „Radio Europa Liberă”. Acasă, retras în autoizolare, încearcă să se readapteze fusului orar local, dar și iureșului unui spectacol din teatrul absurdului. Locația celor câteva acte fiind un vârtej de acțiuni în capitală, în incinta legislativului, altercații la porțile președinției, protagonistul principal „liber” la o margine de podgorie, iar la capăt …o groapă, un hău ceva mai negru decât cel din piesa lui Maxim Gorki „Azilul de noapte”. Eroul principal – deputatul Ștefan Gațcan, ceilalți figuranți nici el nu știe cum să-i califice: deputați în legislativ sau pacienți de la balamuc?
Anunțam în numărul trecut despre prima „rândunică” ce zburase din cuibul PSRM, Ștefan Gațcan. Cronologia evenimentelor consumate în nici trei zile e demnă de un detectiv hollywoodian. A părăsit PSRM, a aderat la „Pro-Moldova”. Ar fi demisionat, ar fi rămas „alături” de cei ce l-au propulsat în legislativ. A dispărut subit, a reapărut subit. Sechestrat? Bătut și impus să demisioneze? A părăsit Republica Moldova în direcția României pentru reabilitare psiho-emoțională sau a înfundat subsolurile Serviciului Pază și Protecție de Stat (SPPS)? Acțiunile guvernării și știrile ce au curs gârlă în aceste zile te duc spre cele mai sumbre gânduri. Aprecieri clare încă nu poți da. Încerci să le mai depeni o dată, de două, trei ori… În zadar.
După ce în dimineața de 30 iunie „socialistul” Ștefan Gațcan anunța într-o conferință de presă că părăsește PSRM, dezamăgit de „decizii neprofesioniste și admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19” etc., și că aderă la „Pro Moldova”, impresionat de „curajul, abnegația și forța cu care noul partid politic se luptă pentru interesele cetățenilor și țării”. Mă rog, așa credea sau pur și simplu motiva deputatul Gațcan. Reacția socialiștilor a fost una imediată și necruțătoare. Vlad Bătrîncea, vicespicher, l-a numit „prostituată politică”, cerând să-și depună mandatul. „Condamnăm un act de prostituție politică… Domnule Gațcan, dacă în dumneavoastră mai este un pic de bun simț aduceți-vă aminte că acest mandat aparține cetățenilor din Hâncești și PSRM. Așteptăm depunerea mandatului, noi nu vom ierta”, a tunat Bătrîncea. Adică cel care două scrutine figurase la subsolul listelor PCRM, ca în 2011, împreună cu 18 secretari de sectoare, să plece de la comuniști, urmându-i pe Dodon și Greceanîi, să urce pe locul 7 în listele PSRM la scrutinul din 2014. Pe atunci în legislativ sau PSRM nu erau trădători? Nici prostituate politice?
Trei-cinci socialiști sau o gașcă de huligani?


