10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Fără categorie Răceli de sezon

Răceli de sezon

Strănut, tuse, dureri în gât. Virozele respiratorii sunt specifice sezonului rece, dar ele pot să apară şi primăvara sau chiar vara.

Ştim cu toţii că răceala şi gripa, după tipuri de viroză respiratorie, fiecare cu particularităţile ei, sunt foarte frecvente iarna. Asta, întrucât virusurile sunt mai active în perioada de trecere de la sezonul cald la cel rece, când sistemul imunitar, slăbit de solicitantele schimbări climatice specifice acestei perioade din an, le permite să atace organismul. Bine ar fi să ştim şi care sunt deosebirile dintre ele, pentru a le trata în consecinţă.
Deosebiri evidente
* Spre deosebire de răceală, care se manifestă iniţial prin simptome uşoare, gripa debutează brusc şi evoluează extrem de repede cu frisoane, febră peste 38,5 grade C, puternice dureri de cap, dureri de gât, tuse seacă, dureri musculare şi de articulaţii, senzaţie de sfârşeală.
* În cazul gripei, toate simptomele sunt mai intense şi trec mai greu. Unele dintre ele îţi pot pune viaţa în pericol, aşa că este foarte important să mergi la medic de îndată ce suspectezi că ai făcut gripă, mai ales dacă ai peste 60 de ani şi suferi de vreo boală cronică, precum astm, diabet, hipertensiune, boli de inimă.
* Răceala este provocată de alte tipuri de virusuri decât gripa. Prima este cauzată de rinovirusuri care afectează nasul, gâtul sau căile respiratorii superioare, iar gripa – de virusul gripal, mult mai agresiv, mai extenuant şi mai greu de biruit.
* Dacă de răcit răceşti oricând, chiar şi vara, virusul gripal poţi contacta mai ales din noiembrie până în februarie, perioada epidemiilor.
Cum te ajuţi
Chiar dacă nu există medicamentele care să neutralizeze acţiunea virusurilor şi, în plus, ştii că răceala îşi va urma cursul fie că o tratezi, fie că nu, asta nu înseamnă că trebuie să suporţi disconfortul fără să faci nimic. Dacă iei imediat măsuri, îţi faci un bine, pentru că vei uşura simptomele şi le vei scurta durata: Dar nu uita: dacă de răceală te poţi îngriji singur, pentru gripă ai nevoie de ajutorul medicului, care îţi va evalua starea de sănătate înainte să-ţi recomande tratamentul corect.
Grijă la complicaţii
Te-ai doftoricit în fel şi chip, dar febra se încăpăţânează să nu cedeze şi au apărut şi alte neplăceri? Va trebui să te prezinţi la medicul de familie. Printre cele mai frecvente complicaţii ale răcelii şi gripei se numără sinuzita, pneumonia, afecţiunile urechii, precum şi agravarea bolilor cardiovasculare, renale, hepatice şi pulmonare, a diabetului.
Trei leacuri rapide
Creţuşcă – este utilă în scăderea febrei, în special cea de cauză virală (gripă şi răceală). În 200 ml de apă clocotită, se pun 1-2 linguriţe de plantă, se lasă zece minute, apoi se strecoară. Se recomandă două căni pe zi.
Cimbrişor – infuzia din el este folosită în afecţiunile căilor respiratorii, este antiseptică, sedativă şi utilă în calmarea tusei. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă. Se recomandă 3-4 căni pe zi, băute calde, nu fierbinţi.
Pătlagină – conţine mucilagii care au efect emolient, expectorant. Se prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă şi o cană cu apă clocotită. Se consumă pe parcursul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...