sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / Radiaţii mai mari decât la Cernobîl sau Fukushima

Radiaţii mai mari decât la Cernobîl sau Fukushima

Nivelul radiaţiilor din anumite părţi din Insulele Marshall, din Pacific, unde SUA au testat bombe nucleare în timpul Războiului Rece, este mai mare decât la Cernobîl sau Fukushima, arată un studiu recent, În zona Insulelor Marshall (în fapt 32 de atoli şi 867 de recifi), în perioada 1946-1958, guvernul american a făcut 67 de teste nucleare. Deşi mulţi oameni au fost relocaţi, unii au fost expuşi la boli provocate de radiaţii, arată CNN.

La peste 60 de ani distanţă, cercetători de la Universitatea Columbia spun că nivelul radiaţiilor de pe patru dintre atoli a rămas anormal de înalt – în unele zone, de o mie de ori mai mare decât în regiunea radioactivă de lângă centrala nucleară de la Cernobîl, care a explodat în 1986, sau decât la Fukushima, unde un cutremur şi un tsunami au fost urmate de dezastrul nuclear din 2011.
Populaţia de pe Insulele Marshall este relativ mică, în iulie 2018, era formată din puţin peste 75.000 de suflete.
Insulele Bikini şi Enewetak sunt considerate ca fiind „zona zero” a testelor nucleare americane. Insula Bikini a fost locul unde SUA au testat cea mai mare bombă cu hidrogen – Castile Bravo – în 1954. Explozia a fost de 1.000 de ori mai puternică decât cea din Japonia, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Experţii de la Universitatea Columbia susţin că, pe insula Bikini, se află cel mai înalt nivel de radiaţii dintre zonele studiate, aşa că recomandă ca insula să rămână nelocuită.
În anii 60, pe insula Bikini, o parte din populaţie s-a întors, după ce zona a fost declarată sigură. Ulterior însă, noi rapoarte au arătat că nivelul de radiaţii este foarte mare, aşa că oamenii au plecat din nou.
Studiul recent mai arată că un nivel ridicat de radiaţii a fost descoperit şi pe insula Runit din atolul Enewetak. Pe acest atol, recensământul din 2011 arată că locuiesc 664 de oameni.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *