1.7 C
Ploiești
sâmbătă, 23 ianuarie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Războiul „lumii noi” Împotriva „lumii vechi” (I)

Războiul „lumii noi” Împotriva „lumii vechi” (I)

Nu mai este de mult o noutate observaţia că lumea dă semne tot mai puternice şi mai clare de schimbare, schimbare de mentalitate, schimbare culturală, schimbare generaţională la „pupitrul de comandă”, schimbare politică (a partidelor) în preferinţele alegătorilor, schimbare ideologică, schimbare economică şi socială, schimbarea competenţelor, schimbarea educaţională şi a regulilor de sănătate publică, schimbare tehnologică şi a modului de viaţă, schimbarea raporturilor de putere în sistemul internaţional şi implicit a ordinii globale etc. O analiză de Valentin Naumescu (SpotMedia.ro)”.

„Lumea nouă” vrea să preia puterea, „lumea veche” se aplică şi-şi dispută supravieţuirea. Fiecare cu binele şi cu relele proprii, noi neputând practic idealiza niciuna dintre paradigmele aflate în luptă, dar putând avea, în ceea ce ne priveşte, opţiuni de ansamblu sau sectoriale.
Fireşte, sensul termenului „lume” nu este aici cel istoric, continental, de acum 300 de ani, provenit din epoca cuceririlor coloniale, ci cel care decurge din provocările secolului XXI, rezumat în formule de gândire antinomice tip sistem-antisistem, status-quo vs, contestare,, liberal-postliberal, moderaţie-radeicalizare, integrare supranaţională versus suveranism, universalism şi meritocraţie versus diferenţe, corectitudine politică şi abordări identitare, libertate de alegere vs. autotoritalism şi impunere de canoane ideologice. Occident transatlantic vs. ordine concurenţială (non-occidentală), multilateralism vs. bilateralism şi tranzacţionalism, tradiţii versus reforme (unele ne plac, de altele ne temem), bătrâni-tineri, reguli vechi versus reguli noi, valori şi principii de acum 30 de ani versus valori şi principii emergente etc. Cu alte cuvinte, folosim termenul de lumi în sensul de modele.
Despre o parte din aceste multiple schimbări a vorbit de curând Ursula von der Leyen, în prima sa evaluare anuală a „Stării Uniunii”, discursul cunoscut sub abrevierea SOTEU -, încercând pe cât posibil să definească o viziune coerentă a UE, internă şi externă,, nu lipsită de controverse, se pare, la trecerea dinspre lumea veche spre lumea nouă, pendulând între cele două paradigme (în general, nu dă bine să nu vorbeşti despre ceea ce este nou ca fiind cu siguranţă „mai bună”, mai ales dacă este vorba despre generaţii) şi încercând pe alocuri să le echilibrezi, aşa cum a fost paragraful ambivalent despre noua ordine globală şi relaţia UE-China.
Acest articol nu-şi propune să fie o analiză a discursului preşedintei Comisiei Europene, fiind în mare parte scris înaintea intervenţiei din Parlamentul European. Voi face însă, spre final, scurte referiri şi la acest discurs.
În esenţă, afirmam acum câteva luni că ne îndreptăm spre o lume postliberală şi postoccidentală şi nu mai arătăm deloc încântat de perspectivele internaţionale ale acesteia pentru România, deşi îi recunoaştem ascensiunea certă şi instrumentele de acţiune tot mai puternice. O lume concurenţială, nesigură, volatilă, radicalizată, în care s-a acumulat multă ură în societăţi, o lume rapidă ca apariţie şi dispariţie a crizelor ameninţărilor, dar şi a oportunităţilor, cu o revenire a tentaţiilor autoritarismului atât dinspre stânga neo-marxistă, o lume a frontierelor redescoperite, dar în acelaşi timp o lume a progresului tehnologic accelerat, a unor noi şi importante oportunităţi educaţionale şi profesionale, cu o revoluţie digitală şi a inteligenţei artificiale nebănuită cu câţiva ani în urmă, un spaţiu liber pentru noi competenţe, în care cei inspiraţi şi rapizi care ocupă nişe contextuale vor avea enorm de câştigat, o lume redeologizată şi radicalizată, atât la dreapta, cât şi la stânga spectrului, o lume fragmentată şi mai închisă decât precedenta, a „bulelor” comunicaţionale, o lume plină de instrumente perfecţionate de comunicare facilă şi totuşi impregnată de dezinformare şi fake news.
O lume care ar avea toate motivele să devină din ce în ce mai deşteaptă, mai corect informată, mai matură, mai relaxată şi mai echilibrată, dar în care ai şocul să descoperi din ce în ce mai mulţi fanatici, înverşunaţi şi sfertodocţi manipulaţi, în plină „libertate de exprimare”, ca să spunem aşa, rostogolind exaltaţi pe Facebook clişee ideologice pline de ură, foarte convinşi că au dreptate şi oricum câştigând adepţi mai uşor şi mai repede decât o pot face experţii şi oamenii rezonabili, cu vechile lor mijloace.
Să spunem că această transformare a lumii nu este unidirecţională şi nu aduce numai lucruri rele sau numai lucruri bune. Un mix de transformări şi de consecinţe zguduie esenţa noastră, în diferitele etape ale vieţii în care am fost (sur)prinşi, fie tineri, adulţi sau seniori, deopotrivă cu oportunităţi şi ameninţări dintre cele mai mari.
Probabil că ideal ar fi să alegem ce e mai bun din modelul vechi şi ce e mai bun din modelul nou (cam aşa încerca UE acum), dar mă tem că această reţetă „cherry-picking” nu va fi posibilă. Nici ca politici publice interne, nici ca ordine globală şi europeană. Una dintre cele două paradigme se va impune în cele din urmă. UE însăşi, aflată în criză de câţiva ani, conţine, conţine influenţe şi elemente active atât ale lumii vechi (occidentale – capitaliste-liberale), cât şi ale lumii noi (postliberale, postcapitaliste şi postoccidentale), care deocamdată coexistă tensionat, cu sporadice răbufniri conflictuale interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Accident pe strada Văleni din Ploiești

În accidentul rutier au fost implicate patru auto, dintre care două erau staționate. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale ISU...

Accident mortal la Aluniș

Accidentul rutier a avut loc pe DJ 101 T, pe raza localității Aluniș. La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și ale ISU...

Incendiu la un atelier de strungărie din Ploiești

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la un atelier de strungărie situat pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino. ISU Prahova...

Incendiu violent în localitatea Gornet Cuib

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă din Gornet Cuib. Potrivit ISU Prahova, în momentul...

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Plopeni au fost sesizați despre faptul că unui bărbat i s-ar fi făcut rău, în timp ce se afla...