fbpx
28.3 C
Ploiești
joi, 9 iulie, 2020
Acasă Actualitate Raportul UNFPA privind starea populaţiei lumii

Raportul UNFPA privind starea populaţiei lumii

Peste 200 de milioane de femei din ţările slab dezvoltate nu au acces la mijloace contraceptive. Aceasta este, potrivit UNFPA, principalul motiv pentru creşterea populaţiei globale, scrie Rupert Wlederwald, pe Deutsche Welle.

Zi de zi se nasc aproximativ 236.000 de oameni. Conform estimărilor ONU, în 2050 populaţia mondială va număra în jur de 10 miliarde de oameni. Ministrul german al dezvoltării, Gerd Muller, care a prezentat germanilor raportul UNFPA, vorbeşte de o „explozie a populaţiei”. „Această evoluţie”, a explicat el, „nu este normală. Trebuie să ne punem întrebarea dacă avem destulă hrană şi apă potabilă pentru aprovizionarea acestor oameni”. Răspunsul la întrebare are consecinţe, a mai adăugat ministrul, atrăgând atenţia asupra schimbărilor climatice şi a faptului că tot mai multe persoane sunt nevoite să se refugieze.
Inegalitatea dintre sexe
Mai ales în ţările slab dezvoltate, populaţia creşte galopant. În timp ce în statele puternic industrializate o femeie naşte în medie 1,7 copii (în Germania, cifra statistică e de 1,5 copii), în statele în curs de dezvoltare o femeie dă naştere în medie la aproape patru copii.
Şi de aceea, Raportul privind starea populaţiei lumii a fost intitulat „Unfinisthed Business” – Problema nerezolvată. Natalitatea ridicată este generată mai ales de inegalităţile dintre femei şi bărbaţi, subliniază Natalia Kanem, şefa Fondului ONU pentru Populaţie, UNFPA.
Astfel, în Niger, de pildă, o femeie naşte în medie şapte copii, deşi cele mai multe şi-ar dori mai puţine naşteri. Această dorinţă a femeilor din multe alte state nu e, însă, luată în considerare de bărbaţi, atrage atenţia Kanem. În plus, mai ales populaţia rurală nu are acces la anticoncepţionale.
Naşteri riscante
Deja în anul 1994, un număr de 179 de state au convenit la Cairo să frâneze creşterea dinamică a populaţiei globale, formulând ţeluri comune în acest sens. Un ţel prioritar a fost acela al dreptului femeii de a decide dacă şi câţi copii îşi doreşte şi, totodată, cine să fie tatăl acestora. Dar, potrivit Naţiunilor Unite, şi astăzi, dintre cele peste 200 de milioane de femei care nu au acces la mijloace contraceptive, îşi pierd viaţa zilnic în jur de 800 de femei în timpul sarcinii sau la naştere.
„Planificarea familială nu poate fi un subiect tabu”, spune ministrul german al dezvoltării, afirmând că abordează această temă la toate discuţiile oficiale pe care le poartă, adăugând că, fără sprijinul şefilor de guverne şi al liderilor spirituali locali, nu se poate schimba nimic.
Muller dă ca exemplu Malawi, unde guvernul a lansat, cu sprijin german, o campanie de informare, reuşind în decurs de doar câţiva ani să reducă natalitatea în mod semnificativ de la peste cinci, la aproape patru copii pentru o femeie. În Zambia vecină, aşa ceva este imposibil, mai arată Muller: „Acolo preşedintele declară că preferă mai degrabă 10 copii în loc de cinci. Acolo o astfel de campanie de informare nu aduce nimic”.
Progrese pentru femei
Muller a anunţat că Germania îşi va spori contribuţia la finanţarea Fondului ONU pentru Populaţie, UNFPA cu 11 milioane de euro, ajungând astfel la 33 milioane de euro. În plus, Berlinul mai susţine cu aproximativ un miliard de euro educaţia femeilor în ţări sărace – aproximativ 100 de milioane din aceşti bani fiind destinaţi pentru campanii de informare şi planificare familială.
În pofida problemelor existente în ce priveşte planificarea familială, situaţia s-a ameliorat totuşi în ultimii 50 de ani. În 1969 doar aproximativ două procente dintre femeile din ţările slab dezvoltate aveau acces la mijloace contraceptive.
Şi mortalitatea femeilor la naştere a scăzut. Între 1994 şi 2015, la 100.000 de copii născuţi vii, mortalitatea femeilor cauzată de naştere s-a redus de la 832 la 436.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...