fbpx
-7.6 C
Ploiești
duminică, 17 ianuarie, 2021
Acasă Mozaic Inedit Răpirea lui John Paul Getty al III-lea. Răpitorii i-au trimis celui mai...

Răpirea lui John Paul Getty al III-lea. Răpitorii i-au trimis celui mai bogat om din lume urechea propriului nepot

Chiar dacă reuşesc întotdeauna să ne fascineze, filmele de la Hollywood se încadrează adesea în nişte şabloane. La prima vedere, nici pelicula lui Ridley Scott „Alt the Money în the World” (Toţi banii din lume) nu face excepţie. Descendentul unei familii extrem de bogate este răpit în plină stradă, iar rudelor li se cere o răscumpărare uriaşă.
După un astfel de început, cinefilii pasionaţi ar fi tentaţi să spună că ştiu cum vor evolua lucrurile. Poliţiştii intră pe fir şi după o laborioasă anchetă, presărată cu nenumărate răsturnări de situaţie, reuşesc să-i prindă pe răufăcători, eliberând victima. În 99 la sută dintre cazuri, ar avea dreptate. Numai că „All the Money in the World” este inspirat de un caz real, iar viaţa are marea calitate de a bate deseori filmul.

RĂPIREA UNUI GETTY

Hohn Paul Getty III a fost răpit în Piazza Farnese din Roma pe 10 iulie 1973, la 3 dimineaţa. A fost imediat legat la ochi şi transportat într-o peşteră din Calabria, unde a fost închis. Avea numai 16 ani, dar trăia departe de părinţii săi. Aceştia divorţaseră încă din 1964, când John Paul Getty III avea opt ani. Tatăl său se recăsătorise cu actriţa Talitha Pol în 1966, iar noua familie ducea o viaţă hippie, petrecând mult timp între Marea Britanie şi Maroc.
Băiatul a rămas în Italia, împreună cu mama sa Gail, şi a fost înscris la şcoala internaţională britanică St. Gerorge din Roma. În iulie 1971, mama sa vitregă a murit în urma unei supradoze de heroină, iar tatăl său a fost nevoit să se mute în Marea Britanie pentru a scăpa de acuzaţiile de deţinere de droguri cu care se confrunta în Italia.
La începutul anului 1972, adolescentul a fost exmatriculat, după ce a pictat pe un hol al şcolii un uriaş mesaj insultător la adresa directorului. A rămas în Italia, trăind o viaţă de boem, frecventând cluburi de noapte şi participând la manifestaţii de stânga.
Înzestrat cu un oarecare talent, şi-a câştigat viaţa făcând bijuterii, tablouri şi desene animate. A jucat în filme şi a pozat pentru reviste deochiate. Revista italiană pentru adulţi Playmen i-a plătit 1.000 de dolari pentru a poza nud pentru numărul său din august 1973. Fotografiile au apărut, de altfel, la o lună după ce tânărul a fost răpit.

RĂPITORII CER O SUMĂ FABULOASĂ

La două zile după răpire, mama sa a primit o cerere de răscumpărare. Era vorba de o sumă – în jur de 17 milioane de dolari. Gail Harris nu are bani. E anunţată poliţia, dar oamenii legii şi chiar membri ai familiei Getty pun la îndoială faptul că băiatul a fost într-adevăr răpit. Se ştia de glumele lui că va pune la cale propria răpire pentru a stoarce bani de la bunicul miliardar.
În disperare de cauză, tatăl băiatului, John Paul Getty Jr., se adresează părintelui său J. Paul Getty, dar acesta refuză să plătească. Motivul invocat era cât se poate de raţional, dacă plăteşte, toţi ceilalţi 13 nepoţi ai săi vor deveni ţintele unor tentative de răpire.

CINE ERA
J. PAUL GETTY?

J. Paul Getty era la fel de zgârcit ca Harpagon. Se spune chiar că a instalat temporar un telefon cu fise în reşedinţa sa pentru ca oaspeţii să nu-i încarce nota de plată, deşi era posesorul unei averi fabuloase.
În 1957, revista Fortune l-a proclamat cel mai bogat american. La rândul ei, Cartea Recordurilor din 1966 l-a declarat cel mai bogat om din lume, evaluând averea sa la 1,2 miliarde de dolari (echivalentul a aproximativ 7,2 miliarde dolari la valoarea din 2018).
Fiul unui petrolist din Oklahoma), Paul Getty a avut succes chiar de la prima afacere, pornită la începutul Primului Război Mondial. A făcut milioane, iar Marea Criză nu l-a doborât, dimpotrivă. În timp ce strângea milioane, s-a căsătorit cu cinci femei şi a avut cinci fii.
Marea lovitură avea să o dea, însă, în Arabia Saudită. Începând cu 1949, Getty i-a plătit lui Ibn Saud 9,5 milioane de dolari în numerar şi 1 milion de dolari pe an pentru o concesiune pe 60 de ani pentru nişte terenuri din apropierea graniţei dintre Arabia Saudită şi Kuweit, deşi acolo nu fusese descoperit petrol. Din 1953, concesiunea saudită a lui Getty produce 16 milioane de barili pe an, ceea ce îl ajută să devină unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