Foc și pară, socialiștii cei mai războinici, în frunte cu Vasile Bolea, Vlad Bătrîncea, Grigore Novac, au declanșat ofensiva. Câteva ore mai târziu, după ce au scris pe ușa cabinetului lui Gațcan „Trădător! IUDA!”, au organizat un „protest” în fața maternității „Extramed”, fondată de Ștefan Gațcan, intimidând medicii de acolo și scandând „Vrem depunerea mandatului”, „Trădător!”, „Rușine!”. Ba chiar au agățat de poarta instituției o coroană funerară cu inscripția, în rusă și română, cu greșeli și confundând buchile latine cu cele chirilice: „În această zi ți-a murit covistea”. După care au mers și acasă, să-i admonesteze și familia. Spre seară, în spațiul virtual apare un filmuleț, care demonstrează prea evident cum autoturismul lui Gațcan, în drum spre maternitate, pe podul de la Telecentru (au ce au socialiștii cu acest loc – ba primesc medicii români sub pod, ba își atacă colegii neascultători pe pod) este oprit abuziv pe dreapta. Dintr-un BMW X6, cu numerele legislativului, trece în autoturismul oprit o persoană în civil, urmată la câteva minute de Vlad Bătrîncea și de președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță. O discuție deloc amicală, cu șantaj, intimidări agresive de a semna imediat cererea de depunere a mandatului, după cum se va afla a doua zi din cererea depusă la procuratură.
A doua zi războiul continuă în incinta legislativului și la porțile președinției. Socialistul Corneliu Furculiță anunță în spațiul virtual că Ștefan Gațcan „și-a dat demisia din deputat”, dar „rămâne parte a echipei PSRM”. Pe holurile legislativului prinde picioare zvonul că a fost sechestrat abuziv de un grup de socialiști din cei mai agresivi – Vasile Bolea, Nicolae Pascaru, Grigore Novac și Anatol Labuneț – și închis în biroul lui Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități. În spațiul virtual apare și o fotografie din care se vede că Gațcan nu e deloc fericit, nu are în față nici o foaie de hârtie. Dimpotrivă, „cererea” pare a fi în fața lui Bolea. Pe la amiază, mai mulți deputați de la „Pro-Moldova”, îngrijorați că noul lor coleg nu răspunde la telefon de 5 ore, au asediat porțile președinției și s-au pus pe verificat mașinile care ieșeau din curtea instituției. Insistența de a intra în clădire „pentru a vedea dacă Gațcan e bine și nu e în bucățele” a trecut în altercații cu polițiștii pe care îi chemaseră în ajutor chiar ei: Vladimir Cebotari este acostat pe capota unei mașini a SPPS, ceilalți luați pe sus din fața porții pe care urmau să iasă alte mașini ale pazei prezidențiale. Spiritele s-au temperat abia după ce pe contul de Facebook al lui Gațcan, la câtva ore, a apărut un filmuleț, în care deputatul, în carne și oase, îmbrăcat la patru ace, la marginea unei podgorii, singur-singurel, cu o masca ce-i acoperă aproape toată fața, declară scurt: „Mă simt bine, nu am probleme, nu sunt sechestrat. Sunt bine, cu familia. O să fim o perioadă fără comunicare cu nimeni pentru că am nevoie de reabilitare psiho-emoțională”. Filmuleț ce a generat și mai multe nedumeriri: cum a ajuns la marginea plantației de viță-de-vie, dacă mașina sa a rămas parcată lângă clădirea legislativului? dacă era să fie bine, n-ar fi trebuit să fie acasă, lângă familie sau la „Extramed”, între colegi? cum a ajuns în câmp și cine l-a dus într-acolo? a făcut benevol aceste declarații sau impus de cei care l-au sechestrat? Întrebări ce și le puneau deja nu numai cei de la „Pro-Moldova”, ci și restul deputaților, boicotând ședința. Seara, poliția de frontieră confirma că Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova, la ora 17.30.
Minciuni și diversiuni de probe cu sacii
Pe 2 iulie, exclusiv în spațiul virtual, linia frontului trece pe făgașul minciunilor și diversiunilor de probe. Corneliu Furculiță plasează un mesaj, potrivit căruia Gațcan renunță la mandat. „Ca urmare a înțelegerilor între Vlad Batrîncea și Corneliu Furculiță, astăzi deputatul Ștefan Gațcan a participat la ședința fracțiunii socialiștilor…, a prezentat viziunea sa în privința situației din țară, în mod special, ce ține de lupta cu pandemia. În context, a salutat inițiativa (guvernului – N.M.) de dublare a salariilor angajaților în sistemul medical. În final, Ștefan Gațcan a anunțat decizia de a renunța la mandatul de deputat pentru a se dedica plenar medicinei.” Tot Batrîncea și Furculiță declară că „Gațcan nici nu știa că a aderat la Pro Moldova”. Și că există probe la procuratură (despre care încă nu pot oferi detalii?!) că dânsul ar fi fost presat să părăsească fracțiunea PSRM și că cererea a fost prezentată în legislativ de deputatul „Pro Moldova” Sergiu Sîrbu. Între timp, „Pro Moldova” publică o plângere depusă de Gațcan la Procuratura Generală, în care reclamă „hărțuirea, intimidarea și șantajul” la care a fost supus pe 30 iunie de un grup de deputați PSRM și cere crearea unei Comisii de anchetă. În tot acest timp Gațcan avea telefonul deconectat și nu a comentat anunțul.
Într-adevăr, toate cererile, ale „Pro-Moldova” la procuratură și ale socialiștilor la secretariat, nu au fost depuse personal de Ștefan Gațcan. Cât despre cererea de demisie socialiștii par să fi dat în bară. Deputatul PAS Dumitru Alaiba demonstrează că demersul din 28 iunie (de a părăsi PSRM) are nr. de ieșire 08, data fiind scrisă de mâna lui. Ca și cererea de la procuratură, atestată cu nr. de ieșire 09. Pe când cea de depunere a mandatului este cu nr. de ieșire 04 (?!), acesta fiind printat. Într-un document a lăsat spații la titlu, în altul – nu, într-unul semnează „Stefan Gațcan, Deputat în Parlament”, în altul – „Deputat în Parlamentul Republicii Moldova”; într-un antet e bold, în altul – nu e bold, chiar și codurile poștale jos sunt diferite. Ceea ce denotă că blancul documentului de demitere nu e al lui. Întrebarea e dacă semnătura e a sa. Cererea sa de a pune la dispoziția deputaților filmări de pe holurile parlamentului (camere de supraveghere sunt destule!) rămâne fără răspuns.
Seara târziu, pe mai multe posturi TV, luați la rost, „fruntașii” PCRM mai prezintă un filmuleț cu un mesaj similar de la Gațcan, deja dintr-o încăpere, dar tot cu mască acoperindu-și fața. Dubioasă și această secvență, în care deputatul sechestrat nu privește direct în cameră, ci se pare că citește de pe un panou alăturat. Secvență video distribuită de pe celularul lui Vlad Bătrîncea…
O majoritate sau un parlament după care plânge Codul penal?
După toate cele întâmplate, îmi revin în memorie secvențe din discursurile lui Dodon: „Țariocii” de la Curtea de Apel amână examinarea dosarului Plahotniuc… Trebuiesc băgați la pușcărie câțiva”. Sau: „Eu dacă aș fi avut posibilitatea, demult era Kuzkina mati (vestita înjurătură a lui Hrușciov de la tribuna ONU, pentru care a plătit o amendă usturătoare) cu ei, pentru asta trebuie să facem stat prezidențial… În Belarus este stat prezidențial, acolo a spus președintele, s-a terminat discuția. Altfel cu acești bandiți nu poți, până nu îi dai cu bâta în cap el nu înțelege”. Și mă întreb: dar cine sunt adevărații bandiți, hoți, trădători? Minciuna și demagogia sunt pilonii doctrinei socialiste. PSRM declară că a solicitat SPPS să asigure pază doctorului Ștefan Gațcan, care, după ce și-ar fi depus mandatul, ar fi fost amenințat, inclusiv cu răfuiala fizică, de membrii „Pro-Moldova”. Asta după ce procuratura a deschis dosar penal în urma plângerii în care deputatul Gațcan scrie că a fost oprit forțat pe pod de un om de afaceri din Hâncești, impus să urce în alt automobil, în care Corneliu Furculiță și Vlad Bătrîncea îi impuneau prin șantaj și amenințări să semneze cererea de renunțare la mandatul de deputat. Minte fără remușcări și șeful statului. În toiul altercațiilor de la poarta președinției, serviciul lui Dodon nega că deputatul Ștefan Gațcan s-ar afla în sediul instituției. Ca a doua zi Dodon să recunoască: „Cei care l-au scos și i-au impus să scrie cerere, nu agreez acțiunilor pe care le-au făcut… I-am dat pază de stat și i-am spus că paza se oferă oricărui deputat care este amenințat. Dumnealui a avut nevoie de pază de stat doar până la frontieră. SPPS m-a informat că a avut suport doar până la ieșirea din țară, în ce direcție a plecat nu cunoaștem”. Oare?
Cazul deputatului Ștefan Gațcan, care seamănă leit cu cel al răpirii și extrădării celor șapte profesori turci (acum pare să fie clar cine a fost autorul) arată până unde poate merge președintele Igor Dodon, care controlează de facto acum toată puterea, instaurând propria dictatură și supunere fără cârtire atât din partea executivului, cât și a legislativului. Prostește, fără mănuși și fără mască, speriat că pierde puterea, regimul Dodon și-a dat arama pe față și toată lumea a văzut imaginea lui adevărată. Banditească! Regim după care plânge Codul penal. Statul capturat pe timpul lui Plahotniuc a devenit acum, pe timpul lui Dodon, și sechestrat pe de-asupra. Acum și cetățenii lui.
Moldova are viitor, îi place lui Dodon să se laude. Viitor de pușcărie sau de o nouă siberiadă?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Românii au acces la cartea electronică de identitate

Cetățenii pot opta însă și pentru CI simple, fără cip Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor...

România, pe locul al treilea pe continent, ca pierderi în industria turistică

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în prima lună a verii, România a avut o scădere a numărului de turiști români de 68%...

Avertisment ONU despre închiderea școlilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă cu o „catastrofă generațională” din cauza închiderii școlilor în timpul pandemiei și...

Contracte europene de peste 140 mil. lei, la Sinaia

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că a semnat, la ADR Sud-Muntenia, contractul pentru Proiectul „Sinaia 3.0 Educație. Social. Mobilitate”, finanțat din fonduri...

Bărbat din Giurgiu, depistat cu Covid, la picnic pe Valea Prahovei

Un bărbat, în vârstă de 41 de ani, din Giurgiu, diagnosticat cu Covid – 19, a fost depistat în timp ce se afla, la...

PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban în august

Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților, a anunțat că PSD va depune moţiune de cenzură în luna august. Acesta a declarat, după ședința Comitetului...