marți , 7 aprilie 2020
Home / Inedit / Readucerea ploilor în… Sahara

Readucerea ploilor în… Sahara

Cândva, cu mii de ani în urmă, uriaşa întindere aridă a Saharei a fost un tărâm fertil, bogat în faună şi în vegetaţie. Într-o bună zi, în viitor, Sahara ar putea redeveni… o zonă verde, prielnică pentru locuire şi pentru activităţile umane. Un proiect de dată recentă descrie modul în care ar putea fi valorificat imensul potenţial de producere a energiei verzi al deşertului Sahara, concomitent cu readucerea ploilor şi popularea cu vegetaţie a imenselor suprafeţe aride.
Este cunoscut deja că instalaţiile de mari dimensiuni, de producere a energiei verzi – mai exact fermele eoliene şi parcurile fotovoltaice -, determină modificarea climatului în zonele în care au fost construite, în sensul sporirii nivelului de umiditate atmosferică.
Sahara dispune de imense suprafeţe nelocuite şi nefolosite în alte scopuri, aşa că ar permite, cu uşurinţă, înfiinţarea celor mai mari parcuri solare şi eoliene din lume. În plus, Sahara beneficiază de o poziţie excelentă pentru înfiinţarea unor asemenea unităţi de producere a energiei verzi şi se află aproape de Europa şi Orientul Apropiat, zone ce au nevoi tot mai crescute de energie electrică.
Simulările computerizate arată că înfiinţarea unor ferme solare şi eoliene de mari dimensiuni, instalate pe suprafeţe considerabile în deşert, ar putea determina dublarea cantităţii de precipitaţii, precizează unul dintre specialiştii implicaţi, Yan Li de la Universitatea din Ilinois, care are calitatea de autor al studiului. Aceasta ar conduce în timp la o sporire cu 20% a gradului de acoperire cu vegetaţie a solului saharian.
Pentru sporirea cantităţii de precipitaţii şi îmbunătăţirea climatului în Sahara ar fi nevoie, însă, ca 20% din suprafaţa acestui deşert să fie ocupat cu panouri solare şi turbine eoliene. Parcurile eoliene de mari dimensiuni determină modificări ale modului în care circulă aerul cald, cu sporirea umidităţii atmosferice. La rândul lor, parcurile solare ce ocupă suprafeţe însemnate exercită o influenţă similară, modificând cantitatea de radiaţie solară reflectată de sol, cu efecte de sporire a nivelului anual de precipitaţii, în zonele în care au fost instalate.

Distribuie:

Check Also

Palatul Ghiță Ionescu

Am vorbit de Ghiță Ionescu care avea o casă impunătoare pe bulevard ridicată în anii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *