Echilibrul.
Cheia magică pe care o căutăm cu toții.
Și cum facem să nu ni se urce succesul la cap și eșecul să coboare în suflet?
Aparent simplu.
Ne înconjurăm de oameni în prezența cărora putem fi …NOI.
Goi de orgolii, de concurență toxică, de iluzii de superioritate și falsă implicare.
Vulnerabili cum mama ne-a făcut, dar puternici, deschiși la minte și suflet, bucuroși și însetați de cunoaștere, de socializare, de validare.
Când găsim acel «trib» de oameni, suntem norocoși, și niciodată nu este prea târziu.
Cineva spunea că: „Individual suntem o picătură. Împreună, suntem marea”.
Din punct de vedere psihologic, “puterea lui ÎMPREUNĂ”, se referă la nevoia de APARTENENȚĂ.
Ce mai e și asta? Ceva fain și vital, care face o mare diferență în dezvoltarea noastră de-a lungul vieții.
Sentimentul de apartenență este despre a da și a primi emoție, atenție, înțelegere, respect, acceptare și nu în ultimul rând sprijin, din partea membrilor unui grup sau a unei comunități.
Dacă această nevoie ne este împlinită, comportametul și atitudinea noastră se schimbă, nivelul de implicare în propria viață se schimbă, pe măsură ce ne conformăm și adaptăm regulilor, limitelor și așteptărilor unui grup sau unei comunități.
Dacă vrei cu adevărat să te ridici, ridică mai întăi pe altcineva, ajută și recunoaște valoarea altcuiva, fii prieten, co-echipier, coleg, poate chiar mentor, pentru altcineva.
Opriți un pic timpul și gândiți-vă la voi înșivă. Scoateți din cufărul cu amintiri un moment în care ați ajutat pe cineva. Cum v-ați simțit? Nu-i așa că ați dat tot ce ați avut mai bun?
Nivelul de implicare și dăruire a fost poate mai mare decât dacă ați fi făcut ceva pentru propria persoană?
Sentimentul de apartenență la un grup poate apărea la orice vârstă și în orice context, și nu are legătură cu importanţa socială sau cu dimensiunea comunității, deși poate fi influențat la un moment dat.
Practic, încă de la gradiniță începem să simțim această nevoie de a ne integra și de a fi validați de membrii grupului de pitici din care facem parte, apoi la școală, la serviciu, în societate.
Creșterea încrederii și stimei de sine, activarea motivației și a entuziasmului, eliminarea unor blocaje sau bariere de comunicare sau expunere, creșterea stării de bine, sunt doar câteva dintre efectele pozitive pe termen lung, din toate punctele de vedere, social, emoțional și mintal.
Imaginați-vă că sunteți într-o cameră fără ferestre. Doar cu o ușă.
Cum v-ați simți în acel spatiu? Sincer, eu m-aș sufoca, indiferent dacă ușa ar fi deschisă sau nu.
Este un privilegiu și un dar prețios, să putem împărți bucăți din noi, din sufletul nostru, din timpul, ideile și mai ales emoțiile noastre, unui grup sau unei comunități unde nu ne este frică să fim vulnerabili și autentici, să lăsăm nesiguranța și fricile la ușă, unde comunicarea este asertivă și hrănitoare, contribuind astfel la sănătatea noastră socială și mintală, care sunt la fel de importante că sănătatea fizică.
Cine mă cunoaște și lucrează cu mine în cabinet, știe că îmi place să folosesc metafore, și nu-mi place să vorbesc din cărți, ci cumva mai pe înțelesul omului din fața mea, pentru a ajunge mai ușor la sufletul lui.
M-am tot gândit cu ce aș putea să identific eu ca formă, acest sentiment de apartenență.
Să nu râdeți. Eu îl văd ca pe o omidă cu opt picioare. De ce ca pe o omida?
Fiindcă într-un final se transformă în fluture.
Într-unul frumos colorat, cu aripile curajoase larg deschise.
De ce cu opt picioare?
Pentru că sentimentul de apartenență are la bază opt ”piciorușe”: EMPATIE, SIGURANȚĂ, RESPECT, VALORI COMUNE, COMPASIUNE, SOLIDARITATE, RECIPROCITATE, VALIDARE.
Când simțim siguranță, ne dezvoltăm armonios, cu încredere și bucurie, când încercăm să înțelegem prin ce trece altă persoană, activăm empatia și oferim sprijin și solidaritate.
Reciprocitatea indică gradul de implicare a noastră în grupul din care facem parte și o componentă indispensabilă în comunicare, asemenea respectului care este una dintre cele mai importante valori morale și hrănește relațiile sociale armonioase, sănătoase.
Cum știm că suntem oamenii potriviți în locul sau grupul potrivit? Prin energia pe care o emite grupul. Simțim imediat dacă rezonăm cu cei din jurul nostru dacă împărtășim aceleași valori.
Ooo! Draga de ea, validarea, ultima, dar nu cea din urmă, este de fapt ceea ce căutăm cu toții și care le leagă într-o fundă frumoasă, pe toate cele de mai sus. Când simțim că suntem validați, toți hormonii fericirii înfloresc în mintea noastră, că o gradină cu flori parfumate.
Atât personal, cât și profesional, am conștientizat și m-am bucurat de nenumărate ori, de beneficiile și impactul extraordinar pe care l-a avut apartenența la un grup sau o comunitate, fie că a fost vorba de familie sau un grup de prieteni, de colegi, grup de suport sau de mentorat, grup de dans sau comunitate de femei.
Familia și prietenii, m-au iubit și m-au acceptat în toate fazele și stadiile de depresie prin care am trecut, cu toate planetele în haos Mercur în retrograd, colegii m-au motivat și mi-au activat dorința de a trece dincolo de fricile cu care m-am luptat ani de zile, grupul de mentorat pentru psihologi, care mi-a dat cu adevărat alt SENS și datorită căruia am câștigat bătălii importante cu Sindromul Impostorului (despre care o să vorbesc pe larg într-un articol viitor) sau procrastinarea, și, foarte important, am prins aripi să scriu la gazetă, grupul frumos de dans latino, unde mi-am demonstrat mie că pot să-mi depășesc limitele fizice, sfidând niște probleme medicale, iar comunitatea de femei de care m-am lipit ca timbrul de scrisoare în ultimul an, m-a ajutat enorm să mă țin de capetele curcubeului meu, să cred în mine și în visurile mele, și să contribui activ în micro-universul meu social.
Femeile au jucat întotdeauna un rol esențial în dezvoltarea comunităților din care vin, aducând contribuții semnificative în promovarea valorilor fundamentale și în abordarea provocărilor sociale.
De câte ori îmi spun povestea la evenimentele Social Boost – Promovare Organică și Networking la feminin, nu o fac doar ca psiholog care are instrumente teoretice și practice despre o anumită temă, ci din postura femeii care a urcat și coborât de multe ori din prăpastia anxietății, a procrastinării, a fricii de întrebarea … »Cine sunt?»
De ce am rămas «lipită» de acest grup? De ce am participat constant la fiecare întâlnire lunară?
De ce m-am regăsit aici și nu în altele? Pentru că eu cred în dragoste la prima vedere, energie vie și curcubee.
Pentru că am simțit acel…click!
Pentru că deși am avut mereu emoții când m-am prezentat, niciodată nu am mai avut un nod în gât, nu am transpirat, nu mi-au tremurat picioarele.
Am fost…EU. Am fost liniștită și bucuroasă. Am lăsat energia bună să curgă lin și am primit la rândul meu înzecit.
Ăsta e secretul.
Să simți că aparții unei comunități, care nu trebuie să fie perfectă…ci autentică.
Am lansat o provocare în comunitatea mea dragă și aș vrea să împărtășesc tuturor ceea ce am primit, ca un cadou de suflet:
”Pentru mine, apartenența la grup înseamnă familie, familia extinsă, familia aceea la care am visat, familia care se bazează pe idei și acțiuni comune, rezultate puternice, eficiente, o super putere!
Iar această familie sunteți voi!”(M.I.).
”Când am intrat în acest grup, în comunitatea Social Boost, nu știam la ce să mă aștept, ce se va întâmpla aici, care va fi “tema” grupului. Eram o proaspătă mămică, dornică de socializare, la începutul drumului de antreprenoriat, și tot ce voiam era să “ies în lume”. Însă întâlnirile de aici și femeile minunate m-au ajutat să găsesc încrederea și curajul de a merge mai departe, știind că nu sunt singură. M-au ajutat să cresc atât personal, cât și profesional. După fiecare întâlnire, mereu plec mai inspirată și mai motivată. Iar cel mai important lucru pe care l-am câștigat din acest grup este prietenia adevărată. Ne-am conectat dincolo de cuvinte, iar legăturile pe care le-am creat sunt neprețuite. Acest grup a devenit pentru mine un loc sigur, unde pot să fiu eu însămi și să primesc sprijin necondiționat. Nu contează cât de grea e ziua, știu că acolo voi găsi oameni care mă înțeleg și care sunt acolo pentru mine, dacă am nevoie. Aici am aflat cât de importantă este solidaritatea și cât de mult contează să ai alături oameni care te înțeleg și te susțin, indiferent de situație.”(Alina Sandu).
”Puterea lui împreună pentru mine se simte cum nu poate fi descrisă mai bine de versurile poeziei «Hora Unirii- ”Unde-i unu nu-i putere la nevoi și la durere,/ Unde-s doi puterea creşte și dușmanul nu sporește». Desigur nu luăm adliteram sensul cuvântului dușman,ci în sens metaforic la fel cum nu ne rezumăm la nevoi și durere. Dar în egală măsură înseamnă că lângă tine există persoane care să te încurajeze și să îți arate constant că nu ești singur și că pentru orice situație în care te afli există cel puțin o soluție dacă nu mai multe.Un trib căruia să îi aparții este un loc unde te simți acasă cu inima alături de alți oameni pe care îi alegi, este o a doua familie aleasă prin legături ce sunt dincolo de cuvinte, intrând în sfera emoțiilor, trăirilor, simțirii.Este locul în care « Dăm mână cu mână» exact ca într-o horă, știind că ne putem baza pe cel din dreapta dar și pe cel din stânga să menținem ritmul, echilibrul, armonia, în care chiar dacă nu știi prea bine pașii te dai după ceilalți având în lateralele tale cei doi susținători.”(Alexndra Voinea).
”Pot să spun doar atât : Sunt dependentă de oameni și iubesc să văd femeile din jurul meu evoluând ÎMPREUNĂ. Reușim și singure, dar împreună e mai frumos drumul. Râdem, ne ștergem lacrimile una alteia, întindem o mână de ajutor, ne ținem de mână până ajunge fiecare unde își dorește și avem grijă să aplaudăm fiecare reușită. Suntem o familie unită ”(Alexandra Dragoi)
”Când mi-a venit în gând prima dată această comunitate, m-am gândit la femeile care au nevoie de vizibilitate și asta le-ar putea ajuta să iasă mai mult în față, să se promoveze, să vorbească cu mai multă încredere în ele despre ele și despre ce fac. Social Boost e despre conexiune autentică dincolo de a vinde, e despre colaborări valoroase, e despre creștere sănătoasă. E cu emoție, bucurii împreună și lacrimi care ne ajută să construim pas cu pas viața pe care ne-o dorim. E dovada că într-o lume de judecăți de tot felul, se poate să creștem împreună, chiar și în același domeniu, deși fiecare are propriul drum!”(Mihaela Penel)
Și…nu uitați:
«Nu trebuie neapărat să ai o ocupație importantă pentru a fi o persoană cu influență. De fapt, dacă viața ta vine în contact, în orice fel, cu a altora, vei fi un om cu influență.»(John C.Maxwell).
Vă îmbrățișez cu sufletul!
Psih. Cristina – Irina Budurin