SE ÎNGROAŞĂ GLUMA

Să-l lăsăm, însă, pentru moment pe bogatul petrolist şi să ne întoarcem la nepotul lui. Nervoşi că cererea lor nu e satisfăcută, răpitorii băiatului trimit o a doua cerere de răscumpărare, dar aceasta e întârziată de o grevă a Poştei Italiene. Pe măsură ce timpul trece, bandiţii îşi schimbă comportamentul. Îi iau lui John Paul Getty III radioul, ucid păsărea pe care acesta o adoptase ca animal de companie şi încep să joace ruleta rusească ţintind capul băiatului.
În noiembrie 1973, un ziar primeşte un plic care conţine o ureche umană şi o ameninţare din partea răpitorilor că-l vor mutila pe Paul dacă nu primesc 3,2 milioane de dolari (echivalentul a 18,4 milioane de dolari în 2019). Scrisoarea i-a îngrozit pe ziarişti. „Aceasta este prima ureche a lui Paul. Dacă peste zece zile familia încă mai crede că aceasta este o glumă pusă la cale de el, atunci vom trimite şi cealaltă ureche. Cu alte cuvinte, va ajunge acasă bucăţele”.

O RĂSCUMPĂRARE NEGOCIATĂ LA SÂNGE

După un timp, au apărut fotografii cu tânărul Getty cu urechea tăiată, şi noi cereri adresate familiei de a plăti răscumpărarea. În cele din urmă, bunicul e de acord să plătească, dar o răscumpărare mult redusă. Suma finală oferită de bătrân, 2,2 milioane de dolari, a fost cea mai mare pe care contabilii săi au spus că i-o pot deduce din impozite, se spune într-o carte publicată în 1995 de John Pearson.
Restul banilor, până la cele trei milioane negociate cu răpitorii, au fost achitaţi de tatăl băiatului. John Paul Getty Jr., a luat opt sute de mii de dolari de la patriarhul familiei, angajându-se să-i ramburseze banii cu o dobândă de patru procente.

ABANDONAT ÎNTR-O BENZINĂRIE PĂRĂSITĂ

În luna decembrie a acelui an, John Paul Getty III a fost eliberat. A fost găsit într-o benzinărie abandonată. La un an după aceea, s-a căsătorit cu Gisela Zacher. Au avut un fiu, actorul Balthazar Getty, iar John Paul a adoptat-o şi pe fiica Giselei. În 1981, bărbatul a avut un accident vascular cerebral pe fondul consumului de narcotice şi a rămas paralizat. Practic, nu şi-a mai revenit niciodată cu totul. S-a stins la numai 54 de ani, în 2011.

ŞEFII RĂPITORILOR, ACHITAŢI DE JUSTIŢIA ITALIANĂ

Până la urmă, poliţia italiană a reuşit să dea de urma răpitorilor. Nouă bărbaţi au fost arestaţi pe 23 martie 1974 în Giolia Tauro. Printre ei se afla şi Girolamo Piromalli, cunoscut cu porecla Mommo. Bărbatul era şeful clanului Piromalli’ndrina din Gioia Tauro. Clanul făcea parte din faimoasa Ndrangheta, mafia calabreză.
În septembrie 1974, Mommo a reuşit să evadeze dintr-o clinică din Roma unde fusese transferat pentru a primi tratament pentru ulcer. A fost arestat din nou în octombrie 1975 la Roma.
Chiar dacă şeful lui Mommo, Girolamo Piromalli era în posesia bancnotelor plătite pentru eliberarea lui Getty, numai doi dintre bandiţi au fost condamnaţi şi trimişi în închisoare. Ceilalţi, inclusiv Piromalli şi Mommo, au fost achitaţi din lipsă de dovezi. Din câte se pare, răscumpărarea a fost folosită pentru a cumpăra camioanele necesare instituirii unui monopol de transport asupra construcţiei portului Gioia Tauro. Un om de afaceri, la fel de lipsit de scrupule ca şi bunicul lui Paul, pusese la cale răpirea ca să-şi extindă afacerile înfloritoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...